links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ


Ποια νοικοκυριά χάνουν από 7,6 έως 60,56 ευρώ τον χρόνο – Ποιοι ωφελούνται και γιατί – Από πότε θα ισχύσουν τα νέα τιμολόγια

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ ζημιώνουν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά.
Τα νοικοκυριά εκείνα που μέχρι σήμερα εμφάνιζαν και τη μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Είτε πρόκειται για μικρές κατοικίες είτε για δευτερεύουσες κατοικίες είτε για νοικοκυριά, το γεγονός είναι ένα: η τιμή της κιλοβατώρας αυξάνεται κατά 21,4% για τις κατοικίες με τετραμηνιαία κατανάλωση μικρότερη των 800 Kwh ανά τετράμηνο.
Στον τελικό λογαριασμό, αυτό σημαίνει αύξηση του ποσού από 7,78% έως 11,1%. Και σε επίπεδο ευρώ, οι επιπτώσεις περιγράφονται με τα ακόλουθα παραδείγματα:
1.     Νοικοκυριό που μέχρι σήμερα κατανάλωνε 200 KWh θα πληρώνει 44,21 ευρώ ανά τετράμηνο αντί για 40,43 ευρώ. Ο λογαριασμός θα αυξηθεί κατά 9,35% και η ετήσια επιβάρυνση θα ανέλθει στα 15,12 ευρώ.
2.     Νοικοκυριό που κατανάλωνε ή καταναλώνει 600 Kwh θα πληρώνει 115,75 ευρώ ανά τετράμηνο αντί για 104,4 ευρώ. Η επιβάρυνση θα ανέβει στα 11,35 ευρώ το τετράμηνο ή στα 45,4 ευρώ τον χρόνο
3.     Όσο για το νοικοκυριό με τις 800 κιλοβατώρες από 136,38 ευρώ θα πληρώνει 151,52 ευρώ δηλαδή θα υποστεί επιβάρυνση 60,56 τον χρόνο.
Τα τιμολόγια όλων των άλλων οικιακών πελατών που καταναλώνουν περισσότερες από 800kWh το τετράμηνο παραμένουν αμετάβλητα, όπως επίσης δεν αλλάζει και η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς και σε ευρεία κλίμακα, με στόχο την προώθηση της ορθολογικής χρήσης ενέργειας. 

Για ποιούς θα υπάρξουν μειώσεις 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, εκτός από τις αυξήσεις που προαναφέρθηκαν, θα υπάρξουν και μειώσεις σε ορισμένες κατηγορίες τιμολογίες οι οποίες έχουν ως εξής: 
Μειώσεις στα τιμολόγια περίπου 1,4 εκατομμύρια καταναλωτών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γραφεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, λοιπές παραγωγικές μονάδες κλπ) καθώς και κοινόχρηστους χώρους.

* Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21, για τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών, περιλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων, η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με κατανάλωση 2.000 kWh το τετράμηνο, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €3,7/μήνα.

 * Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22, η μεσοσταθμική μείωση είναι 1% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 7.000 kWh, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €11,6/μήνα.

* Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ23, η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και κατανάλωση το τετράμηνο 2.750 kWh την ημέρα και 2.250 kWh τη νύχτα, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €6 /μήνα.

Καμιά μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 


Το σύνολο των ευάλωτων καταναλωτών και ενταγμένων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν επηρεάζεται καθόλου και δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Οι δικαιούχοι συνεχίζουν να λαμβάνουν έως και 49% έκπτωση.

Όσοι έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες και είναι η πρώτη τους κατοικία, καλούνται να υποβάλουν μια απλή αίτηση στο Διαχειριστή του Δικτύου στο www.deddie.gr  και ακόμα πιο εύκολα για πελάτες ΔΕΗ με ένα τηλεφώνημα στο 11770, προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της Πολιτείας.

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν ήδη ενταχθεί 565.000 καταναλωτές (Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα, Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, Άνεργοι, Άτομα με αναπηρία, Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, Πολύτεκνοι). Με τη πρόσφατη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από την Πολιτεία ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE