links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αρχαία Τορύβεια (Κομποτή) ή πιθανώς Εύριπος

 
Αρχαία Τορύβεια (Κομποτή)
- Αρχαία πόλη -
Στο λόφο που υψώνεται 500 μ. Β του χωριού Κομπωτή, ο οποίος φέρει την ονομασία Κάστρο ή Παλιόκαστρο (ύψος 653 μ.), βρίσκονται τα ερείπια μιας αρχαίας οχυρωμένης Ακαρνανικής πόλης, την οποία ορισμένοι μελετητές ταυτίζουν με την αρχαία πόλη Τορύβεια ή Τύρβειον. Για τη θέση ωστόσο της συγκεκριμένης αρχαίας πόλης, είναι υποψήφια και η οχύρωση στο κάστρο του Λυκόνικου (στο λόφο «Βραχάκια», στα ΝΔ του Μοναστηρακίου του Δήμου Ανακτορίου).
Στο εσωτερικό της πόλης είναι ορατά ίχνη πυκνοδομημένων οικιών, οι οποίες είναι κατασκευασμένες με κυκλώπεια τοιχοποιία και αποτελούμενες από πολλά δωμάτια. Επίσης διακρίνονται και αρκετές κυκλικές στέρνες, κατασκευασμένες με ορθογωνικές λιθοπλίνθους.
Η αγορά της πόλης πιθανότατα βρίσκονταν κέντρο περίπου της οχύρωσης. Σε ένα μικρό πλάτωμα δίπλα από αυτή, υπάρχει ένα ενδιαφέρον οικοδόμημα, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Heuzey «οπλοθήκη», ενώ περιγράφεται και από τον Woodhouse.
Μικρής έκτασης ανασκαφική έρευνα στην πόλη έφερε στο φως ενδιαφέροντα δημόσια κτίρια, ενώ μεταξύ των άλλων ευρημάτων συγκαταλέγεται και μια πήλινη μπανιέρα (σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου).monuments.hpclab.ceid.upatras.gr


Θεματική ενότητα: Αρχαίες πόλεις
Περιοχή: Κατούνα Δήμος Μεδεώνος Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Κλασική - Ελληνιστική περίοδος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE