links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

«Οστράκου…περιστροφή…!». 🖊 Γράφει ο Μπάμπης Κ. Μώκος

Μπάμπης Κ. ΜώκοςΠροφανώς θα φάνταζε καθ’υπερβολήν απαίτηση κάποιος από τους ειδικούς κυβερνητικούς συμβουλατόρους να είναι κοινωνός της «Πλάτωνος Πολιτείας».   

Προφανώς , κατά κοινοτυπία , κατά τα ειωθώτα, κάποιος κατ’επιλογήν σύμβουλος παρέχει οσάκις απαιτηθεί στον Πρωθυπουργό εξειδικευμένη γνώση-συμβουλές κυβερνητικής χρηστικότητας.

Είναι αναγκαίο,αυτονόητο και συμβατό στη διευκόλυνση ενδεικνυόμενου χειρισμού κάθε γεγονότος, αναμενόμενου η αναπάντεχου από πλευράς του Κυβερνήτη. Αρκεί τους παρατρεχάμενους παράγοντες της κυβερνητικής εξουσίας να μην τους χαρακτηρίζει η ανεπάρκεια.
Εδώ έγκειται και η ευστροφία, η κατ’ απαίτηση σαφής αντίληψη  και προβλεψιμότητα , στοιχεία που συνιστούν την  δυναμική πολιτικού μεγέθους του εκτοπίσματος και των ηγετικών χαρακτηριστικών κάθε Πρωθυπουργού, ώστε να κάνει τις σωστή επιλογή των συνεργατών του,αφού πράξεις και διαθέσεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αντανακλούν ευθέως στον ίδιο και , αναλόγως,κατά αποτέλεσμα, πολιτικά , είτε τον  εκθειάζουν είτε τον αποδυναμώνουν, τον απαξιώνουν η ακόμα και τον ευτελίζουν.

Υποβολιμιαία ευθυκρισία στην πολιτική δεν υπάρχει. Ούτε με το να διώξεις ένα υπουργό και δύο αρχηγούς Σωμάτων, αποποιείσαι της ευθύνης. Εφ’ όσον τους επέλεξες, έπρεπε από δαύτους τους κορυφαίους να έχεις απαιτήσεις επαρκούς υπηρεσιακής τους συγκρότησης. Τα γαλόνια δεν σβήνουν πυρκαγιές, ούτε σώζουν από πνιγμό. Αυτό το κάνουν οι απλοί πυροσβέστες που κατακαίονται και οι απλοί αστυνομικοί και λιμενικοί που απόδετοι και χωρίς ασυρμάτους ενδοσυνεννόησης πέφτουν κάθε φορά λεβέντικα, ηρωικά και με αυτοθυσία στη μάχη, αδιαφορώντας ακόμα και για την σωματική τους ακεραιότητα. Η ανθρώπινη ζωή δεν υποκαθίσταται. (Τα θύματα στο Μάτι και στην Μάνδρα κραυγάζουν ): Δικαιοσύνη.

Κύριε Τσίπρα, με τις επιλογές σας ατυχήσατε. Κα Δούρου επίσης. Δεν φανήκατε προβλέψιμοι επαρκείς διαχειριστές αλλεπάλληλων έκτακτων δυσμενών και δυστυχώς κοστοβόρων μη αποκαταστάσιμων κοινωνικών καταστάσεων και γεγονότων. Ατύχησε όμως , δυστυχώς, και ο λαός που σας επέλεξε να τον κυβερνήσετε. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον.

Στην «Πολιτεία 3», ο Πλάτων αναφερόμενος στον ικανό ηγέτη που δίνει κατευθύνσεις λέει: «Τούτο δη, ως έοικεν, ούκ οστράκου περιστροφή, αλλά ψυχής περιαγωγή εκ νυκτερινής τινος ημέρας εις αληθινήν του όντος ούσαν επάνοδον…». Με λίγα λόγια, ο πραγματικός ηγέτης όταν αντιμετωπίζει σοβαρές κρίσεις να μην κατατρίβεται σε ψεύδη και …γυρίσματα όπως κάνουν κάποιοι που παίζουν –γυρίζουν σαν σβούρα ένα όστρακο (τοτινό παιχνίδι) για να παραπλανήσουν τον κόσμο. Ο πραγματικός ηγέτης οφείλει να διαπνέται από «ψυχής περιαγωγή», δηλαδή θαρετά και με αποφασιστικότητα να έχει την ικανότητα και το ψυχικό σθένος να επαναφέρει τα πράγματα από την δυστυχία σε αίσιο τέλος, σε αίσια έκβαση. Και προσθέτει: «Ο ηγέτης οφείλει να παρεμβαίνει προληπτικά μεν να προλάβει καταστάσεις αν και όπου η ηθική, κοινωνική, αστική , πολιτειακή η πολιτιστική τάξη βρίσκονται σε κίνδυνο αποσυντονισμού. Κατασταλτικά δε όταν τύχει ο αποσυντονισμός να μην προληφθεί. Πέραν αυτών καλείται να ελέγχξει τις αρνητικές εξελίξεις και η πολιτεία έχει υποχρέωση απέναντι στην ευτυχία του πολίτη..».

Σεις, τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής σας τι έχετε να επιδείξετε; Η υγεία στην εντατική. Η παιδεία μεταξεταστέα. Η οικονομία στα τάρταρα. Η ανεργία στα ύψη. Το δημογραφικό στην κατιούσα. Ο κόσμος στη στέρηση και την πείνα. Εμμονικοί θωκολάτρεις φρονείτε και συντηρείτε τον μιθριδατισμό, προδοκώντας εναγκαλισμό του λαού στο Σύνδρομο της Στοκχόλμης και ελπίζοντας να μετατρέψετε την εθνική οργή, σε εθνική παραίτηση.

«Τα γεγονότα , καλό μου παιδί, τα γεγονότα!», απάντησε κάποτε ο παλιός Άγγλος πρωθυπουργός Χάρολντ Μακμίλαν στον δημοσιογράφο που τον ρώτησε ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια κυβέρνηση. Πιθανά ο κ.Τσίπρας να μην γνώριζε την συγκεκριμένη φράση, αλλά πλέον μετά τις φωτιές στο Μάτι την έμαθε. Το πολιτικό-κομματικό κόστος δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί για την κυβέρνηση. Πάρα ταύτα θα το υποστεί παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια να το περιορίσει. Για τούτο για να μην το επωμιστεί προσωπικά ο πρωθυπουργός , το Μαξίμου στοχεύει σε επικοινωνιακή στρατηγική, επιχειρώντας , ως συνήθως,να αναδείξει συνυπεύθυνες για όσα συνέβησαν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις από συστάσεως ελληνικού κράτους και ιδιαιτέρως μετά την μεταπολίτευση.                    

«Σύντροφοι» μην λησμονείτε τούτο: «Όταν το σήμερα ρίχνει το φταίξιμο στο χθες, είναι ήδη ένοχο απέναντι στο αύριο!..!». -Τα γεγονότα «σύντροφοι», τα γεγονότα!.

Κατά τα λοιπά , ευχές για την …καθαρή έξοδο. Αλίμονό μας. Κάτι μήνες σας έμειναν ακόμα . Και να μας αφήσετε ησύχους.


Του Μπάμπη Κ. Μώκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE