links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Αλυκή Τουρλίδας Μεσολογγίου: Πως μεταφέρεται το αλάτι..(vid-pics)

22365579_1581340891912832_3468076638579553948_n
Του Γιάννη Γιαννακόπουλου
(Αρχειακό υλικό, μηχανοκίνητη μεταφορά αλατιού στις αρχές της δεκαετίας του 2010).
Στο Μεσολόγγι, εκτός από την μεγάλη αλυκή, υπάρχει και η μικρή αλυκή της Τουρλίδας με έκταση 2.500 στρέμματα και δυναμικότητα παραγωγής περί τους 15.00 τόνους άλατος ετησίως. Η αλυκή αυτή ανήκει στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου.
Η διαδικασία της παραγωγής του αλατιού είναι φυσική και επιτυγχάνεται από τη διείσδυση της θάλασσας σε χέρσα τμήματα με τον σχηματισμό κλειστών κόλπων με πολύ ρηχά νερά. Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά την θερινή περίοδο επέρχεται εξάτμιση του νερού με αποτέλεσμα την κρυστάλλωση του αλατιού.
H αλατοπαραγωγή στην περιοχή του Μεσολογγίου αρχίζει από τα μέσα του 19ου αιώνα και αρχικά γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους.


Μέχρι την δεκαετία του 1980 στην αλυκή της Τουρλίδας χρησιμοποιούσαν άλογα για την έλξη των βαγονιών που μετέφεραν το αλάτι. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η μηχανοκίνηση. Εργάτες φόρτωναν το αλάτι στα βαγόνια με φτυάρια και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις πλησίματος γινόνταν με μηχανή αντί για τα άλογα. Η μηχανοκίνηση κράτησε μέχρι την δεκαετία του 2010 οπότε έγιναν σύγχρονες εγκαταστάσεις συγκομιδής και μεταφοράς του αλατιού.
Στις παρατιθέμενες φωτογραφίες και το βίντεο, που αποτελούν αρχειακό υλικό (έτος λήψεως 2003) , παρουσιάζεται η μηχανοκίνητη μεταφορά του αλατιού στην αλυκή της Τουρλίδας Μεσολογγίου.

22310514_1581340918579496_8401937688239684438_n 22308583_1581340945246160_3393746185890011196_n 22281776_1581340851912836_1392630529589942779_n 22281723_1581340911912830_3198849836088951300_n 22310609_1581340848579503_434923672933111892_n 22405724_1581340858579502_5163117786159117269_n 
– Νέα και Ειδήσεις για το Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία
www.agrinionews.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE