
Τα βλίτα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό χόρτο, ιδανικό για πολλά ελληνικά πιάτα! Ακολουθούν μερικές συνταγές για να τα απολαύσετε:
1. Βραστά Βλίτα με Λάδι και Λεμόνι (ο πιο κλασικός τρόπος)
Αυτός είναι ο πιο απλός και δημοφιλής τρόπος να απολαύσετε τα βλίτα, διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση τους.
Υλικά:
- 1 κιλό βλίτα
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε)
- Αλάτι
Εκτέλεση:
- Καθάρισμα: Πλύνετε πολύ καλά τα βλίτα σε άφθονο νερό, αφαιρώντας τυχόν χώματα και χαλασμένα φύλλα. Κόψτε τις χοντρές άκρες των κοτσανιών.
- Βράσιμο: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίξτε τα βλίτα. Βράστε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν τραγανά (μην τα παραβράσετε γιατί θα χάσουν το χρώμα και τη γεύση τους).
- Σούρωμα: Στραγγίστε τα βλίτα σε ένα σουρωτήρι.
- Σερβίρισμα: Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα, περιχύστε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Αλατίστε κατά βούληση και σερβίρετε ζεστά ή κρύα.
2. Βλίτα Γιαχνί (με ντομάτα)
Μια πιο πλούσια και χορταστική εκδοχή των βλίτων, ιδανική για κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.
Υλικά:
- 1 κιλό βλίτα
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή 1 κουτί κονκασέ (400γρ.)
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
- 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Καθάρισμα και Βράσιμο: Καθαρίστε και βράστε τα βλίτα όπως στην προηγούμενη συνταγή (για 10-15 λεπτά). Στραγγίστε τα καλά.
- Σοτάρισμα: Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
- Προσθήκη Ντομάτας: Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες (ή το κονκασέ) και τον πελτέ (αν χρησιμοποιείτε). Αφήστε να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά.
- Μαγείρεμα: Προσθέστε τα στραγγισμένα βλίτα, το νερό ή το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν εντελώς τα βλίτα.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστά, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό.
3. Ομελέτα με Βλίτα
Μια εύκολη και γρήγορη ιδέα για ένα ελαφρύ γεύμα ή brunch.
Υλικά:
- 250 γρ. βρασμένα και στραγγισμένα βλίτα (από προηγούμενη μέρα ή φρεσκοβρασμένα)
- 4 αυγά
- 1/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί (φέτα, γραβιέρα, ή ό,τι σας αρέσει)
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία Βλίτων: Αν τα βλίτα είναι φρεσκοβρασμένα, στραγγίστε τα πολύ καλά και ψιλοκόψτε τα.
- Χτύπημα Αυγών: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Σοτάρισμα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα βλίτα και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
- Ομελέτα: Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά πάνω από τα βλίτα. Πασπαλίστε με το τυρί. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η ομελέτα από κάτω. Μπορείτε να την αναποδογυρίσετε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά ή να την τελειώσετε στο φούρνο (αν το τηγάνι είναι κατάλληλο) για 2-3 λεπτά στο γκριλ.
- Σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστή.
4🍅 Βλίτα με Ντομάτα & Σκόρδο στο Τηγάνι
-
Υλικά: Βλίτα, φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, ελαιόλαδο, πιπέρι.
-
Εκτέλεση: Σοτάρεις σκόρδο σε ελαιόλαδο, ρίχνεις τριμμένη ντομάτα και τα βλίτα. Μαγειρεύεις για 10' μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Συνοδεύει ιδανικά φέτα ή ψάρι.
5🧀 Σαλάτα Βλίτων με Φέτα & Κάπαρη
-
Υλικά: Βρασμένα βλίτα, φέτα, κάπαρη, ρίγανη, λεμόνι, ελαιόλαδο.
-
Εκτέλεση: Συνδυάζεις όλα τα υλικά σε πιατέλα. Δροσιστική και χορταστική καλοκαιρινή σαλάτα.
6🐟 Βλίτα με Ψητό Χταπόδι ή Γαύρο
-
Συνδυασμός: Τα βλίτα είναι ιδανικός συνοδός για κάθε είδους θαλασσινό – ειδικά ψητό χταπόδι ή γαύρο στο φούρνο με ντομάτα.
Συμβουλές:
- Επιλογή: Όταν αγοράζετε βλίτα, προτιμήστε αυτά με τα φρέσκα, τρυφερά φύλλα και τους λεπτούς βλαστούς.
- Καθάρισμα: Ο καθαρισμός των βλίτων είναι σημαντικός. Αφαιρέστε όλα τα κίτρινα ή χαλασμένα φύλλα και κόψτε τις πολύ χοντρές άκρες των κοτσανιών, καθώς μπορεί να είναι σκληρές.
- Αποθήκευση: Τα φρέσκα βλίτα διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα.
Ελπίζω να απολαύσετε αυτές τις συνταγές! Καλή όρεξη!
Γιώργος Γυρνάς_2025
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου