Πριν από πέντε χρόνια η εκτροφή σαλιγκαριών παρουσιαζόταν ως το αντίδοτο στην κρίση! Σήμερα, από όλους όσοι επιχείρησαν αυτού του είδους την παραγωγή έχουν μείνει οι μισοί. Σημαντικότερος λόγος είναι το γεγονός ότι η εκτροφή σαλιγκαριών δεν είναι τελικά τόσο εύκολη όσο είχε περιγραφεί. «Πολλοί καινούργιοι εκτροφείς πέσαμε θύματα επιτηδείων, οι οποίοι το μόνο που επιδίωκαν ήταν να μας πουλάνε γεννήτορες, τροφή και τεχνογνωσία. Όσοι δεν τα παράτησαν στα δύο πρώτα χρόνια συνέχισαν μόνοι τους, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλον. Κάτι που σημαίνει πολλά λάθη, χαμένες παραγωγές, πολύτιμος χρόνος και κυρίως χρήμα», εξηγεί ο κύριος Καγιάννης, εκτροφέας σαλιγκαριών από τη Αμφιλοχία.
Ανοιχτού τύπου εκτροφή
Τα ανοιχτού βιολογικού τύπου εκτροφεία, όπως ονομάζονται, όπου τα σαλιγκάρια τρέφονται αποκλειστικά και μόνο με φυτά και λαχανικά φαίνεται ότι απέτυχαν. Οι αποδόσεις τους ήταν πολύ μικρές και για να αυξηθούν άρχισε το συστηματικό τάισμα με διάφορα φυράματα.
Αναπαραγωγή
Οι τρόποι αναπαραγωγής είναι δύο. Ο πρώτος είναι να βάλουμε τους γεννήτορες (μάνες, όπως συνηθίζεται να λέγονται) κατευθείαν στο εκτροφείο για να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν εκεί μέσα. Ο δεύτερος είναι να κατασκευάσουμε θάλαμο αναπαραγωγής με ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτός, ώστε να γεννήσουν εκεί και στη συνέχεια να βάλουμε τον γόνο κατευθείαν στο εκτροφείο.Ο δεύτερος τρόπος είναι αρκετά πιο δύσκολος, καθώς απαιτεί λεπτομέρεια και κόστος λόγω της κατασκευής θαλάμου.
Κόστος εγκατάστασης
Το κόστος ένας σωστού κλειστού εκτροφείου ξεκινάει από τις 25.000 χιλιάδες ευρώ για μια απλή λειτουργική κατασκευή και, ανάλογα με την ποιότητα των υλικών, μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά.Εμπόριο – έλεγχοι – πιστοποιήσεις
Είναι το δεύτερο και το σημαντικότερο πρόβλημα της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα. «Οι τιμές που δίνουν οι έμποροι αυτή τη στιγμή είναι 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ το κόστος που έχει ο παραγωγός είναι σχεδόν 1,5 ευρώ το κιλό. Με 1 ευρώ καθαρό κέρδος το κιλό, οι παραγωγοί θα στραφούν σε άλλες χώρες προς αναζήτηση σαλιγκαριών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του σαλιγκαριού. Τελευταία ελπίδα του σαλιγκαροτρόφου στην Ελλάδα είναι η δημιουργία μικρών ομάδων παραγωγών μέσα από τις οποίες θα βρει αγορές στο εξωτερικό που θα απορροφήσουν το προϊόν του σε μια ικανοποιητική τιμή ώστε να μπορέσει να συνεχίσει», μας λέει ο κ. Καγιάννης. Όσον αφορά τους ελέγχους, ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα ζώα ισχύει και για το σαλιγκάρι εφόσον περάσει στο στάδιο της μεταποίησης. Κατά τα άλλα το ζωντανό σαλιγκάρι είναι και υγιές: Αν για κάποιο λόγο αρρωστήσει, φαίνεται εύκολα και σε μία μέρα το πολύ θα έχει ψοφήσει.Ελεύθεροι εκτροφείς
Σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, στην Ελλάδα δεν υπάρχει απαγόρευση διάθεσης σαλιγκαριών που έχουν συλλεχθεί από τη φύση. Το κενό αυτό στη νομοθεσία αναγκάζει τους επαγγελματίες εκτροφείς να ρίχνουν τις τιμές ακόμα και κάτω από 3 ευρώ, καθώς οι ιδιώτες πουλάνε σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Τελευταία συζητείται η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την απαγόρευση της διάθεσης σαλιγκαριών που δεν προέρχονται από οργανωμένο εκτροφείο. «Τελευταία, εννοούμε, από το 2012. Είναι κάτι που οι παραγωγοί το περιμένουν αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα», συμπληρώνει ο κ. Καγιάννης.Άλλες χρήσεις
Οι χρήσεις του σαλιγκαριού είναι αρκετές, αν και μέχρι πρόσφατα δεν ήταν πολύ γνωστές. Εκτός από το βρώσιμο τμήμα του, η βλέννα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καλλυντικών που μάλιστα θεωρούνται από τα καλύτερα στο είδος τους. Επίσης, το χαβιάρι από αυγά σαλιγκαριού θεωρείται από τα καλύτερα.
Ωστόσο, ο μελλοντικός εκτροφέας καλό θα ήταν να προχωρήσει βήμα-βήμα. Να αρχίσει με την εκτροφή και στη συνέχεια, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του, να δοκιμάσει και άλλες δράσεις.
Κώστας Καγιάννης: Οι δυσκολίες της εκτροφής στην Αμφιλοχία
«Τα προβλήματα σχετίζονται περισσότερο με τις καιρικές συνθήκες. Φέτος, (μιλάει για τον περσινό χειμώνα το άρθρο είναι 18/2/2015) για παράδειγμα, είχαμε έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων ετών. Πολλά χιόνια, παγωνιές και πολύ δυνατοί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να πάθουμε ζημιές στα εκτροφεία.
Αυτή τη στιγμή είμαστε μια ομάδα παραγωγών από επτά εκτροφεία και το
επόμενο διάστημα θα προστεθούν ακόμα δύο, τρία. Από την έως τώρα πορεία
μας είδαμε ότι η λύση του εξωτερικού είναι μονόδρομος, λόγω καλύτερης
απορρόφησης και, φυσικά, καλύτερης τιμής. Έτσι αποφασίσαμε να ενώσουμε
τις δυνάμεις μας και να δημιουργήσουμε έναν συνεταιρισμό. Ελπίζουμε ότι
θα τα καταφέρουμε και ότι θα έχουμε δίπλα μας τους συναδέλφους που
ξέρουν ήδη την αγορά καλύτερα από εμάς».
Πηγή ανάρτησης www.agroticanews.gr
Πηγή ανάρτησης www.agroticanews.gr
Επικοινωνία
Υπεύθυνος: ΚΑΓΙΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Διεύθυνση: ΣΤΑΘΑΣ, 30017 - Αμφιλοχία
Τηλέφωνο: 6948275874
E-mail: kostas421@yahoo.gr
Σαλιγκάρια Αμφιλοχίας |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου