links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Γδυθείτε και... χρόνια σας πολλά! (PICS)

Για χιλιάδες χρόνια, ο άνθρωπος ήταν γυμνός. Μετά ντύθηκε -από ανάγκη- κι ύστερα πέταξε ξανά τα ρούχα του για να απολαύσει τη φύση! Σαν σήμερα ιδρύθηκε η πρώτη λέσχη γυμνιστών στις ΗΠΑ

Η φράση «σήμερα γιορτάζουμε τα γενέθλια του γυμνισμού» (την επέτειο από την ίδρυση της πρώτης αποικίας γυμνιστών στις ΗΠΑ) μπορεί να απορριφθεί ως οξύμωρη. 
 
Η αλήθεια είναι πως ή ιστορία της ανθρωπότητας ξεκινά... γυμνή. Πρώτα υπήρξαμε γυμνοί, μετά βάλαμε ρούχα, καταδικάσαμε τη δημόσια γύμνια κι ύστερα τα πετάξαμε ξανά για να απολαύσουμε τη φύση! Απλά πράγματα...
 
Οι ιστορικοί λένε ότι ο άνθρωπος αισθάνθηκε για πρώτη φορά την ανάγκη να ντυθεί πριν από περίπου 72.000 χρόνια -κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι παλαιότεροι πρόγονοι κυκλοφορούσαν γυμνοί για περίπου 130.000 χρόνια...
 
Στην αρχαιότητα το δημόσιο γυμνό ήταν αποδεκτό. Ιδίως στην αρχαία Ελλάδα, ο αθλητισμός απαιτούσε αδαμιαία περιβολή. 
 
Τα ρούχα ήταν ανάγκη που μπήκε στη φιλοσοφία των λαών από τότε που αναπτύχθηκαν οι πρώτες μονοθεϊστικές θρησκείες. Σταδιακά το γυμνό δημοσίως εκτοπίστηκε από τις πολιτισμένες κοινωνίες, για να μετατραπεί (π.χ.τον μεσαίωνα) ακόμα και σε αμαρτία.
 

Η επανάσταση είναι γυμνή
Στη σύγχρονη ιστορία, ο γυμνισμός παγιώθηκε και οργανώθηκε ως φιλοσοφία στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1874 η ανάπτυξη του σερφ στην Πολυνησία επανέφερε το δημόσιο γυμνό μεταξύ των αθλητών, όπως αποδεικνύει και ένα έργο χαρακτικής που δείχνει γυμνούς σέρφερς και χρονολογείται από το 1874. Το 1891 ιδρύεται η αρχαιότερη -γνωστή- λέσχη γυμνιστών στον κόσμο στην Ινδία, ενώ το 1903 ο Πολ Ζίμερμαν ιδρύει το πρώτο ελεύθερο καμπ γυμνιστών κοντά κοντά στο Αμβούργο.
 
Η φιλοσοφία του «πετάω τα ρούχα μου» όχι για να προκαλέσω, ούτε για να ξυπνήσω ερωτικά αισθήματα, αλλά για να απολαύσω τη φύση» άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη με διαδηλώσεις στον Καναδά, την ίδρυση αποικίας γυμνιστών στην Αγγλία και διεθνούς κοινωνίας γυμνισμού στη Γαλλία, γυμνές διαμαρτυρίες στη Σοβιετική Ενωση (ενάντια στη φιλοσοφία της «μπουρζουαζίας»).
 
 
Η φιλοσοφία εξαπλώνεται και βρίσκει παντού οπαδούς. Ημερομηνία για να γιορτάσουμε το κίνημα του γυμνισμού δεν υπάρχει μέχρι τις 13 Ιουνίου 1930 στις ΗΠΑ, όταν ιδρύεται η πρώτη αποικία γυμνιστών στις ΗΠΑ! Ογδοντατέσσερα χρόνια μετά μπορούμε να ευχηθούμε: «Happy birthday»!
 
Στην Ευρώπη, πολεμήθηκε ως κίνημα μετά την εμφάνιση και την ανάπτυξη του Ναζισμού, που στάθηκε «απέναντι» σε κάθε προοδευτικό ρεύμα, όμως την ίδια εποχή στις ΗΠΑ το κίνημα διευρυνόταν για να φτάσουμε αισίως στα '60s, όταν η εμφάνιση των χίπηδων, των παιδιών των λουλουδιών και της επιστροφής στη φύση συναντήθηκε με τα ιδανικά της ελευθερίας του γυμνισμού.
 
Εκείνη την εποχή, οι επαναστατημένοι νέοι συνήθιζαν να κυκλοφορούν γυμνοί και δημοσίως -στο πλαίσιο της επανάστασης. Το δημόσιο γυμνό μπαίνει στην ποπ κουλτούρα και βρίσκει ευρύ πεδίο ανάπτυξης. Χρονιά σταθμός μπορεί να θεωρηθεί το 1968, όταν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο βγάζουν το πειραματικό «Two Virgins», για το οποίο ποζάρουν ολόγυμνοι.
 
Φιλοσοφία και διαμαρτυρία
Στην Ευρώπη, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Ανατολική Γερμανία έγινε διάσημη για τις παραλίες γυμνιστών της. Η κουλτούρα του γυμνισμού παρέμεινε ανεπτυγμένη ιδίως στη νεολαία της χώρας και τις προσεχείς δεκαετίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ, είναι η φωτογραφία της γυμνής καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ (από παλιές διακοπές της), η οποία μέσω social media έκανε το 2013 το γύρο του κόσμου.
 
 
Ιστορική ημερομηνία μπορεί να θεωρηθεί και η 9η Αυγούστου 1979, όταν οι γυμνιστές απέκτησαν τη δική τους παραλία στο παραλιακό θέρετρο του Μπράιτον στην Αγγλία. Ο γυμνισμός πια αποκτά παντού οπαδούς και σε όλο τον κόσμο διοργανώνονται φεστιβάλ και «δημιουργούνται» παραλίες γυμνιστών.
 
Από τότε, ο γυμνισμός παρέμεινε ζωντανός και αναπτύχθηκε σε διάφορες μορφές και διαστάσεις. Άλλοτε ως μέθοδος διαμαρτυρίας (χαρακτηριστικό τωρινό παράδειγμα, η ύπαρξη των Femen της ομάδας Ρωσίδων που διαδηλώνουν γυμνόστηθες) κι άλλοτε ως ένδειξη αντικομφορμισμού, άλλοτε ως κομμάτι φυσιολατρείας και άλλοτε ως δείγμα μιας συνολικότερης φιλοσοφίας.
 
Ο γυμνισμός στην Ελλάδα
 
Στην Ελλάδα ο γυμνισμός κάνει την πρώτη εμφάνισή του γύρω στο 1931, όταν η «Πανευρωπαϊκή Ένωση Γυμνιστών» δέχεται ως μέλος της την ελληνική Γυμνική Φυσιολατρία (με έδρα τον Πειραιά). Οι Έλληνες οπαδοί του κινήματος είναι κυρίως φυσιολάτρες που συνδέουν τον γυμνισμό με την ελευθερία και την απόλαυση της φύσης.
 
Τη δεκαετία του '50 είναι η πρώτη φορά που τα ελληνικά νησιά δέχονται την επίσκεψη γυμνιστών από όλο τον κόσμο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση πολιτικών και Εκκλησιαστικών αρχών. Η προσπάθεια να ιδρυθεί κάμπινγκ γυμνιστών στην Κορινθία, ματαιώνεται, οπότε οι οπαδοί του κινήματος βρίσκουν καταφύγιο στην Κρήτη στα περίφημα Μάταλα (και γίνεται θέμα στον Τύπο του '69). Οι γυμνιστές εξαπλώνονται και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, στη Σκιάθο, στη Νάξο, στην Ιο, στις υπόλοιπες Κυκλάδες, βεβαίως και στη Μύκονο, η οποία είναι από τα πρώτα νησιά που τους καλοδέχεται -ούτε καν ο δεσπότης του νησιού δεν είχε φέρει αντίρρηση, τους υπερασπίστηκε μάλιστα όταν κλήθηκαν να απολογηθούν στο δικαστήριο.
 
Οι γυμνιστές τυπικά παραμένουν υπό διωγμό, ωστόσο η Ένωση Ελλήνων Φυσιολατρών, κερδίζει έδαφος μέχρι που το 1976 φτάνει να αριθμεί τον αριθμό ρεκόρ των 2.000 μελών! Δέκα χρόνια μετά, έχει πια κυλήσει τόσο νερό στο αυλάκι, που η Αντίπαρος φιλοξενεί το πρώτο Διεθνές Συνέδριο Ακτών Γυμνιστών και Χώρων Αναψυχής με την παρουσία οκτώ χωρών στην Αντίπαρο.
 
Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 50 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάθε χρόνο επισκέπτονται τουλάχιστον μία παραλία γυμνιστών, ενώ η τουριστική βιομηχανία γύρω από τους οπαδούς του φτάνει σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE