Με το σεβαστό ποσό των 15 ευρώ το κιλό, για τον παραγωγό, πάρα πολλοί έσπευσαν, πριν μερικά χρόνια, να επενδύσουν στην εκτροφή μαύρου χοίρου. Σήμερα, όμως, οι καταναλωτές που αγοράζουν το premium προϊόν έχουν λιγοστέψει, ενώ η τιμή του έχει υποχωρήσει σημαντικά. |
Η εκτροφή του μαύρου χοίρου εξάλλου έχει κι ένα ιστορικό υπόβαθρο, γεγονός που εγγράφει σημαντικές δυνατότητες και για τις αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον θεωρείται από τους αρχαιότερους… κατοίκους της Μεσογείου και μάλιστα στη χώρα μας εκτιμάται ότι βρέθηκε ο αρχαιότερος οικόσιτος χοίρος στους Σιταγρούς Δράμας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων για τις Αυτόχθονες Φυλές, είναι πάνω από 30 οι πιστοποιημένες ελληνικές εκμεταλλεύσεις, που ασχολούνται συστηματικά με την εκτροφή μαύρου χοίρου.
Το άσχημο όμως είναι πως μόλις το 1/3 των εκτροφών είχε ή είχε προλάβει να ενεργοποιήσει ιστορικά δικαιώματα και οι μονάδες πιέζονται σε αυτήν την φάση. Η αγορά είναι περιορισμένη κι αυτό δεν μπορεί ν’ αλλάξει, πλην ελαχίστων περιπτώσεων και υπό προϋποθέσεις, πριν το 2020. Η συγκεκριμένη αγορά απευθύνεται σε μια μικρή γκάμα ανθρώπων. Δεν είναι ευρείας κατανάλωσης και η κρίση στενεύει ακόμη περισσότερο τα περιθώρια.
Οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις που έχουν μαύρο χοίρο ή μόνο του ή και με άλλες εκτροφές είναι ημι-εκτατικές ή εκτατικές και εδρεύουν στην Μακεδονία.
►ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Δίνονται για το μαύρο χοίρο από τα 5 Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, που υπάρχουν στη χώρα μας. Το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες και με μεγάλη διασπορά μονάδες σε όλη τη χώρα και με μικρό σχετικά ζωικό κεφάλαιο δεν διευκολύνει τα πράγματα για τη βιομηχανική εκμετάλλευση του προϊόντος, αν και πλέον πωλείται μαύρος χοίρος με τη μορφή κρεατοσκευασμάτων σε μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ.
►ΚΥΗΣΗ: Η κύηση διαρκεί 113 ημέρες για το ζώο και έχει ζων βάρος κοντά στα 100 κιλά ενώ η ζήτηση για σφάγιο είναι περί τα 50 κιλά. Το δύσκολο κομμάτι είναι και της ανεύρεσης πιστοποιημένου ζωικού κεφαλαίου. Αναλογεί 1 κάπρος ανά 15 χοιρομητέρες και γέννες γίνονται συνήθως 2 φορές το χρόνο. Συνήθως γεννώνται περίπου 5-7 μαύρα χοιρίδια αλλά μπορεί μια κύηση να είναι με ελάσσονα αριθμό 3 και μέγιστο 9. Ο απογαλακτισμός γίνεται κοντά στους 2 μήνες, σε αντίθεση με τον κοινό χοίρο, που απογαλακτίζεται πολύ νωρίτερα.
►ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Τα ζώα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα, επομένως έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και δεν είναι ευάλωτα σε ασθένειες. Η μεγάλη ζήτηση του προϊόντος είναι από το φθινόπωρο ως τις αρχές άνοιξης, αλλά κυρίως προς την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου και σε αρκετές περιοχές της χώρας, είθισται το έθιμο της σφαγής του χοίρου (γουρουνοχαρά).
►ΚΟΣΤΟΣ: Το κόστος αγοράς ενός μικρού χοίρου είναι κοντά στα 200 -250 ευρώ, όταν πρόκειται για ζώο περίπου 6 μηνών, ενώ γύρω στα 1.500 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές για τις πιστοποιημένες χοιρομητέρες. Το κόστος διατροφής ποικίλλει και εξαρτάται από την περίοδο κύησης, την περίοδο απογαλακτισμού κ.ά. Ο μαύρος χοίρος τρέφεται κατεξοχήν με βελανίδι, δημητριακούς καρπούς, κυρίως καλαμπόκι, ελιά κ.ά. Το κόστος για μια βιώσιμη μονάδα εξαρτάται και από την τιμή πώλησης προϊόντος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι άλλη μονάδα είναι βιώσιμη με περίπου 60 χοιρομητέρες κι άλλη χρειάζεται άνω των 100 για να επιβιώσει. Φτάνει σε μεγέθη, που ενδιαφέρεται η αγορά δηλαδή στα 100 κιλά στους 11 μήνες όταν οι συμβατικές εκτροφές γουρουνιού, αγγίζουν αυτό το βάρος μόλις στους 5 μήνες.
►ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ: O κόσμος δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το μαύρο χοίρο, ο οποίος έχει σημαντική διατροφική αξία ως προς το λίπος του.
Το κρέας του είναι πλούσιο σε σίδηρο, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία αλλά και μέταλλα που είναι απαραίτητα ή σημαντικά για τον οργανισμό.
►ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΑΒΛΩΝ: Είναι πιο εύκολη η διαδικασία σε σχέση με παλαιότερα αλλά παρατηρούνται προβλήματα λόγω της τεχνικής λύσης στα βοσκοτόπια.
►ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Παρότι πολλοί θα ήθελαν να δώσουν μαύρο χοίρο και στο σπίτι τους, οι νοικοκυρές δεν είναι όλες εξοικειωμένες με το μαγείρεμά του κι αυτό καταλογίζεται στις δυσκολίες του. Τα κόκκινα κρέατα που προέρχονται από κυνήγι ή μοιάζουν με κυνήγι, συνήθως χρειάζονται ειδικό μαρινάρισμα αποβραδίς. Υπάρχουν ωστόσο και εστιατόρια, που σερβίρουν μαύρο χοίρο και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
pixabay.com |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου