links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

O Ipirotakis εχ το στυλ'τ! Ξεχουρίζ...

www.ipirotakis.gr
Η ντοπιολαλιά της Ηπείρου βρήκε τον μυστικό της εκπρόσωπο για να την κάνει γνωστή στους ξενοτοπίτες και την παντρέψει με το διαδίκτυο
Τι μας μένει την εποχή της γενικής αβεβαιότητας και κατάρρευσης; Μα, η επιστροφή στις ρίζες, όπου νιώθουμε ασφάλεια και θαλπωρή. Πόσο δε μάλλον, όταν το ταξίδι προς το παρελθόν γίνεται μέσα από την ταχύτητα και την φρεσκάδα των social media. 
Το καλοσχεδιασμένο site www.ipirotakis.gr είναι ένα χαριτωμένο διαδικτυακό λεξικό της ηπειρώτικης ντοπιολιαλιάς που δεν μοιάζει με πόνημα της Ακαδημίας Αθηνών αλλά με έναν διάλογο που κρυφάκουσες στο δρόμο. Μόνο που δεν μιλάνε μεταξύ τους γέροι και γριές αλλά νέοι άνθρωποι μιας και έχει μέσα μέχρι και στίχους του Βέρτη και του Σαμπάνη. Αναζητήσαμε τον δημιουργό που κρατά μεν μυστική την ταυτότητά του, δέχθηκε όμως να μας πει μερικά λόγια για το εγχείρημά του. Ιδού, μανάρια’μ, όπως θα λεγε και αυτός.

Πως σου ήρθε η έμπνευση να ασχοληθείς με την τοπική ντοπιολαλιά;
Ιμι σε μια περιουχή που κι να θες, δε ντ’ξεχνάς. Τ’χρησιμοποιούμε σνέχεια, ίνι η ζωή μας, το καθμερνό μας! Απ’του πουρνό, μέχρ τ’νύχτα! Ολ’ μέρα!
Ποιος σου την έμαθε και ποιος την μιλάει σήμερα;
Ντ’ντοπιολαλιά δε τ’μαθαίνς! Ίνι τρόπος ζουής. Ετς γεννήθκα. Προυφανώς η πρώτ λέξ που ακσα απ’τη μάναμ μόλις γεννήθκα θανάταν το: “ Ιν του πιδί ιντάξ, τό’ναι καλά;” Γιατρέμ τ’ακσες να σκούζ; ”
Οπότες καταλαβαίνς, δε τ’μαθαίνς. Γεννιέσαι μαζίτς!
Μας αρέσει το logo σου. Είσαι γραφίστας;
Το να σαρέσει, να φτιανς πράματα, δε σμαίν κατ! Μαρέσει του κομψό και του σένιο! Ετς λοιπόν ο ipirotakis δε θα μπορούσε να μην αντιπρουσευτικός με οτ’ θελ να δείξ στου κοινό’τ!
Δεν φοβάσαι μη ζηλέψουν και άλλοι όπως πχ οι Κρητικοί και σε μιμηθούν;
Τήρα να δεις! Δεν ανακαλύψαμαν και τ’χαμέν ατλαντίς.  Απλά πστεύου πως ο καθένας τονίνε διαφορετκός με τον τρόπου που δείχν πράματα. Η ντοπιολαλιά υπήρχε απν’αρχή! Ιγώ απλώς τν’έκανα λίγου πιο γνωστή στου φεισμπούκ! Φάνκι ν’αρές, που σμαίν πως η αγάπ τ’κόζμ για την ντοπιολαλιάτ ίνι μεγάλ! Από κία κι πέρα o ipirotakis εχ το στυλ’τ! ξεχουρίζ …
Στην οικονομία πως τα βλέπεις τα πράγματα; Εχουμε σωτηρία;
Δε σώνεται η δλειά αυτή! Χάθκαμαν μπιτ να ξερς! Βλεπς σκμένα κιφάλια! Δε ταιριάζ στ’Έλληνες αυτό.Κατ πρεπ να γιέν! Λαθ έγναν, μας λείπ’ η προυουπτική! Μας λειπ’ του χαμόγελο, κι ηρεμία! Δυστχώς του παιχνίδ’ ίνι μεγάλο, κι δεν ίνι στα χέρια μας!
Ποιοι είναι οι λόγοι να επισκεφθεί κανείς την Ηπειρο την άνοιξη; Ποια είναι τα ωραία μέρη;
Ααααα χανς αν δεν εχς ερθ καμάριμ! Η Ήπειρος τν’άνξ ίνι μαγική! Τα πράσινα βνα, τα πουτάμια να τρέχουν σα ζουρλά, τα χουριά ξανανιώνουν! Όλα τα’ναι υπέροχα! Οπ’ κι να πας ίνι όμορφα! θες βνα σύρε σιαπάν, θες τ’θαλασίτσας, σύρε σιακάτ, θες πτάμια τα’νε παντού! Αν ερθς μίνια φορά, θα ξανάρθς!
Ποδόσφαιρο παρακολουθεις;
Μπαλίτσα δε θα βλέπαμαν; Μ’αρές του ερασιτεχνικό! Ικία που βλεπς φιλς να κάνουν το χόμπιτ’ς. Κι μετα πάει το δούλεμα γόνα.
Τι φταίει για την οικονομική κρίση;
Ιδώ δε ξέρουν αυτοί, που προσπαθούν να τ’λύσουν, τι να ξέρου ιγώ. Ζουρλάθκαμαν!
Θα μάθουμε ποτέ περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα σου;
Ο ipirotakis ίνι ο καθένας μας. Η ψχή τσ’παρέας, του αλάν τσ’γειτονιάς, ο παπς του καφενείου, ο σοκακιάρς τσ’νύχτας, του πιδί μάλαμα! Ίνι μια φιγούρα τσ’καθημερινότητας, ένα άτομο από κάθι σπιτ.
Πόσο γνωστός είσαι στην Ηπειρο; Τι λένε οι συντοπίτες σου;
Σακς Ρουβάς δεν ίμι! Αλλά αν ιμφανιστεί ο ipirotakis καπ’ θα γιεν κριτσπέταλος να ξερς!
-Φωτογραφικό και εικαστικό υλικό από την σελίδα του Ipirotakis στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE