Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα Γιάννενα, παρουσία της
Υπουργού Πολιτισμού, η 1η συνεδρίαση του Συμβουλίου Φορέων του
προγράμματος της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου».
Ένα πρόγραμμα που «ενώνει» 5 σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου σε μία ενιαία διαδρομή και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις υλοποίησης έργων υποδομής και διασύνδεσης με την τοπική οικονομία. Το πρόγραμμα έχει 37εκατ. ευρώ προϋπολογιμό και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα μνημεία (προβλέπεται ποσό 16,2 εκ. ευρώ) και βασικές υποδομές (19 εκατ. ευρώ για δίκτυα κοινής ωφέλειας, κτιριακές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης, οδοποιία –μεταξύ των οποίων και η κατασκευή δρόμου παράκαμψης της Νικόπολης- κ.α.). Ήδη ανέβηκε στο διαδίκτυο και η νέα ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Διαδρομής.
Το
πρόγραμμα αυτό «περπάτησε», επειδή αγκαλιάστηκε από την εκεί
Περιφέρεια. Στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει
έξι αρχαία θέατρα σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους, κάτι που δεν
συναντάται αλλού στην Ελλάδα, η αντίστοιχη πρόταση του Σωματείου «Διάζωμα» μέχρι
στιγμής δεν έχει τύχη ανάλογης υποδοχής από την Περιφέρεια Δυτικής
Ελλάδας.Ένα πρόγραμμα που «ενώνει» 5 σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου σε μία ενιαία διαδρομή και παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις υλοποίησης έργων υποδομής και διασύνδεσης με την τοπική οικονομία. Το πρόγραμμα έχει 37εκατ. ευρώ προϋπολογιμό και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα μνημεία (προβλέπεται ποσό 16,2 εκ. ευρώ) και βασικές υποδομές (19 εκατ. ευρώ για δίκτυα κοινής ωφέλειας, κτιριακές εγκαταστάσεις, χώρους στάθμευσης, οδοποιία –μεταξύ των οποίων και η κατασκευή δρόμου παράκαμψης της Νικόπολης- κ.α.). Ήδη ανέβηκε στο διαδίκτυο και η νέα ιστοσελίδα της Πολιτιστικής Διαδρομής.
Μάλιστα βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της γύρω από την πρόταση αυτή, που εκτός από τα αρχαία θέατρα συνδυάζει την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, με περιβαλλοντικές υποδομές πρόσβασης σε τόπους φυσικού κάλλους.
Αξίζει δε σημειωθεί ότι η πρόταση όσον αφορά το κομμάτι των αρχαίων θεάτρων έχει ωριμότητα 100% σε επίπεδο μελετών. Μάλιστα η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει αναφορικά με τη μελέτη του αρχαίου θεάτρου Στράτου θα έχει «καλυφθεί» σε περίπου δύο μήνες, αφού τότε αναμένεται η μελέτη που χρηματοδοτείται από το δήμο Αγρινίου να παραδοθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Εκείνο που μοιάζει να είναι εξοργιστικό για τη στάση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι ότι ενώ έως τώρα τα αποτελέσματά της σε επίπεδο απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι μάλλον πενιχρά, αρνείται ουσιαστικά να συζητήσει την πρόταση αυτή, παρά την ωριμότητά της.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, βασικές προμετωπίδες της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, ακόμη και οι εντάξεις έργων βαδίζουν με αργούς ρυθμούς.
Και φυσικά η πρόταση για τη “Διαδρομή Φύσης & Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία” έχει τεθεί πολλές φορές υπ” όψιν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόσο από το Σωματείο «Διάζωμα», όσο και από άλλους φορείς της περιοχής.
Πρόσφατα επαναδιατυπώθηκε η πρόταση αυτή ενώπιον του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στα πλαίσια του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα από την εφημερίδα «Πελοπόννησος» (δείτε στο βίντεο).
Όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν έχει συγκινηθεί… κι ας είναι η ίδια που χρηματοδότησε τις μελέτες για τα δύο από τα πέντε αρχαία θέατρα. Το θέμα όμως περνά χαμηλά και από την ατζέντα των δήμων της περιοχής.
Ο δήμος Μεσολογγίου, για παράδειγμα, που διαθέτει τρία αρχαία θέατρα θα έπρεπε να πρωτοστατεί στη διεκδίκηση… Και όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη διεκδίκηση, το πιο πιθανό είναι αυτή η μεγάλη ευκαιρία για την Αιτωλοακαρνανία, να αξιοποιήσει μερικά από τα πλεονεκτήματά της, να χαθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου