links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Μεγάλη επένδυση στη Στάνου

2
Μονάδα κοµποστοποίησης, παραγωγής βιοαερίου, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου ισχύος 0,990 MW, θερµικής αδρανοποίησης µε αποτεφρωτήρα πρόκειται να δημιουργηθεί στην Αιτωλοακαρνανία και στην περιοχή της Αμφιλοχίας.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, της τάξης των 4-5 εκατ. ευρώ, η οποία και, σύμφωνα με πληροφορίες του agrinioreport.com, θα υλοποιηθεί σταδιακά, με το ανάλογο οικονομικό αντικείμενο ανά φάση υλοποίησης. Θα δημιουργηθούν δε τουλάχιστον 15 νέες θέσεις σταθερής εργασίας.
Την επένδυση υλοποιεί η εταιρεία  Συστήµατα Αντιρρύπανσης Α.Ε. µε διακριτικό τίτλο ANSY Α.Ε. και η μονάδα πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Αγ. Θεόδωρος», εκτός ορίων ΤΚ Στάνου, σε ιδιόκτητο οικόπεδο εκτός σχεδίου 35.239,19 m2.
Το αγροτεµάχιο βρίσκεται εκτός των προστατευόµενων περιοχών του δικτύου Φύση 2000, αλλά και εκτός των Εθνικών Πάρκων της Λιµνοθάλασσας Μεσολογγίου και του Αµβρακικού, ενώ η χωροθέτηση του επιτρέπεται σύµφωνα και µε το υπ. αρ. 31087/22-01-2013 Έγγραφο χρήσης γης του Τµ. ∆όµησης της ∆/νσης Τ.Υ. & Π.Ε. του ∆ήµου Αµφιλοχίας.
Η θέση εγκατάστασης της µονάδας απέχει περίπου 1 Km από το όριο του οικισµού Ρίβιου, περίπου 1 Km από τη λίµνη Αµβρακία, 0,8 Km από το όριο της Εθνικής Οδού και περίπου 1Km από την µονάδα παραγωγής γυψοσανίδων KNAUF. Το δίκτυο της ∆ΕΗ που θα τροφοδοτήσει τη µονάδα περνά πλησίον του οικοπέδου.

Η µονάδα θα είναι κλειστού τύπου και θα κατασκευαστεί σε τρείς φάσεις. Αρχικά θα λάβει χώρα η κατασκευή της µονάδας κοµποστοποίησης (Φάση Ι) και στη συνέχεια αναλόγως των οικονοµικών συνθηκών θα ακολουθήσει η κατασκευή των µονάδων των φάσεων ΙΙ και ΙΙΙ. Το σύνολο των κωδικών αποβλήτων ΕΚΑ που θα διαχειρίζεται η µονάδα περιγράφονται αναλυτικά στην σελίδα 64 της ΜΠΕ.
Οι εργασίες κατασκευής σε κάθε φάση και η λειτουργία περιγράφονται παρακάτω:
Φάση Ι
Εγκατάσταση της µονάδας κοµποστοποίησης από στερεά µη επικίνδυνα απόβλητα ή βιοµάζα και από υγρά µη επικίνδυνα απόβλητα 61,5 tn/day εισερχόµενης Α’ Ύλης για παραγωγή 30,35 tn/day οργανικού βελτιωτικού εδάφους (compost). Κατά την φάση αυτή θα κατασκευαστούν :
I. Υπόστεγο παραλαβής Α’ υλών και αποθήκευσης βοηθητικών υλών, εµβαδού: 560,00 m2.
II. Βάση χώρου κοµποστοποίησης, εµβαδού: 4.516,86 m2, και τοιχία σκυροδέµατος των σειραδίων κοµποστοποίησης.
III. Ράµπα πλύσης οχηµάτων διαστάσεων 20 x 6 = 120m2.
Στη µονάδα θα γίνεται επεξεργασία φυτικών και ζωικών αποβλήτων, πλούσιων σε οργανικό φορτίο για την παραγωγή οργανικού βελτιωτικού εδάφους (compost). Στόχος της µονάδας είναι η παραγωγή οργανικών λιπασµάτων (compost) µε την τεχνολογία της “ελεγχόµενης αερόβιας ζύµωσης”.
Η κυρίως διαδικασία της κοµποστοποίησης, είναι κλειστού τύπου. Η βιοµάζα τοποθετείται σε σειράδια, τα οποία σκεπάζονται στεγανά µε ειδικό κάλυµµα, µέσω κινητού µηχανισµού επικάλυψης.
Το συγκεκριµένο κάλυµµα: λειτουργώντας σαν βιοφίλτρο καταστρέφει τις οσµές, οι οποίες µειώνονται περισσότερο από 90 – 97%, µε ταυτόχρονη φραγή σε παθογόνους οργανισµούς, µείωση των µικροβίων άνω του 99%. Από όλη τη διεργασία δεν παράγονται υγρά απόβλητα. Τα πάντα ανακυκλώνονται.
Φάση ΙΙ
Με την επέκτασή της η µονάδα στη ΦΑΣΗ ΙΙ, θα εγκαταστήσει µονάδα παραγωγής βιοαερίου από µη επικίνδυνα απόβλητα και µονάδα ηλεκτροπαραγωγής από την καύση του βιοαερίου εγκατεστηµένης ισχύος 990KW, µε σκοπό την πώληση του στη ∆ΕΗ, ενώ σχεδόν θα διπλασιάσει τη δυναµικότητά της ως προς τη µονάδα κοµποστοποίησης. Συγκεκριµένα θα λάβει χώρα:
IV. Επέκταση βάσης χώρου κοµποστοποίησης, εµβαδού: 3.972,66 m2, και τοιχία σκυροδέµατος των πρόσθετων σειραδίων κοµποστοποίησης.
V. Ανοικτές αποθήκες Α’ Υλών (3 τεµ.) 20m x 8m = 160 m2 η κάθε µία.
VI. Κτήριο παραλαβής ζωικών υποπροϊόντων κατηγορίας ΙΙΙ εµβαδού 100 m2.
VII. Κτήριο εµβαδού 75m2 διαστάσεων 5mχ15m για την εγκατάσταση του µηχανοστασίου της µονάδας βιοαερίου.
VIII. Τρεις (3) δεξαµενές παραλαβής, ορθογωνικές, διαστάσεων 5m χ 5m και H = 4m η κάθε µία.
IX. Τρεις (3) βάσεις σκυροδέµατος, εµβαδού: 30,00 m2, 30,00 m2 και 18,00 m2 στις οποίες θα εγκατασταθούν το containers του µηχανολογικού εξοπλισµού των συγκροτηµάτων συµπαραγωγής και του υποσταθµού από και προς τη ∆ΕΗ.
X. ∆ύο (2) δεξαµενές αναερόβιας χώνευσης, κυκλικές, διαστάσεων D = 28m και Η = 8m η κάθε µία.
XI. Στεγανό lagoon αποθήκευσης υγρού λιπάσµατος, διαστάσεων 60 x 30 x 5,5m.
XII. Μονάδα απονιτροποίησης συνολικού εµβαδού 333,12 m2.
XIII. Μηχανοστάσιο µονάδας απονιτροποίησης συνολικού εµβαδού 60 m2.
Στη µονάδα βιοαερίου θα οδηγούνται ζωικά και φυτικά υποπροϊόντα τα οποία, µετά από αναερόβια χώνευση, θα παράγουν το βιοαέριο, το οποίο θα καίγεται, σε συγκρότηµα συµπαραγωγής για παραγωγή ηλεκτρικής και θερµικής ενέργειας. Το προκύπτον µίγµα από την διαδικασία της χώνευσης (αποτελεί οργανικό λίπασµα) και διαχωρίζεται (µε φυγοκεντρικό διαχωριστή) σε στερεό και υγρό κλάσµα – λίπασµα. Το σύνολο του υγρού κλάσµατος θα περνάει από τη µονάδα απονιτροποίησης, προκειµένου να αφαιρεθεί το µεγαλύτερο µέρος του Αζώτου που αυτό περιέχει. Στη συνέχεια, θα µεταφέρεται στο lagoon και τελικά θα διατίθεται ως υγρό λίπασµα στους καλλιεργητές της περιοχής.

Φάση ΙΙΙ
Με την υλοποίηση και της ΦΑΣΗΣ ΙΙΙ της επένδυσης, η µονάδα θα αποκτήσει επιπλέον τη δυνατότητα παραλαβής συσκευασµένων – τυποποιηµένων ληγµένων τροφίµων και δυνατότητα παραλαβής Ζωικών υποπροϊόντων όλων των Κατηγοριών. Συγκεκριµένα θα κατασκευαστούν:
XIV. Κτήριο µονάδας θερµικής αδρανοποίησης 17 x 21 = 357 m2.
XV. Κτήριο αποτέφρωσης σε επαφή µε το κτήριο της µονάδας θερµικής αδρανοποίησης 26 x 8 = 208 m2.
XVI. Υπόστεγο κτηρίου µονάδας θερµικής αδρανοποίησης και αποτέφρωσης 4 x 25 = 100 m2.
XVII. Κτήριο παραλαβής ληγµένων προϊόντων 10 x 20 = 200 m2.
Με την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης, η µονάδα κοµποστοποίησης δεν διαφοροποιείται σε τίποτα από τη ΦΑΣΗ ΙΙ, ενώ η µονάδα βιοαερίου θα µπορεί να παραλαµβάνει ως Α’ ύλη και υλικά Κατηγορίας ΙΙ, τα οποία θα έχουν υποστεί αποστείρωση στις νέες εγκαταστάσεις της. Η προσθήκη του αποτεφρωτήρα θα της δώσει τη δυνατότητα παραλαβής και υλικών Κατηγορίας Ι (Ειδικού Κινδύνου), ενώ η µονάδα διαχωρισµού συσκευασιών θα της δώσει τη δυνατότητα να διευρύνει τη γκάµα των ληγµένων τροφίµων που µπορεί να παραλάβει. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα γίνει µια ολοκληρωµένη µονάδα διαχείρισης οργανικών υποπροϊόντων.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας γνωμοδότησε θετικά για το έργο, θέτοντας όμως μια σειρά από επιμέρους παρατηρήσεις και όρους. Την τελική απόφαση για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και κατ’ επέκταση για την υλοποίηση της επένδυσης, θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΥΠΕΚΑ.
Οι σημαντικότεροι όροι που έθεσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, είναι:
Η κατασκευή και λειτουργία του έργου να υλοποιηθούν µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον.  Όλες οι εργασίες να γίνουν µε τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των υδατικών συστηµάτων, της περιοχής.  Το µέγεθος των επεµβάσεων στο φυσικό περιβάλλον να περιορισθεί στο εντελώς απαραίτητο για την κατασκευή του έργου και να αποφευχθούν περιττές εκσκαφές.  Με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής των έργων είναι απαραίτητη η αποκατάσταση των χώρων οι οποίοι τυχόν διαταράχθηκαν όπως οι χώροι εγκατάστασης των εργοταξίων, οι αποθηκευτικοί χώροι κλπ.  Ο ανάδοχος του έργου υποχρεούται µετά το πέρας των εργασιών κατασκευής να αποµακρύνει κάθε είδους άχρηστα υλικά που θα έχουν αποµείνει στην περιοχή και να επαναφέρει το τοπίο στην αρχική του κατάσταση.
Για την αποφυγή ρύπανσης των υπόγειων υδάτων πρέπει να ληφθεί µέριµνα για την διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων που θα προκύψουν από την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής, την λειτουργία των µηχανηµάτων και την παρουσία του ανθρώπου, µε την συλλογή και απόθεση τους στους χώρους διάθεσης των απορριµµάτων της περιοχή.
Τυχόν περίσσιες αποβλήτων από τις εκσκαφές να διατεθούν σε κατάλληλα δανειοδοτηµένο χώρο ή φορέα Για την προστασία του περιβάλλοντος από οσµές που παράγονται από τις επιµέρους διεργασίες της µονάδας να κατασκευασθούν στα επί µέρους τµήµατα της εγκατάστασης, όπου απαιτείται, διατάξεις απόσµησης.
Όλες οι οδοί πρόσβασης και εξυπηρέτησης του έργου να είναι ασφαλτοστρωµένες, και κατασκευασµένες βάση προδιαγραφών διέλευσης βαρέων οχηµάτων ενώ οι σχετικές µεταφορές να γίνονται µε οχήµατα καλυµµένα. Να µην επιτρέπετε η διέλευση βαρέων οχηµάτων κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.
agrinioreport.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE