Το πλέον δύσκολο έργο χαρακτηρίζεται η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα. Σήμερα οι ..θαρραλέοι οδηγοί που διασχίζουν το τμήμα αυτό είναι αναγκασμένοι να οδηγούν ανάμεσα σε ένα στενό δρόμο χωρίς ασφάλεια από τη μία και με τα εργοτάξια σε συνεχή διάταξη δίπλα τους από την άλλη.
Όμως το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής δεν θα επέτρεπε και κάτι άλλο. Πρόκειται για ένα καθημερινό άθλο των ανθρώπων της Ολυμπίας Οδού, του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων που αντίστοιχα δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες με την κυκλοφορία των οχημάτων στην κυριολεξία σε απόσταση αναπνοής. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ypodomes.com τα έργα τρέχουν με ικανοποιητικούς ρυθμούς παρά τις σημαντικές δυσκολίες.Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει αυτός ο άξονας σήμερα, υπάρχει ένα συστατικό επιτυχίας. Σε κανένα σημείο του δρόμου δεν υπάρχει τρομερή στένωση και ανά λίγα χιλιόμετρα υπάρχει ένα –έστω υποτυπώδες- άνοιγμα για προσωρινή στάση οχημάτων.
120 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ 12 «ΚΡΥΦΕΣ» ΣΗΡΑΓΓΕΣ
Στην πραγματικότητα ένα ακόμα πιο δύσκολο έργο έχει ήδη συντελεστεί στον δρόμο αυτό. Στα 120 χιλιόμετρα αναβάθμισης του δρόμου σε κατασκευή βρίσκονται και 12 σήραγγες που θα συντελέσουν τα μέγιστα στην μετατροπή του δρόμου σε ένα κλειστό ασφαλές αυτοκινητόδρομο.
Συνολικά οι σήραγγες είναι συνολικού μήκους 10.375μ. Η μεγαλύτερη είναι η σήραγγα Παναγοπούλας με 4,2χλμ μήκος περίπου ενώ η πιο δύσκολη είναι η σήραγγα Πλατάνου μήκους 1,6χλμ λόγω του ασταθούς γεωλογικού υπεδάφους.
Όλες οι σήραγγες είναι διανοιγμένες ενώ σε διάνοιξη παραμένει μόνο η σήραγγα στον Πλάτανο. Εκτός από τις σήραγγες υπάρχουν και υπόγεια τμήματα (cut and cover), συνολικού μήκους 3.374 μέτρα.
ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΓΩΝ
Σε περίπου 1 χρόνο (Μάρτιος 2017) τα 120 χλμ. του τμήματος Κόρινθος – Πάτρα, θα είναι εντελώς διαφορετικά για τον οδηγό, για να κυριολεκτούμε θα είναι αγνώριστο σε σχέση με το παρελθόν. Σε όλο το μήκος θα υπάρχουν 2 λωρίδες κυκλοφορίας +ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός θα έχει πλάτος 26,5 μέτρα με εξαίρεση το τμήμα Έξοδος Πάτρας – Διόδια Ρίου μήκους 6 χλμ που θα διαθέτει 4 Λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με συνολικό πλάτος 33,15 μέτρα. Λίγο αργότερα από τον Μάρτιο θα παραδοθούν 2-3 σημεία με τεχνικές δυσκολίες.
Αυτή την εποχή προετοιμάζεται η παράδοση των πρώτων τμημάτων στην κυκλοφορία και πιθανότατα το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε και την πρώτη μεγάλη παράδοση τμήματος που προσδιορίζεται στο υποτμήμα Κόρινθος-Κιάτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου