ΧΤΑΠΟΔΙ ΤΟΥΡΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥ
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄
Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα και 30΄
Υλικά
1 μεγάλο χταπόδι
300 ml ξύδι
300 ml κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
Θυμάρι φρέσκο
1 φύλλο δάφνης
Πιπέρι σε κόκκους
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι να βράσει και να χάσει όλα τα υγρά του.
- Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασί και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
- Το κόβουμε κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βάζο, προσθέτοντας τα μυρωδικά και καλύπτοντας καλά με ελαιόλαδο.
- Καλό θα είναι να το αφήσουμε περίπου 15 μέρες πριν το καταναλώσουμε. ΠΗΓΗ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥΧρόνος προετοιμασίας: 15΄Χρόνος παρασκευής: 30΄Υλικά1 κιλό χταπόδι πολτοποιημένο στο multi200 γρ. ψωμί ψίχα μπαγιάτικο100 m. Κόκκινο κρασί2 κ.σ ξύδι2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα1 σκελίδα σκόρδο λιωμένηΡίγανηΓια το τηγάνισμαΑλεύριΕλαιόλαδοΕκτέλεση - Αφήνουμε το πολτοποιημένο χταπόδι να στραγγίξει για 30΄ σε σουρωτήρι.
- Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί και το ξύδι. Το στύβουμε καλά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους χταποδοκεφτέδεςς και ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο τριμμένη φρυγανιά.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια , αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
- Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Χταποδάκι γιαχνί με πατάτες απο cookoo.gr
Σιγουρέψου ότι έχεις:
- 1 χταπόδι 3 κιλά περίπου
- 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους
- 450 ml κρασί κόκκινο ξηρό
- 500 γρ. Pummaro για κοκκινιστά
- 180 ml ελαιόλαδο
- 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 καρότο κομμένο σε ψιλές φέτες
- 1 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένη σε ζάρια
- 1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. θυμάρι
- ½ κ.σ. ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνης
- Ανάλογο πιπέρι και αλάτι
Ξεκινάμε!
- 1 Καθάρισε το χταπόδι και τις πατάτες και πλύν’ τα όλα καλά, αλλά ξεχωριστά -μην πιάσουν και κοριούς…
- 2 Βάλε το χταπόδι σε κατσαρόλα με καπάκι και πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το κρασί σε χαμηλή φωτιά.
- 3 Μόλις βράσει καλά με το νερό που αφήνει, βγάλε το χταπόδι και κόψ' το σε κομμάτια.
- 4 Σούρωσε τη σάλτσα σε μια άλλη κατσαρόλα, πρόσθεσε το
Pummaro
- 5 Μετά ρίξε το χταπόδι στη σάλτσα και βράσε για άλλα 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το κρασί.
Καλή όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου