links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Ξενάγηση στα Βυζαντινά μνημεία της Αθήνας με τον σύλλογο Αριαδιτών Βάλτου (ΦΩΤΟ)

Μπροστά  απο τον Ναό της Θεοτόκου Γοργοεπήκοου
Ένα ωραίο Κυριακάτικο πρωινό περάσαμε σήμερα βολτάροντας στο κέντρο της Αθήνας γνωρίζοντας από κοντά μερικά από τα πολλά Βυζαντινά μνημεία της πόλης που ζούμε, που πολλοί από εμάς δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ από κοντά.

Ακόμη μια πολύ ωραία πρωτοβουλία του Δ.Σ του  συλλόγου μας, μετά την αιμοδοσία και το γλέντι στην Αράδα τον Αύγουστο, σήμερα 25 από τα μέλη, με ξεναγό την  Σταυρουλάκη Φανή, Αρχαιολόγο & Φιλόλογο – Μουσειολόγο, γνωρίσαμε από πρώτο χέρι πέντε μνημεία.

Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί στην πλατεία Μοναστηρακίου στις 9.30 το πρωί.
Η πρώτη στάση ήταν ακριβώς εκεί στην  Παναγία Παντάνασσα η Αθηνιώτισσα .



http://4.bp.blogspot.com/_Euz63NUUn4w/TJEaBoFqAyI/AAAAAAAAEyg/G1EUi0OuLiw/s1600/Panagia+Pantanassa+02.JPG
Παναγία Παντάνασσα η Αθηνιώτισσα
Η Εκκλησία της Παναγίας Παντανάσσης ή Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι το χρονολογούμενο από τον 10ο αιώνα καθολικό ενός αφανισμένου, σήμερα, μοναστηριού επί της Πλατείας Μοναστηρακίου, μεταξύ των οδών Αθηνάς και Μητροπόλεως, απέναντι από τον Σταθμό Μοναστηρακίου, στο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Η εκκλησία ήταν γνωστή ως το Μεγάλο Μοναστήρι, ενώ αργότερα έγινε γνωστό ως μοναστηράκι, το οποίο και τελικά καθιερώθηκε ως η ονομασία ολόκληρης της συνοικίας.



Δεύτερη στάση στην οδό Ερμού και στην Καπνικαρέα ή Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας , βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και η οποία βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, τον εμπορικότερο δρόμο του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έτσι λοιπόν ονομάζεται «Ιερός Πανεπιστημιακός Ναός».

Το όνομα της εκκλησίας θεωρείται ότι προέρχεται από αυτόν που την έκτισε, ο οποίος εισέπραττε ένα φόρο οικοδομών στα χρόνια του Βυζαντίου, τον καπνικό φόρο. Πιο παλιά είχε το όνομα Καμουχαρέα, από το όνομα των χρυσοΰφαντων υφασμάτων (καμουχάς) τα οποία πιθανότατα έφτιαχναν σε εργαστήρια στην περιοχή.

Το 1834 υπήρξε σχέδιο κατεδάφισης του ναού το οποίο δεν εκτελέσθηκε με παρέμβαση του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, του πατέρα του Όθωνα.

http://static.panoramio.com/photos/large/102913386.jpg
Ναός της Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου


 τρίτη στάση ήταν στην Μητρόπολη και στον Ναό της Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου, γνωστός και ως μικρή Μητρόπολη.
Κτίστηκε τον 11ο  αιώνα μ.Χ.

Ναός του Αγίου Νικολάου του  Ραγκαβά

Σειρά μετά είχε  ο Βυζαντινός  Ναός του Αγίου Νικολάου του  Ραγκαβά.
Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά βρίσκεται  επί της οδού Πρυτανείου, στην περιοχή Αναφιώτικα, στην Πλάκα.


Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 11ου (1.040-1.050 μ.Χ) αιώνα και αρχικά ήταν ιδιωτικός στη συνέχεια, όμως, έγινε και παραμένει μέχρι τις μέρες μας ενοριακός ναός. 

Ανεγέρθη από την αυτοκρατορική οικογένεια του Μιχαήλ Ραγκαβά Α΄, σπουδαία βυζαντινή οικογένεια στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, από την οποία πήρε και το όνομα του ο ναός.

Στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου το βράδυ της Ανάστασης φτάνει το Άγιο φως από τα Ιεροσόλυμα
Μετόχι του Παναγίου Τάφου

Μετά τον Άγιο Νικόλαο κάναμε μια στάση στο  Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην οδό Ερεχθέως.
Το Μετόχι του Πανάγιου Τάφου είναι ένα μικρό μοναστήρι που ανήκει στον Άγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ όπου  το βράδυ της Ανάστασης φτάνει το Άγιο φως από τα Ιεροσόλυμα.

Η ώρα πέρασε , άσε που αρχίσαμε με τόσο περπάτημα να κουραζόμαστε και κατηφορίσαμε προς την πλατεία να πιούμε ένα καφεδάκι και κρύο νερό και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη Γενική συνέλευση του Συλλόγου μας που θα είναι στα μέσα Νοέμβρη περίπου (θα ανακοινωθεί η ημερομηνία).........

Η ξεναγός μας  Σταυρουλάκη Φανή - Αρχαιολόγος

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΛΤΑ ΕΔΩ
ΕΔΩ 

2 σχόλια:

  1. Τέλειο ακούγεται! να ρωτήσω αυτές οι ξεναγήσεις είναι μόνο για μνημεία στην αθήνα ή στην περιφέρεια Αττικής; πολύ θα ήθελα να παρευρεθώ! όπως και να έχει πάντως ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο Αριαδιτών Βάλτου για τις προσπάθειες αυτές! Να είστε όλοι καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημητρη ηταν η πρωτη ξεναγηση του συλλογου (και σχετικα ευκολη) να δουμε και τι ανταποκριση θα εχει. Το προγραμμα λεει καποια στιγμη, μετα τα βυζαντινα μνημεια, να γνωρισουμε την Αρχαια Αθηνα. Και βλεπουμε.......

    Να εισαι καλα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

NEXT PAGE