links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πασχαλινά τσουρέκια..

Πασχαλινό τσουρέκι με προζύμι
Συνταγή με απλά και εύκολα βήματα  Υλικά για 4-6 άτομα

Για το προζύμι


- 4 φλιτζάνια αλεύρι από τα 2 κιλά της συνταγής μας
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 150 γραμμάρια ξερή μαγιά
- 3 φλιτζάνια χλιαρό γάλα

Για το τσουρέκι

- 2 κιλά σκληρό αλεύρι
- 10 αυγά
- 650 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
- 500 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- 1 φακελάκι βανίλια
- 2 κουταλιές γλυκάνισο
- 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
- 2 κρόκους αυγών διαλυμένους σε λίγο νερό
- αμυγδαλόψιχα σε λεπτά κομμάτια

Εκτέλεση

Για το προζύμι


1. Μέσα σε χλιαρό γάλα διαλύουμε τη μαγιά, την ρίχνουμε μέσα σε ένα λεκανάκι και προσθέτουμε αλάτι και μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη. Προσθέτουμε 4 φλιτζάνια αλεύρι (από τα 2 κιλά αλεύρι της συνταγής μας) και αναμιγνύουμε καλά.

2. Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για να ξεκουραστεί. Περιμένουμε μέχρι η ζύμη για το τσουρέκι να κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια της.

Για τη συναρμολόγηση ζύμης – προζύμι

3. Σε ένα άλλο λεκανάκι βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το προσθέτουμε το προζύμι σε μια τρύπα που ανοίγουμε στη μέση.

4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, το γλυκάνισο, και τη μαστίχα και ρίχνουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και το προζύμι. Συνεχίζουμε ζυμώνοντας τη ζύμη για το τσουρέκι καλά μέχρι να γίνει ομοιογενείς και να ξεκολλάει εύκολα από την λεκάνη.

5. Αφού ολοκληρωθεί το ζύμωμα σκεπάζουμε την ζύμη για το τσουρέκι με μια πετσέτα και την αφήνουμε για μερικές ώρες σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (είναι έτοιμο μόλις γίνει περίπου η διπλάσια σε όγκο.

6. Αφού φουσκώσει την πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο τσουρέκι και την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας το ταψί για μια με δύο ώρες να φουσκώσει (σκεπάζουμε με πετσέτα ή λαδόχαρτο).

7.
Σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς τοποθετούμε το ταψί αφού αλείψουμε το τσουρέκι με τους χτυπημένους κρόκους αυγού και το πασπαλίσουμε με την αμυγδαλόψιχα. Το τσουρέκι μας θα είναι έτοιμο σε 35-45 λεπτά.
Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr
 
 

Τσουρεκάκια πασχαλινά με κόκκινα αυγά

 Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι Robin Hood
  • 1 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 230 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 40 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 5 αυγά (2 κρόκοι και 3 ολόκληρα)
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 βανίλια σκόνη
  • λίγο αλάτι

  • ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
  • 1 κρόκος αυγού
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 50 γρ. αμύγδαλα εφιλέ ασπρισμένα
  • κόκκινα βρασμένα σφιχτά αυγά

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζετε λίγο αλεύρι και λίγη ζάχαρη και ανακατεύετε. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και τη ρίχνετε στη λεκάνη ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζετε το χυλό με μια πετσέτα και τον αφήνετε «να ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος 1 ώρα περίπου για να φουσκώσει. Σε άλλη λεκάνη βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι, κάνετε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα και ρίχνετε εκεί τα αυγά (κρόκους και ολόκληρα ελαφρά χτυπημένα), το μαχλέπι, τη μαστίχα και τη βανίλια. Ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους.
  2. Ζεσταίνετε το βούτυρο (χωρίς να κάψει) και το προσθέτετε κατά μικρές ποσότητες στο αλεύρι με τα αυγά έως ότου απορροφηθεί από το μείγμα. Κατόπιν ρίχνετε και το χυλό. Ζυμώνετε συνεχώς μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει και από τα χέρια και από τη λεκάνη. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμη. Αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, μέχρις ότου διπλασιαστεί σε όγκο (1-2 ώρες).
  3. robinhoodprodΞαναπιάνετε τη ζύμη και ξαναζυμώνετε άλλο λίγο. Πλάθετε τα τσουρεκάκια  στο σχήμα που σας αρέσουν (στρογγυλά ή κοτσίδες) –με αυτή την ποσότητα ζύμης θα σας βγουν 3-4. Αφήνετε τα τσουρέκια να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο. Τα τοποθετείτε σε ταψί ή σε λαμαρίνα, αφού τη στρώσετε με λαδόκολλα. Βυθίζετε μέσα στη ζύμη κόκκινα αυγά και τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν. Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με το γάλα και αλείφετε ένα ένα τα τσουρέκια με πινέλο. Πασπαλίζετε από πάνω με αμύγδαλα. Τα ψήνετε 35΄-40΄σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα.

    Tip Φτιαγμένο από εξαιρετικής ποιότητας σκληρό καναδέζικο σιτάρι, το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Robin Hood είναι κορυφαία επιλογή για τις καθημερινές δημιουργίες είτε της παραδοσιακής είτε της νέας ελληνικής κουζίνας. Ιδανικό για ψωμί, κέικ, τσουρέκια και όποια άλλη γλυκιά ή αλμυρή παρασκευή ζητάει ποιοτικό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις.

      http://www.icookgreek.com/%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%AD%CF%82/%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC/item/%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%BA%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AC?category_id=198 

    Πηγή ανάρτησης: www.icookgreek.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE