
Η Ελλάδα για ακόμη μία φορά βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς γαστρονομίας, καθώς 34 ελληνικά ελαιόλαδα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παρουσία είναι η Πελοπόννησος και η Κρήτη, δύο από τις πιο ισχυρές ελαιοπαραγωγικές ζώνες της χώρας.
Η πρώτη δεκάδα του καταλόγου είναι σχεδόν ελληνική υπόθεση, αφού 8 από τα 10 κορυφαία ελαιόλαδα προέρχονται από την Ελλάδα. Στη 2η θέση παγκοσμίως βρέθηκε το ελαιόλαδο Φοινικίου Λακωνίας, το οποίο παράγεται από ποικιλίες Κορωνέικη (70%), Τσουνάτη (25%) και Ασπρολιά (5%). Όπως αναφέρει ο οδηγός, «το ελαιόλαδο αυτό ξεχωρίζει για το πλούσιο άρωμα και τη φρεσκάδα του, χάρη στο μοναδικό μικροκλίμα και τα ασβεστολιθικά εδάφη της περιοχής».
Ακολουθεί στη 3η θέση το ελαιόλαδο Καλαμάτας, στην 4η το ελαιόλαδο Ολυμπίας, ενώ την πεντάδα ολοκληρώνει το ελαιόλαδο Σάμου. Στις επόμενες θέσεις συναντάμε το ελαιόλαδο Σητείας Λασιθίου (6η), των Χανίων (7η), του Κολυμβαρίου Χανίων (8η) και της Πρέβεζας (9η), που παράγεται από την ποικιλία Λιανολιά.
Την πρώτη δεκάδα κλείνει το ιταλικό Riveria Ligure από τη Liguria, ενώ ακριβώς κάτω από αυτή βρίσκονται δύο ακόμη ελληνικά: το ελαιόλαδο Λυγουριού (11η θέση) και το ελαιόλαδο Κρανιδίου Αργολίδας (12η).
Πρώτο στη γενική κατάταξη αναδείχθηκε το ελαιόλαδο Trás-os-Montes από τη βορειοανατολική Πορτογαλία, με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, γνωστό για την πολυαιώνια παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς.
Source: www.aftodioikisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου