links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 22 Ιουνίου 2025

«Καλοκαιρινά Βλίτα: Γευστικές ιδέες για να απογειώσεις το πιο απλό λαχανικό!»

Τα βλίτα είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό χόρτο, ιδανικό για πολλά ελληνικά πιάτα! Ακολουθούν μερικές συνταγές για να τα απολαύσετε:

1. Βραστά Βλίτα με Λάδι και Λεμόνι (ο πιο κλασικός τρόπος)

Αυτός είναι ο πιο απλός και δημοφιλής τρόπος να απολαύσετε τα βλίτα, διατηρώντας αναλλοίωτη τη γεύση τους.

Υλικά:

  • 1 κιλό βλίτα
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το πόσο ξινό το θέλετε)
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Καθάρισμα: Πλύνετε πολύ καλά τα βλίτα σε άφθονο νερό, αφαιρώντας τυχόν χώματα και χαλασμένα φύλλα. Κόψτε τις χοντρές άκρες των κοτσανιών.
  2. Βράσιμο: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίξτε τα βλίτα. Βράστε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να παραμείνουν τραγανά (μην τα παραβράσετε γιατί θα χάσουν το χρώμα και τη γεύση τους).
  3. Σούρωμα: Στραγγίστε τα βλίτα σε ένα σουρωτήρι.
  4. Σερβίρισμα: Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα, περιχύστε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Αλατίστε κατά βούληση και σερβίρετε ζεστά ή κρύα.

2. Βλίτα Γιαχνί (με ντομάτα)

Μια πιο πλούσια και χορταστική εκδοχή των βλίτων, ιδανική για κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.

Υλικά:

  • 1 κιλό βλίτα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή 1 κουτί κονκασέ (400γρ.)
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
  • 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

  1. Καθάρισμα και Βράσιμο: Καθαρίστε και βράστε τα βλίτα όπως στην προηγούμενη συνταγή (για 10-15 λεπτά). Στραγγίστε τα καλά.
  2. Σοτάρισμα: Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
  3. Προσθήκη Ντομάτας: Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες (ή το κονκασέ) και τον πελτέ (αν χρησιμοποιείτε). Αφήστε να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά.
  4. Μαγείρεμα: Προσθέστε τα στραγγισμένα βλίτα, το νερό ή το ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε απαλά και αφήστε να σιγοβράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν εντελώς τα βλίτα.
  5. Σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστά, πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό.

3. Ομελέτα με Βλίτα

Μια εύκολη και γρήγορη ιδέα για ένα ελαφρύ γεύμα ή brunch.

Υλικά:

  • 250 γρ. βρασμένα και στραγγισμένα βλίτα (από προηγούμενη μέρα ή φρεσκοβρασμένα)
  • 4 αυγά
  • 1/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί (φέτα, γραβιέρα, ή ό,τι σας αρέσει)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία Βλίτων: Αν τα βλίτα είναι φρεσκοβρασμένα, στραγγίστε τα πολύ καλά και ψιλοκόψτε τα.
  2. Χτύπημα Αυγών: Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι.
  3. Σοτάρισμα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα βλίτα και σοτάρετε για 2-3 λεπτά.
  4. Ομελέτα: Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά πάνω από τα βλίτα. Πασπαλίστε με το τυρί. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η ομελέτα από κάτω. Μπορείτε να την αναποδογυρίσετε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά ή να την τελειώσετε στο φούρνο (αν το τηγάνι είναι κατάλληλο) για 2-3 λεπτά στο γκριλ.
  5. Σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστή.

4🍅 Βλίτα με Ντομάτα & Σκόρδο στο Τηγάνι

  • Υλικά: Βλίτα, φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, ελαιόλαδο, πιπέρι.

  • Εκτέλεση: Σοτάρεις σκόρδο σε ελαιόλαδο, ρίχνεις τριμμένη ντομάτα και τα βλίτα. Μαγειρεύεις για 10' μέχρι να δέσουν οι γεύσεις. Συνοδεύει ιδανικά φέτα ή ψάρι.

5🧀 Σαλάτα Βλίτων με Φέτα & Κάπαρη

  • Υλικά: Βρασμένα βλίτα, φέτα, κάπαρη, ρίγανη, λεμόνι, ελαιόλαδο.

  • Εκτέλεση: Συνδυάζεις όλα τα υλικά σε πιατέλα. Δροσιστική και χορταστική καλοκαιρινή σαλάτα.

6🐟 Βλίτα με Ψητό Χταπόδι ή Γαύρο

  • Συνδυασμός: Τα βλίτα είναι ιδανικός συνοδός για κάθε είδους θαλασσινό – ειδικά ψητό χταπόδι ή γαύρο στο φούρνο με ντομάτα.

 

Συμβουλές:

  • Επιλογή: Όταν αγοράζετε βλίτα, προτιμήστε αυτά με τα φρέσκα, τρυφερά φύλλα και τους λεπτούς βλαστούς.
  • Καθάρισμα: Ο καθαρισμός των βλίτων είναι σημαντικός. Αφαιρέστε όλα τα κίτρινα ή χαλασμένα φύλλα και κόψτε τις πολύ χοντρές άκρες των κοτσανιών, καθώς μπορεί να είναι σκληρές.
  • Αποθήκευση: Τα φρέσκα βλίτα διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες, τυλιγμένα σε υγρή πετσέτα.

Ελπίζω να απολαύσετε αυτές τις συνταγές! Καλή όρεξη!

Γιώργος Γυρνάς_2025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE