links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή από τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου

Panagia_soumela2.jpgΤο Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νεκταρίου Κάμπου Αμπελακίου, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά, μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή την Κυριακή 12 Αυγούστου στην Ιερά Μονή Παναγία Μικροκάστρου* στα Σιάτιστα και στη συνέχεια στην Παναγία Σουμελά**. 

Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην Πόλη των Μανιταριών στα Γρεβενά, και το Απόγευμα στην επιστροφή για καφέ στο όμορφο Μέτσοβο.

Η Αναχώρηση θα γίνει από το προαύλιο χώρο του Αγίου Νεκταρίου στις 12 Αυγούστου στις 06:30 το πρωί
Τιμή εισιτήριο 15 ευρώ
Για κρατήσεις επικοινωνήστε στα παρακάτω Τηλέφωνα μέχρι 30 Ιουλίου...
  • Βασίλης Διαμάντης: 6982042189
  • Γιώργος Νεφρός: 6959998535
  • Γιάννης Μπαστάνης: 6976198921
  • Κοσμάς Ζαραιδώνης: 6944777782

* Παναγιά Μικροκάστρου


Παναγιά Μικροκάστρου.jpg
Το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, θεωρείται το κέντρο της πνευματικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Είναι κτισμένο 12 χιλιόµετρα νοτιοδυτικά της Σιάτιστας, στον εθνικό δρόµο Koζάνης-Καστοριάς, σε απόσταση 500 περίπου µέτρων από το χωριό Μικρόκαστρο, σε ύψωµα πάνω από τον Αλιάκµονα.
Είναι γνωστό ως «ιερά Μονή της Παναγίας εν Τσιαρουσίνω», άµεσα συνδεδεµένη µε το χωριό Τσιαρούσινο, σήµερα Μικρόκαστρο, του οποίου αρχικά αποτελούσε παρεκκλήσιο ή προσκυνηµατικό ναό.

Το χωριό αναφέρεται στους κώδικες της Ιεράς Μονής Ζάβορδας και Μητροπόλεως Σισανίου και ως οικισμός ανάγεται σε παλιά εποχή. Σήμερα αποτελεί μία από τις ανθούσες και παραγωγικές κοινότητες της επαρχίας Βοΐου.

Τον Μάιο του 1995 ο σεισμός της Κοζάνης και των Γρεβενών έπληξε και την Ιερά Μονή και η Αδελφότητα, που µε τη βοήθεια της Κυρίας Θεοτόκου ταχύρρυθμα αυξήθηκε, επιδόθηκε άμεσα στην αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων και ευθύς αμέσως στη θεμελίωση της νέας πτέρυγας. Η νέα πτέρυγα περιλαμβάνει παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, τα κελιά των Αδελφών, το Συνοδικό, την παραδοσιακή Τράπεζα, τα εργαστήρια και τους βοηθητικούς χώρους. Με όλες αυτές τις ανακαινιστικές και εκ θεμελίων συντελεσθείσες εργασίες, μαζί µε τη συγκρότηση της Αδελφότητας, τη λατρευτική οργάνωση, την τήρηση του προγράμματος, την καθιέρωση μοναστικής Τάξης, το ιερό Προσκύνημα μεταποιήθηκε όντως σε μοναστήρι.

Ο ναός στο κέντρο του συγκροτήματος είναι τρίκλιτη βασιλική µε υπερυψωμένο νάρθηκα - γυναικωνίτη και δίρριχτη στέγη µε τις γνωστές απολήξεις. Αρχιτεκτονικός τύπος ενοριακού ναού και όχι μοναστηριακού. Σήμερα, όμως, µε τις κατά καιρούς κατασκευαστικές επεμβάσεις, έχει πάρει άλλη όψη. Είναι ένα ορθογώνιο (23,65 χ 12,18 µ.) χωμένο κατά το ήμισυ στο έδαφος, όπως αυτό φαίνεται στη νότια πλευρά, όπου και η κυρία είσοδος, ενώ στη βόρεια πλευρά µε εκσκαφή ανέβηκε το ελεύθερο ύψος και η είσοδος που ανοίχτηκε βρίσκεται στο ίδιο σχεδόν υψομετρικό επίπεδο του δαπέδου του ιερού. Στο ανατολικό μέρος, προεξέχει η ημικυκλική κόγχη και στο νοτιοανατολικό υπάρχει, ενσωματωμένο µε το ναό, πυργοειδές κωδωνοστάσιο, ύψους 15 μέτρων, που κτίστηκε μεταγενέστερα, το 1923.

Στο νότιο μέρος, στη θέση του παλιού περιστώου (χαγιατιού), κτίστηκε νέος χώρος µε παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου και τοποθετήθηκε σύστημα καπνοσυλλέκτου για την προστασία των τοιχογραφιών του καθολικού. Στο μέσον της στέγης υψώνεται εξαγωνικός τρούλος, που δεν διατηρεί τη δομική του ιδιότητα, αλλά απλώς δίνει φως στον ναό.

Το καθολικό του μοναστηριού αγιογραφήθηκε, με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες, το 1797 από Ηπειρώτες Καπεσοβίτες ζωγράφους. Εξαιρετικό είναι το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, στο οποίο ακολουθείται η τέχνη του «τρυπητού», δηλαδή με διαμπερή κενά ανάμεσα στα θέματα.

Η εικόνα της βρεφοκρατούσας Θεοτόκου θεωρείται θαυματουργή και είναι η παλαιότερη των άλλων, με πιθανή χρονολογία το 1603 ενώ μία πρόσφατη έρευνα τη χρονολογεί στον 13ο αιώνα. Ολόκληρη η εικόνα φέρει ασημένια επένδυση, η δε ιλαρότητα των προσώπων τόσο της Παναγίας Μητέρας όσο και του Ιησού είναι αυτή που συγκινεί κάθε προσκυνητή, ειδικά όταν φτάνουν έως εδώ στις 15 Αυγούστου.

Τον Δεκαπενταύγουστο, πιστοί από όλα τα μέρη της Ελλάδας, επισκέπτονται το μοναστήρι, περιμένοντας επί ώρες να έλθει η σειρά τους για να προσκυνήσουν την πάντιμη εικόνας Της, να αντλήσουν τη Χάρη Της, να ενισχύσουν την πίστη τους, να βρουν απάντηση στα ποικίλα προβλήματα της ζωής τους.
ikivotos.gr 



**Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελάς

Panagia_soumela2.jpg
Στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Βέρμιο, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται η φημισμένη Μονή της Παναγίας Σουμελά, το πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού και ένας από τους σπουδαιότερους προσκυνηματικούς τόπους όλης της Ελλάδας.
Η μονή ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ποντιακής καταγωγής συγγραφέα Φίλωνα Κτενίδη και του σωματείου «Παναγία Σουμελά», στην προσπάθεια αναβίωσης της ιστορικής ομώνυμης μονής που βρίσκεται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα. Η μονή εκείνη, σύμφωνα με την παράδοση, είχε ιδρυθεί στα τέλη του 4ου αιώνα, και για αιώνες λειτούργησε με την εύνοια των βυζαντινών αυτοκρατόρων, έχοντας πλούτο και προνόμια, που διατήρησε και μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αποκτώντας παράλληλα και συμβολική αξία μεταξύ των Ποντίων για σχεδόν δεκαέξι αιώνες. Καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1922 και τα κειμήλιά της, μαζί με την εικόνα της Παναγίας, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα το 1931 έπειτα από τη μεσολάβηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και με τη συμβολή μοναχών που γνώριζαν τον τόπο φύλαξής τους. Η μονή του Βερμίου θεμελιώθηκε το 1951 σε έκταση που παραχώρησαν οι κάτοικοι του χωριού Καστανιά, που κατάγονται από τον Πόντο, και τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν το 1952.
Το συγκρότημα σήμερα περιλαμβάνει δύο ναούς, πολλούς ξενώνες και κάθε είδους βοηθητικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και προσκυνητών.
Το καθολικό είναι μεγαλοπρεπής ναός βυζαντινού ρυθμού και στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και προέρχεται από την ιστορική μονή του Πόντου. Επίσης, λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη, καθώς και εκθετήριο πολύτιμων εκκλησιαστικών σκευών, εικόνων και αμφίων.
Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE