links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Φτιάχνουν ξανά... καταφύγια στην Ελλάδα

 http://www.sofokleousin.gr/files/katafygia_691885351.jpg
Αίσθηση προκαλεί η δημοσιοποίηση προς διαβούλευση ως τις 23 Μαΐου σχεδίου νόμου 13 υπουργείων που προβλέπει την δημιουργία… καταφυγίων σε νέα και παλαιά δημόσια κτίρια και ελεύθερους χώρους, είτε ως ΣΔΙΤ, είτε με αμιγώς ιδιωτική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ μάλιστα, για τους ιδιώτες που θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή καταφυγίων, «Κατασκευές Δημοσίου Ενδιαφέροντος Προστασίας Ανθρώπων και Πραγμάτων (ΚΔΕΠΑΠ)» όπως αναφέρονται, θεσπίζονται σημαντικά φορολογικά, οικονομικά και πολεοδομικά κίνητρα.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν/σ τα καταφύγια αυτά αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως πόλεμοι, τρομοκρατικές ενέργειες, μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι «οι υφιστάμενοι χώροι είναι ανεπαρκείς, ακατάλληλοι και ελάχιστη ασφάλεια μπορούν να παρέξουν, γιατί έχουν αλλάξει οι γενικότερες συνθήκες απειλών», θεωρείται επιβεβλημένη η δημιουργία νέων τέτοιων χώρων.
Για την καλύτερη μάλιστα οργάνωση του όλου συστήματος θα συνταχθεί Εθνικός Χάρτης Χωρικής Επικινδυνότητας, όπου θα περιγράφονται σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου, όλες οι πιθανές καταστάσεις ανάγκης.
Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα παλαιά καταφύγια, πολλά από τα οποία είναι 60ετίας, ώστε να υπάρξει ένα «ξεσκαρτάρισμα», ποια μπορούν να αναβαθμιστούν και ποια πρέπει να αποχαρακτηριστούν.  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE