Η ημερομηνία λήξης σε μια συσκευασία τροφίμων δημιουργεί συχνά σύγχυση. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την ημερομηνία λήξης (use-by date) από την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (best-before date).
Η ημερομηνία λήξης αφορά την ασφάλεια του προϊόντος. Μετά την ημερομηνία αυτή, το τρόφιμο μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία και πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του. Αυτό ισχύει για ευπαθή προϊόντα όπως το νωπό κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά.
Η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας αναφέρεται στην ποιότητα του προϊόντος. Μέχρι αυτή την ημερομηνία, το τρόφιμο διατηρεί στο ακέραιο τα χαρακτηριστικά του (γεύση, άρωμα, υφή). Μετά την ημερομηνία αυτή, το τρόφιμο είναι συνήθως ασφαλές για κατανάλωση, αλλά η ποιότητά του μπορεί να έχει υποβαθμιστεί.Τρόφιμα που αντέχουν μετά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, αρκεί να έχουν αποθηκευτεί σωστά και να μην έχουν εμφανίσει εμφανή σημάδια αλλοίωσης (π.χ. μούχλα, άσχημη οσμή).
Μερικά παραδείγματα:
Ξηρά τρόφιμα: Όσπρια (φακές, φασόλια), ρύζι, ζυμαρικά και δημητριακά μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Προϊόντα σε κονσέρβα: Η διάρκεια ζωής στα κονσερβοποιημένα τρόφιμα συνήθως είναι συνήθως τρια χρόνια, όμως μπορείτε να τα καταναλώσετε
μέχρι και 4 χρόνια μετά, αρκεί να τα φυλάσσετε σε δροσερό και ξηρό
μέρος. Αν δείτε σημάδια διαρροής ή σκουριάς, τότε πετάξτε τα.
Μέλι: Το μέλι, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε νερό και της αντιμικροβιακής του δράσης, ουσιαστικά δεν λήγει ποτέ. Ακόμα κι αν κρυσταλλώσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ζυμαρικά: Εφόσον τα αποθηκεύετε σωστά σε χώρο που
αερίζεται και σκιερό, δεν έχετε κανένα φόβο να τα καταναλώσετε μέχρι και
δυο χρόνια μετά τη λήξη τους. Εάν κάποια περιέχουν αυγό, κάντε το
τεστ της οσμής – όταν μυρίζουν παράξενα, πετάξτε τα.
Μπαχαρικά και βότανα: Μπορεί να χάσουν μέρος του αρώματός τους με τον καιρό, αλλά παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση.
Σκληρά τυριά: Σκληρά τυριά όπως η γραβιέρα ή η
παρμεζάνα μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν έχουν αρχίσει να
σχηματίζουν μούχλα. Απλά φροντίστε να αφαιρέσετε τα σημεία με μούχλα. Σε
γενικές γραμμές, τα σκληρά τυριά μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και ένα
μήνα μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι: Η ζάχαρη και το αλάτι λειτουργούν ως φυσικά συντηρητικά. Τρόφιμα όπως η μαρμελάδα, το φυστικοβούτυρο, η μουστάρδα και το ξίδι μπορούν να διατηρηθούν για αρκετό καιρό.
Αυγά: Τα αυγά μπορούν να καταναλωθούν από τρεις μέχρι και πέντε εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Για να ελέγξετε αν είναι κατάλληλα για κατανάλωση, βυθίστε τα μέσα σε ένα μπολ με νερό. Αν βουλιάξουν τότε μπορείτε να τα φάτε, αν όχι, απορρίψτε τα.
Τι να προσέξετε
Πριν καταναλώσετε ένα τρόφιμο που έχει περάσει την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, ακολουθήστε τον "κανόνα των αισθήσεων":
Κοιτάξτε: Παρατηρήστε αν υπάρχουν σημάδια μούχλας, αποχρωματισμός ή αλλαγές στην υφή.
Μυρίστε: Αν το τρόφιμο έχει άσχημη, όξινη ή «ξινή» μυρωδιά, πετάξτε το.
Δοκιμάστε: Αν φαίνεται και μυρίζει φυσιολογικά, δοκιμάστε μια μικρή ποσότητα. Αν η γεύση είναι περίεργη ή δυσάρεστη, μην το καταναλώσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου