Ένταση, έντονες αντεγκλήσεις και διαφωνίες κυριάρχησαν στη διαδικασία.
Αλώβητη βγήκε η δικομματική κυβέρνηση από την ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης. Με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν με 152 το άρθρο 1 και με 151 το άρθρο 2 .
Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου που ψήφισε "Ναι" στο αρθρο 1 και όχι στο άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης ο Ν. Κακλαμάνης ψήφισε "παρών" στο άρθρο 1 και "ναι" στο άρθρο 2, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ της ΝΔ, με απόφαση του Α. Σαμαρά.
Οι περίφημοι "αντάρτες" Μ. Κασσής, Ι. Τζαμτζής, Θ. Μωραΐτης, Α. Λοβέρδος, Ν. Σηφουνάκης και Μαξ. Χαρακόπουλος, ψήφισαν "Ναι σε όλα"!
Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο ζυμώσεων και πιέσεων προς τους βουλευτές οι οποίοι διατύπωναν πληθώρα ενστάσεων για διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ζητώντας βελτιώσεις από τους υπουργούς προκειμένου να δώσουν την θετική ψήφο τους.
Η διαδικασία διεξήχθη σε συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και οι ενδοκυβερνητικές τριβές.
Πρόταση μομφής και αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ
Την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, μέχρι τουλάχιστον την διεξαγωγή των ονομαστικών ψηφοφοριών που η ίδια έχει ζητήσει, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφαση για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, να θέσει στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής ("της πλειοψηφίας" όπως σχολίασε ο κος Τσίπρας), το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεξαχθεί συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ (που θα διέκοπτε για τρεις ημέρες τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου), είχε συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να επικαλείται τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, προκειμένου να καταδείξει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούτο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας μετά την προηγούμενη που είχε καταθέσει τον Νοέμβριο για με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ.
Με την - αρνητική - άποψη της πλειοψηφίας, τάχθηκε επίσης και η ΔΗΜΑΡ δια του Φώτη Κουβέλη, ενώ την πρόταση στήριξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών περί τον Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά και η Χρυσή Αυγή.
Πηγή:newsbomb www.onmed.gr
Διαβάστε περισσότερο ρεπορτάζ παρακάτω:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου