links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Φωτιά θα πέσει να μας κάψει…

Με ψίχουλα πρέπει και αυτή τη χρονιά οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας να προχωρήσουν σε δράσεις αντιπυρικής θωράκισης. Μόνο 440.500 ευρώ για δασοπροστασία!

Στην κατανομή ποσού ύψους 18.400.000 ευρώ στους Δήμους και Συνδέσμους αυτών προχώρησε το αρμόδιο υπουργείο, για την κάλυψη δράσεων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
Ειδικότερα οι Δήμοι και Σύνδεσμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως:
α) καθαρισμός βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου στα περιαστικά δάση, άλση κλπ,
β) καθαρισμός – έλεγχος χωματερών,
γ) ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού,
δ) θέματα εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ) και
ε) λειτουργικά έξοδα (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα).
Η κατανομή πραγματοποιήθηκε με βάση την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κατάρτιση της οποίας λήφθηκαν υπόψη, σύμφωνα με το υπουργείο, κριτήρια που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, περιοχές δικτύου NATURA 2000 κλπ.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι φορείς θα χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Για την Αιτωλοακαρνανία, το συνολικό ποσό που διαθέτει το κράτος για δράσεις πρόληψης πυρκαγιών, όπως προκύπτει απ’ τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το agrinioreport.com, είναι μόλις 440.500 ευρώ, το οποίο και κατανέμεται ως εξής:
ΑΓΡΙΝΙΟ 144.300
ΑΚΤΙΟ – ΒΟΝΙΤΣΑ 44.500
ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 61.500
ΘΕΡΜΟ 20.000
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 48.900
ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ 78.300
ΞΗΡΟΜΕΡΟ 43.000
Με αυτά τα χρήματα, λοιπόν, οι δήμοι πρέπει να καλύψουν τα έξοδα του αντιπυρικού σχεδιασμού, …σε τεράστιες εκτάσεις δασών, με τα ειδικά προβλήματα που υπάρχουν λόγω της δύσκολης γεωμορφολογίας, της υπερανάπτυξης της παρασιτικής βλάστησης, των διάσπαρτων «κρυφών» χωματερών κτλ.
Δυστυχώς, το κράτος περιορίζεται για μια ακόμη φορά σε ανέξοδες διακηρύξεις για το περιβάλλον και τη δασική πολιτική. Πολύ περισσότερο σε έναν νομό, όπου, εκτός απ’ τα προαναφερόμενα, γνωρίζει καλά ότι υπάρχει και το τεράστιο θέμα των εμπρηστών….agrinioreport.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE