links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2025

Λικέρ Φραγκόσυκο: Το Εξωτικό ποτό με με δωρεάν φρούτα που βρίσκουμε παντού..

Ένα ιδιαίτερο και αρωματικό λικέρ με βάση τα φραγκόσυκα, ιδανικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας! 

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά απαιτεί υπομονή για το τέλειο αποτέλεσμα.

Σημειώσεις για την Επιλογή των Φρούτων

Μπορούμε να καθαρίσουμε τα φραγκόσυκα, μπορούμε όμως και να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το φρούτο ή να κάνουμε το λικέρ μόνο με τη φλούδα και τη σάρκα να την αξιοποιήσουμε σε μια μαρμελάδα.

Συμβουλή: Είναι καλύτερο τα φραγκόσυκα να μην είναι πολύ ώριμα – έτσι το λικέρ μας θα έχει καλύτερη όψη και γεύση.

Χρόνοι Προετοιμασίας

ΔραστηριότηταΧρόνος
Προετοιμασία10 λεπτά
Βράσιμο (Σιρόπι)10 λεπτά
Αναμονή/Ωρίμανση1 μήνας και 10 ημέρες




Διαδικασία Εκτέλεσης

  1. Προετοιμασία Φρούτων: Καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα (ή χρησιμοποιούμε ολόκληρα ή μόνο τις φλούδες, βλ. Μυστικά) και τα κόβουμε στα τέσσερα.

  2. Μούλιασμα: Τα βάζουμε σε μια γυάλα, τα σκεπάζουμε με τη βότκα και τα αφήνουμε για 10 μέρες σε σκιερό μέρος.

  3. Σούρωμα: Στραγγίζουμε τα φρούτα σε ένα σουρωτήρι.

  4. Φιλτράρισμα: Ξανασουρώνουμε το υγρό, φιλτράροντάς το με διπλό τουλπάνι ή με το χάρτινο φίλτρο του καφέ.

  5. Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει, ανακατεύοντας μία-δύο φορές, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

  6. Πήξιμο Σιροπιού: Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.

  7. Ψύξη: Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

  8. Ενοποίηση: Ενώνουμε το κρύο σιρόπι με το σουρωμένο ποτό από τα φραγκόσυκα, τα ανακατεύουμε καλά, και το βάζουμε σε ένα μπουκάλι.

  9. Ωρίμανση: Το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για ένα μήνα περίπου πριν το σερβίρουμε, ώστε να ωριμάσουν τα αρώματα.


Μυστικά και Συμβουλές

Πώς καθαρίζουμε τα φραγκόσυκα:

  • Μέθοδος 1 (Μαχαίρι): Πιάνουμε το φρούτο με ένα πιρούνι, το ακουμπάμε σε ξύλο κοπής, κόβουμε τις δύο του άκρες με το μαχαίρι, το χαράζουμε κατά μήκος (όχι πολύ βαθιά) και ξεφλουδίζουμε, ξετυλίγοντας τον φλοιό με το μαχαίρι.

  • Μέθοδος 2 (Νερό): Ξεπλένουμε προσεκτικά κάτω από τη βρύση και εξίσου προσεκτικά τα βάζουμε σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό για δύο με τρεις ώρες ώστε να μαλακώσουν τα αγκαθάκια. Πολλά θα μείνουν στο νερό, τα υπόλοιπα θα τα απομακρύνουμε με μια βούρτσα και στη συνέχεια θα τα καθαρίσουμε.

Συνταγή: www.gastronomos.gr 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE