links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τσεμπέλια Αγρινίου

Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Δυτική Αιτωλοακαρνανία, βρίσκουμε έναν ειδικό τύπο του καπνού που είναι γνωστός ως Τσεμπέλια Αγρινίου. Η προέλευση αυτού του τύπου δεν είναι ακόμα αρκετά γνωστό, όμως πολλοί εκτιμάται ότι ένα βελτιωμένο είδος ποικιλία γνωστή ως δευτεροπαθής Μαύρα της Λαμίας.

Το όνομα Τσεμπέλια Αγρινίου δεν σχετίζονται με την Djebel Basma που καλλιεργείται στις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αν και είναι πιθανώς μια παραφθορά του ονόματος. Σε αντίθεση με το Djebel Basma της Μακεδονίας τα Τσεμπέλια καλλιεργούνται κυρίως στις πεδιάδες του Αγρινίου, Μεσολογγίου,  του Βάλτου και του Ξηρομέρου Κατούνας και Αστακού.

Ετσι λέγονται καπνά Τσεμπέλια ποιότητας Αγρινίου. Χωρίζονται σε εγχώρια κατανάλωση καπνού, και των εξαγωγών. Αυτά αποτελούν τη βάση της με μείγματα καπνών τσιγάρων ελληνικής βιομηχανίας, οι οποίοι τα προτιμούν λόγω των χαμηλών τιμών τους.

Τα φύλλα και των δύο τύπων είναι αρκετά μεγάλα (20-40 cm μήκος, 7-10 cm πλάτος). Είναι μακρύ και στενό, ένα ελλειπτικό σχήμα για να είναι λογχοειδή. Ο Καπνός για τοπική κατανάλωση, με την παρουσία των νιτρικών αλάτων, είναι χαρακτηριστικό της καλής ποιότητας και καλής καυσιμότητας. Είναι συνήθως σκληρά στην αφή, και είναι χαμηλά σε υλικά ρητίνης. Τα Τσεμπέλια Αγρινίου για εξαγωγή είναι ευκολοκάπνιστα.

Στερούνται ιδιαίτερο άρωμα και η γεύση τους είναι αρκετά ουδέτερη. Το χρώμα τους είναι ανοικτό κίτρινο και η απόδοση ανά λίβρα είναι πολύ ικανοποιητική όσον αφορά τον αριθμό των τσιγάρων.

Ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών τσιγάρων από το εξωτερικό έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εν λόγω καπνού.

Τα εν λόγω καπνά, είναι δεματοποιημένα σε αρμάθες με βάρος που είναι συνήθως 40-60 κιλά. Ο επεξεργασμένος καπνός από τα εργοστάσια, είναι σε  μπάλες Τόνγκα βάρος 40 κιλά.

Η παραγωγή τους ανέρχεται συνήθως σε 5 εκατομμύρια λίρες και το 8% της συνολικής παραγωγής του ελληνικού καπνού.

Τύπος και όχι Τσεμπέλια καλλιεργείται επίσης στην Κεντρική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αταλάντης της Λωκρίδος. Ωστόσο, η παραγωγή της είναι μικρά και κυρίως κατευθύνονται για την ελληνική βιομηχανία τσιγάρων.


Το κείμενο είναι μετάφραση από την καπνική επιθεώρηση 1954 στην Γαλλική έκδοση

www.agriniomemories.gr


ΤΑ ΣΙΓΑΡΕΤΤΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Τα σιγαρέτα Αγρινίου, καμωμένα από τα ονομαστά καπνά Αγρινίου (τσεμπέλια και μυρωδάτα) ήταν εγγύηση ποιότητας κάποτε. Σήμερα η ισοπεδωτική διαφήμιση των μεγάλων καπνοβιομηχανιών του κόσμου και ο άκρατος μιμητισμός τα εξαφάνισε.
Στη διπλανή στήλη καταχωρείται ένα κεφάλαιο από το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του συμπολίτη μας κ. Αριστείδη Μπαρχαμπά "Καπνεργάτες, οι κυνηγοί του ονείρου"
Βλέπετε επίσης και μερικές λησμονημένες μάρκες τσιγάρων Αγρινίου. Χειροποίητα και σε κούτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE