links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τον Σεπτέμβριο σε πλήρη λειτουργία η AMΦΙΓΑΛ

http://ouranos26410.files.wordpress.com/2013/03/15-2-5-thumb-large.jpg?w=326
με πρώτο στόχο την αγορά των ΗΠΑ,Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ίδια κεφάλαια και στρατηγικό επενδυτή.
Μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 2.8 εκατομμύρια ευρώ, ξεπεράστηκε η στασιμότητα στην οποία είχε περιέλθει η ΑΜΦΙΓΑΛ, και το χρονοδιάγραμμα πλέον λέει ότι το φθινόπωρο που μας έρχεται θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
Η ΑΜΚ αποφασίστηκε σε γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, και έτσι δόθηκε τέλος στην στασιμότητα στην οποία είχε περιέλθει η επένδυση εδώ και σχεδόν 2 χρόνια, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να δανειοδοτήσουν την υπό κατασκευή μονάδα.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου, Θωμά Κουτσουπιά, η εργοστασιακή μονάδα είναι έτοιμη και υπολείπονται μόνο κάποιες τελικές εργασίες και η τοποθέτηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Στόχος είναι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η μονάδα να είναι έτοιμη να παραλάβει τις πρώτες ποσότητες γάλα από τους παραγωγούς. Αρχικά η μονάδα, που βρίσκεται στην περιοχή της Κεχρινιάς Αμφιλοχίας, θα παράγει φέτα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, η οποία θα εξάγεται εξ’ ολοκλήρου Αμερική.
Η εξαγωγή μάλιστα θα γίνεται βάσει συμβολαίου, κάτι το οποίο αποτελεί εγγύηση και εχέγγυο για την βιωσιμότητα της μονάδας, κατά την πρώτη, κρίσιμη περίοδο λειτουργίας της. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο μέλλον, ανάλογα και με το πώς θα κινηθούν οι αγορές, η ΑΜΦΙΓΑΛ να επεκτείνει τη δραστηριότητά και σε άλλα γαλακτοκομικά είδη.
Στη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε επίσης η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επένδυση, ο οποίος θα είναι η «Ελληνική Πρωτεΐνη», με ποσοστό 10% του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή το ποσοστό το οποίο μέχρι πρόσφατα κατείχε η αποχωρήσασα Ένωση Μεσολογγίου. Πιστεύεται ότι η ύπαρξη του στρατηγικού επενδυτή θα βοηθήσει τόσο στο μάνατζμεντ όσο και στις εξαγωγές της φέτας. Πέρα από την Ένωση Αγρινίου και την «Ελληνική Πρωτεΐνη», στο κεφάλαιο της ΑΜΦΙΓΑΛ συμμετέχει η Ένωση Καλαβρύτων και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (πρώην ΤΕΔΚ).
Μια από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική επένδυση που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας, αναμένεται να δώσει όχι μόνο ώθηση στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας του νομού, αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και γιατί όχι, να αποτελέσει την αιχμή μιας κίνησης που με εκκίνηση από τον πρωτογενή τομέα θα εισβάλει στην βιομηχανία μεγάλης κλίμακας και μάλιστα με πρόσημο τις εξαγωγές. Αφού λοιπόν βρέθηκε η λύση στο μεγάλο «αγκάθι» για την επένδυση, που δεν ήταν άλλο από την έλλειψη χρηματοδότησης, απομένει να ξεπεραστούν και τα πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, κάτι στο οποίο αναμένεται να βοηθήσει ο στρατηγικός εταίρος.
Κώστας Καρακώστας- ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ         www.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE