links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αύξηση εκτάσεων καπνοκαλλιεργειών….


… αλλά με χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς.
Χαμηλές τιμές, αλλά και αύξηση τόσο σε αριθμό παραγωγών όσο και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις συνθέτουν το «τοπίο» της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, με τις πωλήσεις των καπνικών προϊόντων σε άνοδο, αλλά και αύξηση πωλήσεων χύμα καπνού.
Όπως εξηγούν οι καπνοκαλλιεργητές, φέτος αναγκάζονται να πωλούν σε κατώτερες, ακόμη και από τις ήδη μειωμένες συμφωνηθείσες τιμές, αφού οι έμποροι, όπως υποστηρίζουν, με άλλοθι την υποβάθμιση της φετινής παραγωγής, λόγω της αστάθειας του καιρού, αλλά και το παγκόσμιο πλεόνασμα, αγοράζουν σε «τιμή ευκαιρίας».
 Παρά τις χαμηλές τιμές, ωστόσο, τις «μηδαμινές επιδοτήσεις» αλλά και το αβέβαιο, όπως λένε, μέλλον του καπνού εντός της νέας ΚΑΠ, ο αριθμός των παραγωγών αυξάνεται όπως και των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εξέλιξη που οι περισσότεροι αποδίδουν στην αύξηση της ανεργίας λόγω κρίσης.

 Άσχημη χρονιά
 Για «άσχημη εμπορική χρονιά» μίλησε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ιορδανίδης, τονίζοντας ότι στην ευρύτερη περιοχή οι παραγωγοί παρέδωσαν πρώτο και δεύτερο χέρι, σε πολύ χαμηλές τιμές.
 Οι «μπασμάδες», όπως ανέφερε, ξεκίνησαν στο 1,40 ευρώ/κιλό και σε ελάχιστες περιπτώσεις φθάνουν τα 2,40 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι η μέση τιμή στο πρώτο χέρι ήταν στα 2,60 ευρώ/κιλό και στα επόμενα χέρια αυξήθηκε επιπλέον.
 Υπό αυτές τις συνθήκες, τόνισε ο κ. Ιορδανίδης, οι παραγωγοί ελπίζουν πλέον σε μια καλή τιμή στο τρίτο χέρι ώστε να πιάσουν έναν μέσο όρο κοντά στα 3,50 ευρώ το κιλό.
 Αντίστοιχη φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στην ποικιλία Κατερίνης, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πτώση σε σχέση με πέρσι τουλάχιστον 30%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 2 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι η τιμή έναρξης έφθανε στα 3 ευρώ/κιλό.
 Αναφορικά με την ποικιλία Κατερίνης, υπάλληλος του Δήμου Κατερίνης στην Πιερία, που επί σειρά χρόνων διετέλεσε προϊστάμενος στο τμήμα Καπνού, ο Γεώργιος Κουκούλης, επεσήμανε ότι, παρά τις κακές τιμές, οι παραγωγοί στην περιοχή της Πιερίας υπερβαίνουν σήμερα τους 3.000 (από 1000 προ 5ετίας), ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αποδίδουν έως και 9 εκατ. κιλά, από 15 εκατ. κιλά προ 15ετίας.
 Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Βιρτζίνια, η συγκομιδή της οποίας ξεκίνησε πρόσφατα, οι πρώτες τιμές καταγράφονται επίσης χαμηλές συγκριτικά με πέρυσι. Οι πρώτες αγορές είναι στο 1,60 ευρώ /κιλό, από 2,40 ευρώ/κιλό πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Ιορδανίδη.
 Παρά τα προβλήματα στην καλλιέργεια καπνού, η ανεργία, αλλά και η άρνηση πολλών να ξενιτευτούν, οδηγεί σε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και των παραγωγών που ασχολούνται με το προϊόν σε Ροδόπη και Έβρο.
 Χαρακτηριστικό είναι πως σε λιγότερο από έναν χρόνο, αυξήθηκαν σε 6.870 τα μέλη της κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης και Έβρου (πέρυσι ήταν 6.700), όπως ανέφερε ο πρόεδρος του φορέα Εσάτ Χουσεΐν. Καλλιεργούνται, δε, 68.000 στρέμματα στην περιοχή- περισσότερα κατά 3.000 στρέμματα συγκριτικά με πέρυσι, οπότε και ο αριθμός τους καταγραφόταν ενισχυμένος σε ποσοστό 25% έναντι του 2012.
 Μεταξύ άλλων, ο κ. Χουσεΐν σημείωσε ότι, κατά μέσο όρο, ένας παραγωγός καπνού στην περιοχή καλλιεργεί 8-10 στρέμματα και παράγει κοντά στον έναν τόνο.
 Σε ό,τι αφορά τις τιμές πώληση του μπασμά που καλλιεργείται στην περιοχή, σημείωσε ότι «τώρα,στο πρώτο χέρι, τα δίνουμε με 1,60-2,10 ευρώ/κιλό, ενώ εντός του Νοεμβρίου οπότε και θα μαζευτεί η τελευταία παρτίδα, η μέση τιμή δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 4,29 ευρώ/κιλό, όταν το μέσο κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 2,70 ευρώ/κιλό».
 »Πουλάμε χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι (1,80/κιλό με 2,40 ευρώ/κιλό). Αντιλαμβάνεστε ότι οι οικογένειες πεινάνε» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο φορέας συνεχίζει με την ίδια θέρμη να δουλεύει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας Ανώνυμης Εταιρείας ώστε να απαλειφθούν οι μεσάζοντες και «οι καπνοκαλλιεργητές της περιοχής να μην δουλεύουν απλώς και μόνο για ένα πιάτο φαγητό, αλλά να μπορούν να ανταπεξέρχονται και στις άλλες τους οικονομικές υποχρεώσεις».
 Υπογράμμισε, δε, ότι «οι εταιρείες εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι έχουμε παγκόσμια πλεονάσματα στην παραγωγή και ρίχνουν τις τιμές».
 Σημειώνεται ότι η ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται, σήμερα, σε περίπου 26 εκατ. κιλά ετησίως (110 εκατ. κιλά το 2005), εκ των οποίων τα 20 εκατ. κιλά αφορούν καπνά ανατολικού τύπου μπασμά και τα υπόλοιπα την ποικιλία Βιρτζίνια, με τις συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις να μην υπερβαίνουν τα 75.000 στρέμματα.
 Ο δε κλάδος της καπνοκαλλιέργειας υπολογίζεται πως απασχολεί σήμερα 15.000 καλλιεργητές και πάνω από 12.000 εργάτες.
paseges.gr

NEXT PAGE