Με το ιδιωτικό χρέος προς το Δημόσιο να διογκώνεται μήνα με τον μήνα, προσεγγίζοντας πλέον τα 100 δισ. ευρώ, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται μία νέα ρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δαμόκλειος σπάθη που απειλεί τόσο τα κρατικά ταμεία, όσο και τους προϋπολογισμούς φυσικών και νομικών προσώπων.
Η νέα υπερ-ρύθμιση, που φιλοδοξεί να δώσει οριστικό τέλος στο χρονίζον πρόβλημα, προβλέπει ευνοϊκότερους όρους με χαμηλά επιτόκια και πολλές δόσεις, για οφειλές προς ταμεία, εφορία και λοιπούς φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το capital.gr, η ρύθμιση θα προβλέπει:
- επιτόκιο χαμηλότερο από 5% σε κάθε δόση.
- εξόφληση από 12 έως 24 δόσεις ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.
- ενιαίο διακανονισμό του συνόλου των χρεών προς το ευρύτερο Δημόσιο.
Μάλιστα, η εν λόγω ρύθμιση, η οποία έχει συμφωνηθεί μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, εφόσον -φυσικά- λάβει την έγκριση των Θεσμών.
Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι το σχέδιο-μαμούθ για διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο να τεθεί σε εφαρμογή έως την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, 2016 οπότε προγραμματίζεται βάσει του νέου ασφαλιστικού η ενοποίηση της διαδικασίας δήλωσης - είσπραξης των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται συνολικά σε περίπου 100 δισ. ευρώ, ποσό που καταμερίζεται ως εξής:
- Οφειλές προς εφορία: 83,6 δισ.
- Οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία: 14,89 δισ.
Οι... επιφυλάξεις των Θεσμών
Δεδομένης της αρνητικής στάσης που τηρούν οι Θεσμοί απέναντι σε κάθε ρύθμιση που έρχεται να χαλαρώσει τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των πολιτών, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται προετοιμασμένο να εισπράξει την αντίδραση των δανειστών.
Ωστόσο, τόσο το υπουργείο Εργασίας, όσο και το υπουργείο Οικονομικών, ευελπισθούν ότι οι όποιες ενστάσεις θα καμφθούν, δεδομένου ότι η ρύθμιση θα προσφέρει «ζεστό» χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης.
Επιπλέον, η ανάσα που θα προσφερθεί θα λειτουργήσει ως αντίδωρο για τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που «βλέπουν» τις εισφορές τους να εκτοξεύονται στο 26,5% του εισοδήματός τους για τον κλάδο σύνταξης και υγείας, από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Μια δόση για όλα
Σύμφωνα με το σχέδιο των κ.κ. Κατρούγκαλου και Αλεξιάδη, οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία θα αθροίζονται, με τον οφειλέτη να καλείται να καταβάλει μία και μοναδική δόση για το σύνολο του ποσού.
Εν συνεχεία, η δόση θα μοιράζεται προς τους φορείς που οφείλονται τα επιμέρους ποσά.
Η από κοινού ρύθμιση των συνολικών ληξιπροθέσμων χρεών προς ταμεία και εφορία αποτελεί μέρος της διαδικασίας ενοποίησης των εισπράξεων ασφαλιστικών εισφορών και φόρων από την εφορία.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού τον Ιούλιο του 2016, αναμένεται να θεσπιστεί το «κοινό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος».
Στο μητρώο αυτό ενσωματώνονται και εναρμονίζονται οι διαδικασίες εγγραφής, δήλωσης, πληρωμής και βεβαίωσης καταβολής του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών»
Έτσι, οι εισφορές θα δηλώνονται και καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου