links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΟΓΑ: με πλειστηριασμό απειλούνται 25.566 οφειλέτες

λεφτα
Με πλειστηριασμό απειλούνται 25.566 οφειλέτες ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και 392 επιχειρήσεις αν δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση χρεών.
Από 1.1.2014 όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον οργανισμό άνω των 5.000 ευρώ έχουν διαβιβαστεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τονίζει μεταξύ άλλων εγκύκλιος (Αριθ. 1 / 2014) που εξέδωσε ο ΟΓΑ.
Επιπλέον γίνεται γνωστό ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους σταλεί ειδοποιητήριο από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ με το οποίο θα τους ζητείται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ανεξάρτητα από τις τρέχουσες εισφορές, που θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ο αριθμός των αυτοτελώς απασχολούμενων οι οφειλές των οποίων έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ φθάνουν τους 25.566 ενώ τις 392 φθάνει ο αριθμός των επιχειρήσεων. Σε περίπτωση που οι οφειλέτες δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση χρεών τότε όπως έχει γίνει γνωστό απειλούνται ακόμα και με πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, από τα στοιχεία που τηρεί ο ΟΓΑ σε σύνολο 294.665 οφειλετών ασφαλισμένων, 25.404 οφειλέτες έχουν, ήδη, προβεί σε ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους με βάση προηγούμενες ρυθμίσεις, 20.984 οφειλέτες έχουν προβεί, με βάση τη «Νέα Αρχή» του Ν. 4152/2013, σε ρύθμιση των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους από 28/8/2013 έως 31/12/2013 και παραμένουν προς ρύθμιση οι υπόλοιποι 248.277 ασφαλισμένοι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση ρύθμισης, οι οφειλέτες αποκτούν αρχικά το δικαίωμα να ζητήσουν από τον ΟΓΑ να εκδώσει το σχετικό πιστοποιητικό οφειλής. Εάν εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής τους, τότε έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού, να εκδώσουν βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας.
Πάγια ρύθμιση
Με την πάγια ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 12 ισόποσες δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όσους δεν έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους ή υπήχθησαν, αλλά έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων. Οι καθυστερούμενες εισφορές κεφαλαιοποιούνται.
Μέσω Πειραιώς
Η εξόφληση των δόσεων θα γίνεται, προς το παρόν, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς με ειδικό έντυπο. Ο οφειλέτης που αιτείται ρύθμισης θα πρέπει, κατ’ αρχήν: α) να μην έχει καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και β) να δηλώνει την αδυναμία εξόφλησης του συνόλου του ποσού της οφειλής του τη δεδομένη χρονική στιγμή καθώς και την ανταπόκρισή του στις μηνιαίες δόσεις (βιωσιμότητα του διακανονισμού). Ο ορισμός του ελάχιστου ύψους της προς ρύθμιση οφειλής καθώς και του ελάχιστου ποσού δόσης, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Φορέα.
Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός 7 εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μήνα από την καταβολή της πρώτης δόσης και οι υπολειπόμενες δόσεις, στο τέλος κάθε επόμενου μήνα. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης επιτρέπεται η καθυστέρηση πληρωμής μιας μόνο δόσης. Η καταβολή της γίνεται υποχρεωτικά μέχρι την ημερομηνία καταβολής της επόμενης δόσης, με προσαύξηση 15%. Ο οφειλέτης μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπολειπόμενες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του.
Δικαιούχοι πάγιας ρυθμισης
Σημειώνεται ότι στην «Πάγια» ρύθμιση, από 15-04-2014 έχουν δικαίωμα ένταξης οι οφειλέτες οι οποίοι: α) δεν έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» (π.χ. οφείλονται καθυστερούμενες εισφορές κάτω των 500,00 ευρώ και β) εντάχθηκαν στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» αλλά απώλεσαν το δικαίωμα της ρύθμισης. Οι οφειλέτες αυτοί έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στην «Πάγια» ρύθμιση εφόσον το ύψος των καθυστερούμενων οφειλών τους: α) εξακολουθεί να είναι μικρότερο των 5.000,00 ευρώ και β) είναι μεγαλύτερο των 5.000,00, ευρώ αλλά δεν έχει διαβιβαστεί στο Κ.Ε.Α.Ο.
Η αίτηση για την «Πάγια» ρύθμιση, όπως και για τη ρύθμιση «Νέα Αρχή». υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου (website) του ΟΓΑ στη διεύθυνση www.oga.gr. Στην αρχική σελίδα του ιστότοπου, έχει αναρτηθεί σύνδεσμος που οδηγεί στην ειδική υπηρεσία “Υποβολή Αίτησης Ρυθμίσεων «Νέα Αρχή» και «Πάγια» του Ν.4152/2013”. Επιλέγοντας ο ενδιαφερόμενος τη συγκεκριμένη υπηρεσία, εμφανίζονται οι όροι των ως άνω ρυθμίσεων.
Περιπτώσεις που ο αιτών δεν έχει δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση
Σε περίπτωση που ο αιτών δεν έχει δικαίωμα ένταξης σε ρύθμιση, ενημερώνεται για το συγκεκριμένο λόγο που αποκλείεται του δικαιώματος. Μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του κατάλληλου λογισμικού καταβολής των δόσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, η καταβολή των δόσεων θα πραγματοποιείται, όπως και στη ρύθμιση «Νέα Αρχή», μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Το ειδικό «Έντυπο για την Τράπεζα Πειραιώς» που θα χρησιμοποιείται για την πληρωμή, εκδίδεται ηλεκτρονικά αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης και φέρει τον Κωδικό Μεγάλου Πελάτη (ΚΜΠ) .
Στο εν λόγω έντυπο αναφέρονται , τα ονομαστικά στοιχεία του ασφαλισμένου, ο Αριθμός Μητρώου (Α.Μ.), ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ, το πληρωτέο ποσό και η ληκτική ημερομηνία πληρωμής του. Ως ελάχιστο ύψος της προς ρύθμιση οφειλής, ορίζεται το ποσό των 40,00 ευρώ. Το ποσό έκαστης δόσης, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 20,00 ευρώ. Ο αιτών εντάσσεται στη ρύθμιση εφόσον η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιηθεί εντός 7 εργασίμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για ρύθμιση. Μέσα στην ίδια προθεσμία θα πρέπει να καταβληθεί και η τρέχουσα εισφορά του εξαμήνου.
Το ποσό εισφορών που απαιτείται για την ένταξη του αιτούντος στη ρύθμιση, αναφέρεται στην ένδειξη «πληρωτέο ποσό». Η δεύτερη δόση καταβάλλεται στο τέλος του επόμενου μήνα από την καταβολή της πρώτης δόσης και οι υπολειπόμενες δόσεις, στο τέλος κάθε επόμενου μήνα.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE