Του Γιάννη Γιαννακόπουλου (Αρχειακό υλικό, μηχανοκίνητη μεταφορά αλατιού στις αρχές της δεκαετίας του 2010). |
Η διαδικασία της παραγωγής του αλατιού είναι φυσική και επιτυγχάνεται από τη διείσδυση της θάλασσας σε χέρσα τμήματα με τον σχηματισμό κλειστών κόλπων με πολύ ρηχά νερά. Με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά την θερινή περίοδο επέρχεται εξάτμιση του νερού με αποτέλεσμα την κρυστάλλωση του αλατιού.
H αλατοπαραγωγή στην περιοχή του Μεσολογγίου αρχίζει από τα μέσα του 19ου αιώνα και αρχικά γίνεται με παραδοσιακούς τρόπους.
Μέχρι την δεκαετία του 1980 στην αλυκή της Τουρλίδας χρησιμοποιούσαν άλογα για την έλξη των βαγονιών που μετέφεραν το αλάτι. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η μηχανοκίνηση. Εργάτες φόρτωναν το αλάτι στα βαγόνια με φτυάρια και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις πλησίματος γινόνταν με μηχανή αντί για τα άλογα. Η μηχανοκίνηση κράτησε μέχρι την δεκαετία του 2010 οπότε έγιναν σύγχρονες εγκαταστάσεις συγκομιδής και μεταφοράς του αλατιού.
Στις παρατιθέμενες φωτογραφίες και το βίντεο, που αποτελούν αρχειακό υλικό (έτος λήψεως 2003) , παρουσιάζεται η μηχανοκίνητη μεταφορά του αλατιού στην αλυκή της Τουρλίδας Μεσολογγίου.
www.agrinionews.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου