links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Υδρόβια Πουλιά – Βιοποικιλότητα Λίμνης Τριχωνίδας

Πέρα από την φυσική της ομορφιά η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα. Η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που συναντάται η Βίδρα.
Ardea-alba
Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5Km και μέγιστο βάθος 58 m.
ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
Η λίμνη διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα καθώς έχουν παρατηρηθεί σε αυτή περισσότερα από 200 είδη πουλιών μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς.[1] Η Τριχωνίδα φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Ένα είδος ψαριού, που απαντάται μόνον στην λίμνη Τριχωνίδα είναι και ο Νανογωβιός. Πρόκειται για μικρό ψάρι, το οποίο έχει μήκος κοντά στα πέντε εκατοστά, και ζει στα νερά της παραλίας. Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.
Κρυπτοτσικνιάς (Ardeola ralloides)

 Αργυροτσικνιάς – Ερωδιός (Egretta Alba)
Οι αργυροτσικνιάδες, κατά την πτήση εναλλάσουν το χτύπημα των φτερών με στιγμές αιώρησης, έχουν τον λαιμό μαζεμένο σε σχήμα S και τα πόδια τεντωμένα.
Μαυροκέφαλη Πάπια (Athya fuligula)
 
 
Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta) (1)
 Λευκοτσικνιάς (Egretta garzetta)
 Μαυροβουτηχτάρι (Podiceps nigricollis)
Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus)

Νανοβουτηχτάρι (Tachybaptus ruficollis)
Νερόκοτα (Gallinula chloropus)
Οι Νερόκοτες αναπαράγονται συνήθως δυο με τρεις φορές τον χρόνο μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Κατά την εποχής αναπαραγωγής το ζευγάρι καταλαμβάνει μια περιοχή την οποία και υπερασπίζει με σθένος.
Πορφυροτσικνιάς
(Ardea purpurea)
Πρασινοκέφαλη Πάπια (Anas platyrhynchos)
Σταχτοτσικνιάς (Ardea cinerea)
Φαλαρίδα (Fulica atra)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE