links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Ένας αυτοκινητόδρομος θάβει μια ολόκληρη αρχαία πόλη, την Αλίκυρνα, στην Αιτωλοακαρνανία! (video)



Δεν είναι η πρώτη φορά, που προκειμένου να προχωρήσει ένα «μεγάλο έργο» στην Ελλάδα, θάβεται ο αρχαίος πολιτισμός της περιοχής! 

Οι νεοέλληνες προτιμούν το τσιμέντο, από το μάρμαρο! Ένδειξις εκβαρβαρισμού και εκφυλισμού! 
Φαίνεται πως το δημοτικό «αν δεν στεριώσετε άνθρωπο, γεφύρι δεν στεριώνει», οι σύγχρονοι εργολάβοι (πολιτικοί και επιχειρηματίες)-νεκροθάπτες του πολιτισμού το έχουν καταλάβει ως «αν δεν στεριώσετε τον αρχαίο πολιτισμό, σιγά μη δείτε δρόμο»… Το ίδιο (και μεγαλύτερο) θάψιμο έγινε όταν χαράσσονταν οι σιδηροδρομικές γραμμές και κτίζονταν από τους Γάλλους οι σταθμοί, όταν χαράσσονταν οι εθνικές οδοί (έως και σήμερα), όταν κτίζονταν τα λιμάνια, οι αερολιμένες, τα φράγματα της ΔΕΗ, οι εκτροπές και οι νέες κοίτες ποταμών, οι τεχνητές λίμνες, κλπ. 
Φαίνεται ο άνθρωπος δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να μην είναι ο καννίβαλος του πολιτισμού του…
 Χρονοτοπία - Γράφει o Γιώργος Λεκάκης
Το ίδιο συμβαίνει τώρα και στην Αιτωλοακαρνανία…
Η Αλίκυρνα ήταν μια αρχαία ακαρνανική (και όχι αιτωλική) πόλη, τουλάχιστον, του 4ου π.Χ. αι. - αν και η περιοχή της φαίνεται να είναι κατοικημένη, τουλάχιστον, από τον 8ο αι. π.Χ. (Βρέθηκε τυχαία κιβωτιόσχημος τάφος του 8ου αι. π.Χ., στην Α. πλαγιά του λόφου). Στις αρχαίες πηγές γίνεται μόνον απλή αναφορά στο όνομά της. Ο Στράβων την αναφέρει ως κώμη, μετά την Πλευρώνα, 30 στάδια από την Καλυδώνα.
Όπως ενημερώνει η αρχαιολόγος κ. Ολ. Βικάτου, στον χώρο της εντοπίσθηκαν αποχετευτικός (;) αγωγός μήκους 17 μ., οικιστικά κατάλοιπα σε δύο θέσεις, κεραμικός κλίβανος ελληνιστικών χρόνων στο Μετόχι, στον Άγ. Ιωάννη ίσως το αρχαίο Έλαο, ενώ από τα νεκροταφεία της πόλεως συστάδα πρώιμων τάφων (4ου αι. π.Χ.) και ένας υπόγειος θαλαμωτός τάφος «μακεδονικού τύπου» (3ου αι. π.Χ.). Εντυπωσιακό είναι το συγκρότημα θερμών λουτρών (2ου αι. μ.Χ.), πιθανότατα της οδού Τραϊανού Πατρών-Νικοπόλεως, που κατεστράφη από τον ισχυρό σεισμό του 551 μ.Χ., κλπ.
Αλλά η νέα Ιωνία (και όχι… Ιονία) οδός χαράχθηκε να διέρχεται από τα Ν. και ΝΔ. πρανή του λόφου της αρχαίας οχυρώσεως! Ολόκληρος κάμπος, πάνω από τα αρχαία βρήκε να περάσει! Κατέστρεψε τα τείχη της Πλευρώνος, που κατέρχονταν έως τον κάμπο… και συνεχίζει το λαίμαργο έργο της τρώγοντας ό,τι αρχαίο βρεθεί στον δρόμο της…
Στον υπό κατάποσιν χώρο αυτόν «εντοπίσθηκε αποθέτης (6×7 μ.), με πάνω από 15.000 θραύσματα ειδωλίων και όστρακα αγγείων»! Κάποια ειδώλια παρουσιάζουν μαθήτριες σε θρανίο με πινάκιο! Κορίτσια νηπιακής ηλικίας, που κρατούν τσαμπιά σταφύλι! Με κνιδιακή κόμμωση! Υδριαφόρες! Χορεύτριες, αρχαϊστικού κορινθιακού τύπου! Ειδώλια ζώων (χοίροι, βοοειδή, κριοί, άλογα, περιστέρια, πετεινοί), μάσκες σατύρων και ηθοποιών της νέας κωμωδίας, ειδώλια ερωτιδέων!.. Στοιχεία από την λατρεία της Αρτέμιδος, του Διονύσου, της Αφροδίτης, της Δήμητρος και της Κόρης, των Ελευσινίων Μυστηρίων…
Στα Ρηγαίικα εντοπίσθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο κλασικών και ελληνιστικών χρόνων! Από την νέα Ιωνία οδό διερχόταν η αρχαία, που ένωνε Καλυδώνα-Αλίκυρνα, τμήμα της σπουδαιοτέρας οδικής αρτηρίας, που ένωνε Ήπειρο-Ακαρνανία-Αιτωλία-Αχαΐα… Εδώ ευρέθη το μεγαλύτερο οργανωμένο αρχαίο νεκροταφείο, που έχει αποκαλυφθεί, έως τώρα, στην Αιτωλία! Έχουν εντοπισθεί και ερευνηθεί 323 τάφοι κιβωτιόσχημοι, λακκοειδείς, και «μακεδονικού» τύπου! Οι Αλικυρναίοι έκαναν ταφές πλούσια κτερισμένες, με πήλινα και μεταλλικά αντικείμενα ιδιαιτέρας ποιότητος: Ευρέθησαν 400 περίπου αγγεία (λήκυθοι, λήκυθοι «ηλειακού» τύπου, πυξίδες, σκύφοι, άωτα σκυφίδια, κύλικες, λυχνάρια, κάνθαροι, πινάκια, θήλαστρα, υάλινοι αμφορίσκοι, μυροδοχεία, υδρίες, θυμιατήρια), αρκετά ζωόμορφα και ανθρωπόμορφα ειδώλια, ειδώλια σατύρων, χάλκινα κοσμήματα, εξαρτήματα ενδυμασίας και καλλωπισμού (κάτοπτρα, περόνες, πόρπες, περιδέραια), στλεγγίδες, ασημένιοι «χαρώνειοι οβολοί», αστράγαλοι, νομίσματα, κ.ά. - Βλ. άρθρα της Ολ. Βικάτου 
Γι’ αυτό και οι σύγχρονοί τους συμπατριώτες τους Έλληνες, φαίνεται τους επεφύλασσαν νέο πλούσιο θάψιμο, κάτω από ένα «μεγάλο έργο»! Κι όμως, το πεδίον υποσχόταν πολλά…
Αλλά η αρχαία Αλίκυρνα, που ταυτίζεται με τον αρχαίο οικισμό, ο οποίος ευρέθη στον λόφο «Χίλια Σπίτια», κοντά στο χωριό Αγ. Θωμάς Μεσολογγίου, είχε την ατυχία να είναι κτισμένη… επάνω στον οδικό άξονα της Ιωνίας Οδού, ή… ακριβέστερα, ο οδικός άξονας να θέλει ντε και καλά να περάσει επάνω από την αρχαία πόλη…
Έγινε θέμα! Τα αρχαία εμπόδιζαν τις φαγάνες του έργου να συνεχίσουν! Πήγε να δει τα έργα ο τότε υπουργός Μεταφορών, κ. Χρυσοχοΐδης! Έγραψε η προϊστάμενη αρχαιολόγος κ. Ολ. Βικάτου να ενημερώσει για την σπουδαιότητα των ευρημάτων! Αλλά εις μάτην… Ένας δρόμος στην σύγχρονη Ελλάδα είναι σπουδαιότερος φαίνεται από τον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδος!
Και τα πάντα συνεχίζονται κανονικά… Σαν να μη συμβαίνει τίποτε… Σαν να μην καταχώνεται τίποτε… Πού; Σε μια ιερή περιοχή, στην Αιτωλία, την γη του γίγαντα Αχελώου, όπου θα μπορούσε να αναδειχθεί, με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ο αρχαιολογικός τουρισμός! Κι όμως ψάχνεις εναγωνίως και με το… ραδιογωνιόμετρο στην περιοχή για ένα Αρχαιολογικό Μουσείο… Έναν αρχαιολογικό χώρο να έχει αναδειχθεί (πλην λίγο της Πλευρώνος, που απέκτησε… πάρκινγκ!)… Να βρουν δουλειές και μεροκάματα χιλιάδες άνεργοι νέοι της περιοχής… Κάποιος θέλει την Ελλάδα καταχωμένη!
(*) Βλ. επίσης και Γ. Λεκάκη «Η άγνωστη Πλευρών και η καταστροφή των τειχών της» από τις «ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ» 




 

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Γιατί, ξέχωρα από το ρεπορτάζ(*) που έκανα όταν είδα τα αρχαία τείχη της Πλευρώνος να καταστρέφονται για την διάνοιξη-διαπλάτυνση της νέας Ιωνίας οδού, έλαβα και ένα γράμμα αναγνώστη, που έλεγε τα εξής:

«Πέρασα από το Μεσολόγγι και πήρα αυτές τις φωτογραφίες (19 και 20 Ιανουαρίου 2016) από ένα άτομο που τις φωτογράφησε με κίνδυνο, λέει, να τον ανακαλύψουν… Δεν έχουν δημοσιευθεί πουθενά... 

Βρήκαν τον Μάιο έναν ναό και 50 τάφος, μου είπε… Έκοψαν τις κολώνες του ναού και τις μετέφεραν… Και το ψηφιδωτό... Μάλλον πάνε να τα εξαφανίσουν αυτοί που μας κυβερνούν... Φτιάχνουν εκεί και έναν δρόμο... Τα σκεπάζουν με χαλίκι και τσιμέντα… Πήγα νύχτα και έβγαλα και εγώ κάτι φωτογραφίες και σου τις στέλνω… Ο ναός, με τους τάφους και το ψηφιδωτό, και όλες οι φωτογραφίες πάρθηκαν στην περιοχή Αγ. Θωμά Μεσολογγίου... 
arxaia2
Στην αρχαία Αλίκυρνα... Εκεί θα τα σκεπάσουν όλα, μου είπε… Σου στέλνω και μερικές φωτογραφίες που βρήκα, που μεταφέρανε και άλλες πέτρες και μάρμαρα από τον ναό… Τα έχουν όλα πεταμένα και κομμένα μέσα σε μια μάντρα… Δεν μπόρεσα να πάρω άλλες πληροφορίες… Ο κόσμος δεν μιλάει… Συγγνώμη αν σε ενοχλώ, αλλά είναι ο θυμός μου τόσο μεγάλος και δεν μπορώ να το πω σε κανέναν… Σε σκέφτηκα και στα δίνω… Θα διώξουν μερικά, και τα υπόλοιπα θα τα καταστρέψουν, μου είπε… Όπως πάντα... Πονάει η ψυχή μου... Στις 4 τα χαράματα περνούσαν τα φορτηγά, το ένα πίσω από το άλλο με χαλίκια, να τα σκεπάσουν… Δεν γνωρίζω πού αλλού να το πω… Δίπλα περνάει ο δρόμος που φτιάχνουν για να συναντήσει  την Ιoνία Οδό…».

Για έναν δρόμο… Όλα είναι δρόμος… Το πρόβλημα είναι όταν δεν βλέπεις δρόμο…


Αναδημοσίευση από:www.analystsforchange.org
http://www.analystsforchange.org/2016/02/blog-post_49.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE