links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

1888: Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Σίσσυ στην Αμφιλοχία, και Αιτωλοακαρνανία.

sissy

Του Λίνου Υφαντή, Η πριγκίπισσα Σίσσυ  κατά κόσμον Ελισάβετ της Αυστρίας ήταν αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Αυστρίας. 

Κυρίως όμως είναι ένα θρυλικό πρόσωπο λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της και της απαράμιλλης ομορφιάς της. Αυτός ήταν ο λόγος που το cinema την ανεπαρέστησε με μεγαλοπρέπεια και συγκεκριμένα ο Ernst Marischka στην ομώνυμη ταινία του το 1955.
Η πανέμορφη αυτή βασίλισσα μίας εκ των υπερδυνάμεων της εποχής αποφάσισε να επισκεφτεί την Ελλάδα και έδωσε μεγάλη έμφαση μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανία! Η επίσκεψη της ισοδυναμούσε σαν να επισκεπτόνταν  σήμερα την Αιτωλοακαρνανία η σύζυγος του εν ενεργεία  Προέδρου των ΗΠΑ ή κάτι τέτοιο.
Στα τέλη Σεπτέμβρη του 1888 η πριγκίπισσα Σίσσυ φτάνει με ατμόπλοιο στο Μενίδι. Εκεί την υποδέχτηκε ο τότε Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας και αυτή περπάτησε για λίγο στην παραλία και την μικρή πλατεία που είχαν στρώσει με μυρσίνες προς τιμήν της. Στη συνέχεια η πριγκίπισσα με την συνοδεία της , όπως είχε προγραμματίσει, ξεκίνησε να διασχίζει οδικώς την Αιτωλοακαρνανία και να αποβιβαστεί εκ νέου σε καράβι στο Μεσολόγγι.
Φτάνει λοιπόν στην Αμφιλοχία σταματώντας στα ερείπια του  Αμφιλοχικόν Άργος και στο «Ανοιξιάτικο». Οι κάτοικοι είχαν φτιάξει μέχρι και τιμητικές αψίδες και κόκκινα χαλιά στην παραλία προς τιμήν της. Αφού επισκέφτηκε λίμνη Αμβρακία, Στάνου συνέχισε προς Αγρίνιο. Πέρασε Ρίβιο, Στράτο από αμαξιτό δρόμο που ήταν στολισμένος με γιρλάντες προς τιμήν της και φτάνει στις όχθες του Αχελώου. 
Για λόγους ασφαλείας δεν πέρασε από την γέφυρα που υπήρχε αλλά τον διέσχισε με πλωτή πλατφόρμα που την έσειραν πενήντα εργάτες της εταιρίας που τότε κατασκεύαζε τη νέα γέφυρα.
Η Σίσσυ σε νεαρή ηλικία/www.womantoc.gr

Όταν η Σίσσυ έφτασε στο Αγρίνιο, δεν μπορούσε να περπατήσει στους δρόμους της πόλης από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και έραινε την Σίσσυ με άνθη. Μάλιστα είχαν στήσει και ταμπέλα που έγραφε στην τότε διεθνή γλώσσα της διπλωματίας, τα Γαλλικά «Ζήτω η αυτοκράτειρα της Αυστρίας».
Αφού πέρασε την Κλεισούρα, έφτασε στο Μεσολόγγι όπου κατευθύνθηκε στη θαλαμηγό της αφού απέδωσε τιμές στον τάφο του Βύρωνα.

Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πως ένιωσε η αυτοκράτειρα από την τόση θερμή υποδοχή των κατοίκων. Εκείνη πάντως έδειξε ότι ήταν ενθουσιασμένη. Με το μάτι του σήμερα όλα αυτά παρέπεμπαν σε υπερβολές. Κανείς βέβαια δεν ξέρει τι θα γινόταν σήμερα αν η πρώτη κυρία μιας υπερδύναμης με έντονη μάλιστα προσωπικότητα και ομορφιά επισκέπτονταν τον τόπο μας.

Με πληροφορίες από Ελένη Μάργαρη, Μια πατρίδα για το μέλλον, Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας σε Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία, ανάτυπο από το Ηπειρώτικο Ημερολόγιο, 2016.

 sissy



 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE