links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

"Ναι" σε όλα..

 
Στροφή 180ο πραγματοποιεί η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόμενη το πακέτο μέτρων των δανειστών, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στις 28 Ιουνίου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των «Financial Times» Peter Spiegel, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το βράδυ της Τρίτης 2σέλιδη επιστολή στους θεσμούς, με την οποία τους ενημερώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποδεχτεί την προτεινόμενη συμφωνία των πιστωτών.

Κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο zougla.gr επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου κειμένου. Με non paper το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι δεν πρόκειται για αποδοχή των όρων των δανειστών αλλά για νέα πρόταση της Αθήνας για την επίτευξη συμφωνίας.

http://www.zougla.gr/App_Themes/default/_gfx/main_header_1200x110.jpg

Σε μια πρώτη αντίδραση των πιστωτών, πηγή της Κομισιόν δήλωσε στο Reuters πως «η επιστολή Τσίπρα περιέχει σημεία που δύσκολα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποδεχτούν». Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 στη γερμανική Βουλή ο Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να πει τι θέλει», προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά της χώρας». Παράλληλα, χαρακτήρισε «άνευ περιεχομένου» το δημοψήφισμα καθώς «δεν έχει αντικείμενο» και πρόσθεσε ότι για τη διαμορφωθείσα κατάσταση μοναδική υπεύθυνη είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε στα ελληνικά την επιστολή Τσίπρα

Οι ραγδαίες αυτές εξελίξεις έρχονται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω μη πληρωμής της δόσης (ύψους 1,6 δις ευρώ) προς το ΔΝΤ, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι στο «κόκκινο» και παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital control).

Παρά το γεγονός ότι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα (όπως είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου) έληξε, δεν αποκλείεται η νέα επιστολή του πρωθυπουργού να λειτουργήσει ως βάση για ένα καινούργιο σχέδιο διάσωσης εντός των προσεχών ημερών. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συσκεφθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 18.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.

Τι αποδέχεται η Αθήνα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ελληνική πλευρά δέχεται όλες τις αλλαγές στον ΦΠΑ (συμπεριλαμβανομένου του 23% στην εστίαση), ζητεί όμως να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά.

Παράλληλα, συμφωνεί με την τμηματική αύξηση των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις και τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ειδικότερα, οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης (67 έτη) θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2022 και η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα έχει γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Οι δανειστές, πάντως, ζητούν οι τροποποιήσεις αυτές να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.
http://www.zougla.gr/App_Themes/default/_gfx/main_header_1200x110.jpg


Η επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς (Σελίδα 1)
Η επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς (Σελίδα 1)


Η επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς (Σελίδα 2)
Η επιστολή του Τσίπρα στους θεσμούς (Σελίδα 2)


«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί αυτήν την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, υπό την αίρεση των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο μιας παράτασης του λήγοντος προγράμματος (διάσωσης) και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία υπεβλήθη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015», γράφει ο  Αλέξης Τσίπρας.

«Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος» προσθέτει.

Η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε από τους Financial Times
Η επιστολή όπως δημοσιεύτηκε από τους Financial Times

Η επιστολή (έκτασης δύο σελίδων) εστάλη το βράδυ της Τρίτης στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Διευκρινίσεις Μαξίμου για τα μέτρα

«Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν.

»Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

»Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:


  • Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
  • Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
  • Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
  • Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
»Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους». http://www.zougla.gr/App_Themes/default/_gfx/main_header_1200x110.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE