links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Τα ελληνικά μακαρόνια που ξεκίνησαν από ένα μπακάλικο και σήμερα εξάγονται σε 35 χώρες

Πώς βγήκε η επωνυμία του προϊόντος και τι συμβόλιζε
Οι Έλληνες είμαστε μακαρονάδες. Αυτή είναι μια διαπίστωση που οι Έλληνες την ξέρουν καλά αφού η συνολική αγορά της βιομηχανίας ζυμαρικών στην Ελλάδα, υπολογίζεται στα 170 εκατ. ευρώ ετησίως και η παραγωγή τους είναι 110.000 τόννοι. Μάλιστα από αυτούς το 30% εξάγεται σε πολλές χώρες.
Αν δει κανείς τα στοιχεία του World Pasta Organization θα διαπιστώσει ότι η η Ιταλία βρίσκεται στην κορυφή της κατανάλωσης ζυμαρικών, με 28 κιλά κατά κεφαλή ετησίως, ακολουθούν η Βενεζουέλα και η Τυνησία, ενώ στην τέταρτη θέση συναντάμε την Ελλάδα, με 10 κιλά κατά κεφαλή το χρόνο.

Η ιστορία της μακαρονάδας στην Ελλάδα είναι μεγάλη και δεν άργησε να γνωρίσει την ανάπτυξη - μέσω της βιομηχανίας. Η αρχή έγινε το 1824 στο Ναύπλιο. Μέχρι τότε οι Έλληνες ήξεραν τα ζυμαρικά που έφτιαχναν μόνοι στα σπίτια τους. Τις περιβόητες χυλοπίτες. Το 1824 έγινε το πρώτο βήμα για να αλλάξει η αγορά και στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους λειτούργησε η πρώτη «Φάμπρικα Μακαρονιών» όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν οι Ναυπλιώτες.
Σύντομα δημιουργήθηκαν και άλλες μικρές βιομηχανίες ζυμαρικών κυρίως από ιδιοκτήτες αλευρόμυλων, ενώ τα περιβόητα μακαρόνια «Μέλισσα» έμελλε να πρωταγωνιστήσουν.
Η αρχή για τα μακαρόνια «Μέλισσα» έγινε σε ένα χωριό της Αρκαδίας. Τότε που η οικογένεια Κίκιζα, ξεκίνησε την εμπορική της ιστορία από το Ελαιοχώριο.

Ο Αλέξανδρος Κίκιζας, ένα από τα 12 παιδιά του Γιώργου και της Κανέλλας γεννιέται το 1913. Το 1920 οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί του ανοίγουν ένα κατάστημα με «εδώδιμα-αποικιακά» δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού τους. «Εδώδιμα αποικιακά» έγραφαν στις επιγραφές τους, για να εξωραΐσουν τη επιχείρησή τους οι παλιοί μπακάληδες... Το κατάστημα πηγαίνει πολύ καλά και σύντομα αποφασίζουν να επεκτείνουν την δουλειά τους.



Το 1925 ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια Αθανάσιος φεύγει για την Αθήνα και ανοίγει κατάστημα τροφίμων στην οδό Λένορμαν και Παλαμηδίου στο Μεταξουργείο.
Τότε αρχίζουν να έρχονται στην Αθήνα τα αδέλφια του. Το 1931 ανεβαίνει και ο Αλέξανδρος. Εγκαθίστανται στην οδό Παλαμηδίου σε ένα νεοκλασσικό σπίτι της περιοχής και σύντομα όλη η οικογένεια μετακομίζει στην Αθήνα.
«Η γειτονιά του Κίκιζα»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE