links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ - ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..


Ο Ιούνιος στην Ιστορία

Της Λη Σαράφη

1874
29 Ιουνίου
Δημοσιεύεται το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη που φέρει τον τίτλο «Τίς πταίει;», στο οποίο ο Τρικούπης καταδεικνύει τον βασιλιά Γεώργιο Α’ σαν υπεύθυνο για την πολιτική κρίση στην Ελλάδα και ζητάει να λαμβάνει υπ’ όψιν του την Αρχή της Δεδηλωμένης (πλειοψηφίας στη Βουλή).
1878
15 Ιουνίου
Αρχική
Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί μετά από την παραχώρησή του από τους Οθωμανούς που το κατείχαν από το 1530.
1905
14 Ιουνίου

Από την ομώνυμη ταινία
Στην διάρκεια της επανάστασης κατά του τσαρικού καθεστώτος στην Ρωσία, οι ναύτες τού, ελλιμενισμένου στην Οδησσό, θωρηκτού Ποτέμκιν εξεγείρονται συμμετέχοντας στην επανάσταση.
1923
6 Ιουνίου
Στην Διάσκεψη της Λωζάνης αποφασίζεται η οριοθέτηση των ελληνοτουρκικών συνόρων στο μέσον του ρου του ποταμού Έβρου.
1925
14 Ιουνίου
Οι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπαρτσελόνα, γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο και σε αντίποινα, η δικτατορική κυβέρνηση του Πρίμο ντε Ριβέρα κλείνει το γήπεδο για έξι μήνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
Ιούνιος: λαογραφία - παροιμίες- ήθη - έθιμα - τραγούδια
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ®
25 Ιουνίου
Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα υπό τον Θ. Πάγκαλο το οποίο στις 30 Ιουνίου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
1928
14 Ιουνίου
Γεννιέται στην Αργεντινή ο Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.
1931
29 Ιουνίου
Μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης ΕΕΕ βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των Εβραίων (φτωχών σε πλειοψηφία) κατοίκων του συνοικισμού.
1932
3 Ιουνίου
Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου παραιτείται μετά την άρνηση του Βενιζέλου να την στηρίξει
5 Ιουνίου
Σχηματισμός κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Βενιζέλο.
1933
5 Ιουνίου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρούσβελτ, ανακοινώνει ότι η χώρα του παύει να τηρεί τον «κανόνα χρυσού». Σύμφωνα με τον κανόνα κάθε χώρα δεσμεύονταν να εκδίδει τόσα χρήματα όση η αξία του χρυσού που διέθετε.
6 Ιουνίου
Δολοφονική απόπειρα κατά του Βενιζέλου που οργανώθηκε από τον διοικητή της Γενικής Ασφάλειας.
1934
30 Ιουνίου
«Η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών» – Η αμφισβήτηση του Αδόλφου Χίτλερ και της περί αυτόν ομάδας από μέρος του Ναζιστικού κόμματος και κυρίως από τους «Φαιοχίτωνες» (της παραστρατιωτικής ομάδας SA που είχε μέλη εργάτες σοσιαλιστικής πολιτικής προέλευσης). Ο Χίτλερ επιβάλλεται διατάζοντας τη δολοφονία τουλάχιστον 77 στελεχών του κόμματος.
1935
9 Ιουνίου
Εθνικές εκλογές από τις οποίες απέχουν οι Βενιζελικοί. Πρώτο έρχεται το κομματικό σχήμα Τσαλδάρη και Κονδύλη με 65%.
1936
4 Ιουνίου
Σχηματίζεται στη Γαλλία κυβέρνηση Λαϊκού Μετώπου με τη συμμετοχή του σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κόμματος και πρωθυπουργό τον Λεόν Μπλουμ.
Αρχική
1941
10 Ιουνίου
Η Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις ζώνες κατοχής: τη γερμανική, την ιταλική και τη βουλγαρική, σκληρότατο και πρωτοφανές μέτρο στην κατεχόμενη Ευρώπη.
1943
1-2 Ιουνίου
Δύναμη του ΕΛΑΣ με το τμήμα καταστροφών Ρούμελης ανατινάζει μέρος της σήραγγας στο Κούρνοβο μαζί με την αμαξοστοιχία που περνούσε εκείνη την ώρα. Εξακόσιοι περίπου είναι οι νεκροί και τραυματίες Ιταλοί στρατιώτες, ενώ καταστρέφεται άφθονο πολεμικό υλικό. Στην αμαξοστοιχία επέβαιναν 50 Έλληνες κρατούμενοι των Ιταλών οι οποίοι σκοτώθηκαν. Η συγκοινωνία διακόπηκε για αρκετό διάστημα.
4 Ιουνίου
Δύναμη του ΕΛΑΣ με 250 άντρες χτύπησε ιταλικό τάγμα που κατευθύνονταν προς την Παύλιανη. Ύστερα από πολύωρη μάχη οι Ιταλοί υποχώρησαν αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 80 νεκρούς, 23 αιχμαλώτους, 2 πολυβόλα και άλλο πολεμικό υλικό.
6 Ιουνίου
Εκτελούνται από τους Ιταλούς 106 όμηροι (ανάμεσά τους 54 κομμουνιστές «Ακροναυπλιώτες») στο Κούρνοβο ως αντίποινα για την ανατίναξη της σήραγγας και της αμαξοστοιχίας από τον ΕΛΑΣ, και παρά το θάνατο των 50 Ελλήνων κρατουμένων που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία.
8 και 9 Ιουνίου
Δύναμη 4.000 περίπου Ιταλών προσπάθησε να περάσει τα στενά της Πόρτας (στα ΝΔ νομού Τρικάλων), υποστηριζόμενη από πυροβολικό, όλμους, ιππικό και αεροπλάνα. Οι ολιγάριθμες ομάδες του ΕΛΑΣ που υπεράσπιζαν τα στενά πρόβαλαν σθεναρότατη αντίσταση. Έπειτα από δυο μέρες μαχών οι Ιταλοί εγκατέλειψαν αφήνοντας 700 νεκρούς και τραυματίες και άφθονο πολεμικό υλικό. Στο διήμερο αυτό όμως λεηλάτησαν, βομβάρδισαν και  έκαψαν σε μεγάλο μέρος τα χωριά Μπελέτσι, Μουζάκι και Πόρτα.
21 Ιουνίου
Τμήματα του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας  συγκρούστηκαν επί 7 ώρες στα στενά του Σαραντάπορου με γερμανική φάλαγγα αυτοκινήτων που κινούνταν προς τη Λάρισα. Οι Γερμανοί υποχωρώντας άφησαν  61 νεκρούς, 79 αιχμαλώτους και 90 κατεστραμμένα αυτοκίνητα.
29 Ιουνίου
Ξεκινάει η στρατολόγηση και στελέχωση των «Ταγμάτων Ασφαλείας» οργανωμένη από τη κυβέρνηση δοσιλόγων του Ιωάννη Ράλλη.
1944
4 Ιουνίου

Μάχη της Σοδειάς - 150 συνεργάτες των Γερμανών έκαναν επίθεση στο χωριό Κοσκινάς της Καρδίτσας με σκοπό να πάρουν τη σοδειά και την αλωνιστική μηχανή. Ομάδες του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας, επικουρούμενες από τον εφεδρικό ΕΛΑΣ τους χτύπησαν μέσα στο χωριό. Στάλθηκαν από τα Τρίκαλα γερμανικές ενισχύσεις με δυο κανόνια. Έπειτα από 12ωρη μάχη, οι ΕΛΑΣίτες συμπτύχθηκαν αφού απελευθέρωσαν και πήραν μαζί τους όλους τους ομήρους των συνεργατών, και την αλωνιστική μηχανή. Οι συνεργάτες των Γερμανών είχαν 60 νεκρούς και τραυματίες. Ο ΕΛΑΣ είχε 10 νεκρούς και 10 τραυματίες.
10 Ιουνίου
Η σφαγή στο Δίστομο – οι φρικιαστικοί αριθμοί: σύνολο σφαγιασθέντων 218, εκ των οποίων 20 μωρά και παιδιά έως 5 ετών, 45 παιδιά και νέοι έως 20 ετών, 111 ενήλικες, και 42 άνω των 60 ετών.
17 Ιουνίου
Το Ολοκαύτωμα της Υπάτης – οι Γερμανοί εκτελούν 28 κατοίκους εκ των οποίων 10 γυναίκες.
18 Ιουνίου
Περίπου 500 Γερμανοί με πυροβολικό, όλμους, θωρακισμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες κινούμενοι από τη Λαμία προς την Μακρακώμη και την Σπερχειάδα απώθησαν, έπειτα από σκληρή μάχη, τμήματα της13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια επιχείρησαν να περάσουν τα στενά προς το χωριό Πύργος όπου πλαγιοκοπήθηκαν από τον ΕΛΑΣ και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν αφήνοντας 40 νεκρούς, 2 αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα κατεστραμένη. Ο ΕΛΑΣ είχε 9 νεκρούς.
1945
5 Ιουνίου
Δήλωση των πολιτικών Σοφούλη, Καφαντάρη και Τσουδερού για την εκτεταμένη σ’ ολόκληρη την χώρα δραστηριότητα ακροδεξιών τρομοκρατικών ομάδων οι οποίες «…όχι μόνο δεν αφοπλίσθησαν… αλλά αναφανδόν συμπράττουν με τα όργανα της τάξεως προς τελείαν κάθε δημοκρατικής πνοής κατάπνιξιν»
11 Ιουνίου
Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Άρη Βελουχιώτη εξαιτίας της διαφωνίας του με τη Συμφωνία της Βάρκιζας και τον οδηγεί σε απομόνωση.
16 Ιουνίου
Ο Άρης Βελουχιώτης και η ομάδα του καταδιώκεται από παραστρατιωτικές ομάδες στη θέση «Φάγγο» μεταξύ Μεσούντας Αχελώου και του χωριού Μυρόφυλλο, και στη διάρκεια συμπλοκής αυτοκτονεί (;).
18 Ιουνίου
Σε φανοστάτες της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων αναρτώνται τα κεφάλια του Άρη και, του συναγωνιστή του, Τζαβέλα, κρεμασμένα με συρματόσχοινο από το αυτί και το λαιμό. Προηγουμένως οι έφιπποι παρακρατικοί τα έχουν περιφέρει σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης.
26 Ιουνίου
Στο San Francisco της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, 50 κράτη υπογράφουν τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1946
18 Ιουνίου
Θεσπίζεται το περιβόητο Γ’ Ψήφισμα της Βουλής για τα έκτακτα μέτρα εναντίον όσων «επιβουλεύονται τη δημόσια τάξη και ακεραιότητα του κράτους». Το Γ’ ψήφισμα τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή, έθεσε εκτός νόμου την ΕΑΜική αριστερά, οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα εκατοντάδες και εξόρισε και φυλάκισε χιλιάδες αντιστασιακούς του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ στα επόμενα χρόνια.
27 Ιουνίου
Στην διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των συμμαχικών δυνάμεων νίκησαν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αποφασίζεται η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα. Η ένωση έγινε τον Φεβρουάριο του 1947.
1947
5 Ιουνίου
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Marshall εξαγγέλλει σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Harvard, το σχέδιο βοήθειας προς τα ευρωπαϊκά κράτη.
20 Ιουνίου
Υπογράφεται στην Αθήνα η επίσημη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης για τους όρους της Αμερικανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η Συμφωνία προέβλεπε την εγκατάσταση Αμερικανών αξιωματούχων που θα είχαν άμεσο έλεγχο σε καίριους τομείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.
1948
28 Ιουνίου
Το κομμουνιστικό κόμμα της Γιουγκοσλαβίας με επικεφαλής τον Τίτο εκδιώκεται από την COMINFORM (που ήταν η απάντηση της Σοβιετικής Ένωσης στο δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ) και επισημοποιείται έτσι  η ρήξη Μόσχας – Βελιγραδίου.
1949
19 Ιουνίου
Ανακοινώνεται ότι οι δυνάμεις του Μάο Τσε Τουνγκ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της κινεζικής επικράτειας στα πλαίσια του κινεζικού Εμφυλίου Πολέμου.
Αρχική
1950
25 Ιουνίου
Η Βόρεια Κορέα εισβάλλει στη Νότια, περνώντας την 38η παράλληλο. Ξεκινάει ο πόλεμος στην Κορέα.
1952
30 Ιουνίου
Τερματίζεται το σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα.
1954
6 Ιουνίου
Ο Alan Turing, Άγγλος μαθηματικός, κρυπτογράφος και πατέρας της επιστήμης των κομπιούτερ, πεθαίνει (κατά μια εκδοχή αυτοκτόνησε μετά τις ανηλεείς διώξεις που υπέστη από το βρετανικό κράτος λόγω της ομοφυλοφιλίας του – για τις διώξεις αυτές ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown πήρε την ευθύνη και ζήτησε επίσημα συγνώμη το 2009…).
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ®
1962
20 Ιουνίου
Το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Άρη Βελουχιώτη.
1963
11 Ιουνίου
Στον απόηχο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη – Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παραιτείται αφού ο βασιλιάς Παύλος απέρριψε την εισήγησή του να μην πραγματοποιήσει ο τελευταίος προγραμματισμένο ταξίδι στο Λονδίνο.
13 Ιουνίου
Δίνεται εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Παν. Πιπινέλη ενώ ο Κ. Καραμανλής αναχωρεί για την Ζυρίχη της Ελβετίας όπου και παρέμεινε ως τις εκλογές.
1964
4-12 Ιουνίου
Κρίση στην Κύπρο μεταξύ των δυο κοινοτήτων ενώ η Τουρκία απειλεί με απόβαση.
30 Ιουνίου
Η Τουρκία κλείνει με νόμο τα ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο και την Τένεδο. Εντείνει την πολιτική αφελληνισμού των νησιών αυτών, οργανώνει μαζικές απαλλοτριώσεις των ελληνικών ιδιοκτησιών και προωθεί τον εποικισμό των νησιών με τουρκικό πληθυσμό από την Μικρά Ασία.
1965
Υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ»
Από την 1η ως την 28η Ιουνίου, ανακοινώνονται πειθαρχικές ποινές σε αξιωματικούς που φέρονται αναμεμιγμένοι στον ΑΣΠΙΔΑ, ξεκινάει πόλεμος επιστολών μεταξύ ανακτόρων και Γ. Παπανδρέου για την υπόθεση και προφυλακίζεται ο λοχαγός Αρ. Μπουλούκος σαν ένας από τους ιδρυτές του ΑΣΠΙΔΑ.
9 Ιουνίου
Δημοσιοποιείται στις εφημερίδες η υποτιθέμενη κομμουνιστική δολιοφθορά σε στρατιωτικές μονάδες του Έβρου. Επρόκειτο για σκευωρία στημένη και οργανωμένη από τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο.
1967
6 Ιουνίου
Η Χούντα απαγορεύει την πώληση δίσκων των Μίκη Θεοδωράκη και την αναμετάδοση της μουσικής του.
22 Ιουνίου
Ο Ρίτσαρντ Νίξον, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται την Αθήνα και συναντιέται με τον Παττακό και άλλα στελέχη της Χούντας.
1969
26 Ιουνίου
Στη δίκη 17 μελών του ΠΑΜ (Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου-δες «ο Μάιος στην Ιστορία») στην Θεσσαλονίκη επιβάλλονται ποινές φυλάκισης από 5 χρόνια έως ισόβια.
1971
19 Ιουνίου
Ο Γ. Παπαδόπουλος στέλνει στον Μακάριο της Κύπρου επιστολή – σχέδιο ειρήνευσης για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα τον απειλεί με μέτρα εναντίον του εάν δεν δεχθεί το σχέδιο. Στις…
24 Ιουνίου
…ο Μακάριος απαντά ότι οι απειλές είναι απαράδεκτες και δεν αποδέχεται το σχέδιο.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ®
1973
1η Ιουνίου
Ο Γ. Παπαδόπουλος καταργεί την μοναρχία και προαναγγέλλει την εγκαθίδρυση «Κοινοβουλευτικής Προοδευτικής Δημοκρατίας» με Δημοψήφισμα.
1975
6 Ιουνίου
Ο Ανδρέας Παπανδρέου διαγράφει από το ΠΑΣΟΚ 11 στελέχη που προέρχονται από την αντιδικτατορική Δημοκρατική Άμυνα.
11 Ιουνίου
Ψηφίζεται στη Βουλή το νέο Σύνταγμα.
1978
21 Ιουνίου
Σημειώνεται ισχυρός σεισμός 6,5 ρίχτερ στην Θεσσαλονίκη με 35 νεκρούς.
1980
22 Ιουνίου
Πεθαίνει ο Μήτσος Παρτσαλίδης, γραμματέας του ΕΑΜ και ηγετικό στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος.
1981
3 Ιουνίου
Άγνωστοι πυρπολούν τα πολυκαταστήματα «Δραγώνας» στην Αθήνα και «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά.
1982
15 Ιουνίου
Η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου προχωρά σε υποτίμηση κατά 15% στη δραχμή, για την σταθεροποίηση της οικονομίας.
1983
3 Ιουνίου
Παρά τις αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Βουλή
ψηφίζει το άρθρο 4 που προβλέπει δραστικό περιορισμό της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας.
1985
2 Ιουνίου
Πραγματοποιούνται εθνικές εκλογές στις οποίες το ΠΑΣΟΚ έρχεται πρώτο με 45,82 % και 161 έδρες, η ΝΔ παίρνει 40,85% και 126 έδρες, το ΚΚΕ 9,89% και 12 έδρες, το ΚΚΕ εσωτ. 1,89% και 1 έδρα.
1989
18 Ιουνίου
Βουλευτικές εκλογές: Η ΝΔ 44,25% και 145 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 39,15% και 125 έδρες, Συνασπισμός (δηλαδή το ΚΚΕ και η ΕΑΡ) 13,12% και 28 έδρες, μία έδρα η ΔΗΑΝΑ (του Κωστή Στεφανόπουλου) και μια έδρα ο Μουσουλμάνος υποψήφιος της Θράκης.
19-30 Ιουνίου
Οι διαβουλεύσεις για την συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης αποτυγχάνουν αφού το ΠΑΣΟΚ δηλώνει αντίθετο στη συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία.
1993
30 Ιουνίου
Στην αίθουσα κατόπτρων στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ο Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος υπό την ηγεσία του με τον τίτλο «Πολιτική Άνοιξη».
1996
26 Ιουνίου
Κηδεύεται ο Ανδρέας Παπανδρέου.
2000
19 Ιουνίου
Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοινώνει στην Φέιρα της Πορτογαλίας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εντάξει την Ελλάδα στην Οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ).

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ®

Αρχική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE