links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ηρθανε, ήρθανε...

pic: kynigesia.gr

Τα πρώτα πουλιά πρωτοεμφανίστηκαν στις 2 Οκτωβρίου στη Δυτική Ελλάδα και πριν προλάβει να σημάνει συναγερμός στις τσιχλοπαρέες, από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12 Οκτώβρη οι τσίχλες ήταν παντού. Μάλιστα την Παρασκευή είχε και τρυγόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι γέννες πήγαν πολύ καλά...

Τα μπασίματα συνεχίστηκαν τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 του μηνός και μάλιστα στα καρτέρια της Αττικοβοιωτίας που αποτελούν καλό δείγμα για τη χρονιά που διανύουμε. Στη συνέχεια οι νοτιάδες έκοψαν τα μπασίματα, μέχρι που οι προχθεσινοί βοριάδες έφεραν χαμόγελα σε όσους βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 20 Οκτώβρη στα γνώριμα καρτέρια.

Μια τέτοια πιθανή τσιχλοχρονιά είχαμε χρόνια να δούμε, γι' αυτό ζητήσαμε τη βοήθεια του Χρήστου Μητσάκου, στο Alectoris Club, να μας βοηθήσει με το πολύτιμο ημερολόγιό του στην ανάγνωση των χαρακτηριστικών αυτής της χρονιάς.


Είχαμε εποχές
Συγκρατημένα αισιόδοξος, ο νονός της... Αγίας Τσίχλας δεν ήξερε για τα μπασίματα της προχθεσινής Δευτέρας, ήταν όμως αποκαλυπτικός για τα θετικά σημάδια της φετινής χρονιάς: «Φέτος είχαμε εποχές. Είχαμε άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο με πρωτοβρόχια. Πέρυσι οι πρώτες τσίχλες ήρθαν στις 4 Οκτώβρη.
Φέτος το πρώτο καλό μπάσιμο έγινε στις 10 Οκτωβρίου, όπως παλιά. Όσο και αν φαίνεται ασήμαντο, αυτή η ημερολογιακή αλλαγή δείχνει μια φυσιολογική συμπεριφορά των πουλιών, όπως τότε που οι παλιοί έλεγαν ότι η χρονιά είναι καλή όταν είναι «φορτωμένη» από την αρχή.

  Έχει δηλαδή ορτύκια - τρυγόνια, θα έχει σίγουρα και τσίχλες - φάσσες.Είπε πολλά ο Χρήστος Μητσάκος για τη συμπεριφορά του καιρού και ως επακόλουθο τη συμπεριφορά των πουλιών.
Με την αστάθεια του καιρού και την κατάργηση των εποχών τα τελευταία χρόνια οι τσίχλες έμπαιναν πολύ νωρίς, γιατί βιάζονταν να περάσουν από τη χώρα μας. Μια πολύ αρνητική συμπεριφορά για τους Έλληνες τσιχλοκυνηγούς, αφού τα πουλιά εξαφανίζονταν λίγο μετά τα πρώτα μπασίματα!

«Πριν από δέκα χρόνια πηγαίναμε για τα πρώτα μπασίματα γύρω στις 16-17 Οκτωβρίου, ποτέ νωρίτερα», μας λέει ο Χρήστος και συνεχίζει:
«Φέτος όλα είναι όπως τότε. Για παράδειγμα, κάποια λιόσπορα στη Μακεδονία δεν έχουν ακόμα γίνει, γιατί δεν είχε μεγάλες κάψες το καλοκαίρι για να ανθίσουν έγκαιρα. Και είχαμε και πρωτοβρόχια. Γι' αυτό έχουμε ακόμη τρυγόνια. Βοήθησε και ο καιρός αλλά και οι γέννες».
Το ημερολόγιο του Alectoris Club μάς αποκάλυψε ότι φέτος είχαν πολλά πουλιά (τρυγόνια-ορτύκια) οι Κυκλάδες, κάτι που είχε να συμβεί σε επίπεδο δεκαετίας!
  Έναχαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατούσε στα περάσματα είναι ότι το μόνο νησί που είχε πουλιά τα τελευταία χρόνια ήταν η Σαντορίνη, ως τελευταίος σταθμός των πουλιών πριν από το πέρασμα στην Κρήτη.

Απαγόρευση Αλβανίας
Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο, που διαφοροποιεί τη φετινή χρονιά από τις προηγούμενες, είναι η απουσία των εκατοντάδων Ιταλών κυνηγών από τα καρτέρια της Αλβανίας, λόγω της απαγόρευσης του κυνηγίου στη γειτονική χώρα για φέτος και του χρόνου.

Δεν ήταν μόνο τα εκατοντάδες τουφέκια των Ιταλών που αντηχούσαν στα αλβανικά καρτέρια που έκαναν τη ζημιά. Ήταν πολύ περισσότερο η χρήση όλων των απαγορευμένων... βοηθημάτων που έχουν οι Αλβανοί στα καρτέρια τους (κράχτες, ηλεκτρονικούς και ζωντανούς, ξώβεργες, πλανούρια, τεχνητά και αληθινά, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί το ανθρώπινο μυαλό).

Ο πολύ έμπειρος Χρήστος Μητσάκος θεωρεί ότι σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν η απαγόρευση στην Αλβανία έχει παίξει τον ρόλο της στη φετινή χρονιά και εννοείται ότι αναφερόμαστε στα περάσματα της Δυτικής Ελλάδας ειδικότερα.

Η Δευτέρα που μας πέρασε δικαίωσε ήδη τον Χρήστο, αρκεί να συνεχιστεί η ευφορία στα τσιχλοκαρτέρια, αλλά κυρίως να συνεχίσει ο καιρός να έχει εποχές, όπως παλιά, κάτι που όλοι το ευχόμαστε...

Αντώνης Μπληζιώτης
                                              

Source: www.ethnos.gr

 

NEXT PAGE