links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Βάλτος: «Το Άλογο του Κούκου» - Ένα σπάνιο σύμβολο της άνοιξης...

Το Άλογο του Κούκου - H λαϊκή παράδοση στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας για τον ερχομό της Άνοιξης

Στις ορεινές κοινότητες του Βάλτου, η άνοιξη δεν αναγγελλόταν μόνο από την αλλαγή του καιρού ή την ανθοφορία της φύσης, αλλά και από την άφιξη ενός μυστηριώδους πουλιού, γνωστού στη λαϊκή παράδοση ως «Άλογο του Κούκου».

Το πουλί αυτό δεν είναι άλλο από τον Ασπροπάρη (Neophron percnopterus), έναν μικρό γύπα που μεταναστεύει από την Αφρική στην Ελλάδα στις αρχές της άνοιξης. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, ο Ασπροπάρης φτάνει λίγο πριν από τον κούκο, σαν προπομπός του, για να «εξετάσει» αν η άνοιξη έχει φτάσει. Μετά από λίγες μέρες, επιστρέφει στην Αφρική για να φέρει τον κούκο, ο οποίος «καβαλάει» στην πλάτη του—ένας όμορφος μύθος που συνδέει τον ερχομό της άνοιξης με την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Το Άλογο του Κούκου και οι κτηνοτρόφοι

Για τους κτηνοτρόφους των ορεινών χωριών, η εμφάνιση του Ασπροπάρη σήμαινε το τέλος του δύσκολου χειμώνα. Συνδέονταν με τη γονιμότητα της γης, την υγεία των κοπαδιών, την επιτυχημένη παραγωγή τυριού και γιαουρτιού, ακόμα και την τύχη των παιδιών, στα οποία, σύμφωνα με την παράδοση, έφερνε «τσουράπια» (μαλλί για κάλτσες).

Η ημερομηνία της άφιξής του, κοντά στην 25η Μαρτίου, συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, τον συμβολικό διαχωρισμό ανάμεσα στον χειμώνα και την άνοιξη.

Ένα είδος που κινδυνεύει

Παρότι παλαιότερα ο Ασπροπάρης ήταν ένας από τους πιο κοινούς γύπες στην Ελλάδα, σήμερα συγκαταλέγεται στα κρισίμως κινδυνεύοντα είδη. Οι αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και η μείωση των εκτατικών κτηνοτροφικών μονάδων έχουν οδηγήσει στη δραματική μείωση του πληθυσμού του.

Συνείδηση - Home page

Έτσι, το «Άλογο του Κούκου», εκτός από σύμβολο της άνοιξης, αποτελεί και ένα σύμβολο της ανάγκης για προστασία της άγριας ζωής και της παραδοσιακής οικολογικής γνώσης που χάνεται με τον χρόνο.

Μια παράδοση που ενώνει φύση και άνθρωπο

Η ιστορία του Ασπροπάρη στον Ορεινό Βάλτο είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η λαϊκή σοφία συνδέει τη φύση με τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου. Ο μύθος του, που επιβιώνει μέσα από τις αφηγήσεις των παλαιότερων, υπενθυμίζει τη σημασία της παρατήρησης της φύσης και της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Σήμερα, η προστασία του Ασπροπάρη δεν είναι απλώς ζήτημα διατήρησης ενός σπάνιου είδους, αλλά και διατήρησης μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέει γενιές ανθρώπων με τον κύκλο της ζωής και της φύσης.

Πληροφορίες Α.Ζήκας
6ο Πανελλήνιο συνέδριο Οικολογίας

Συνείδηση - Home page

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE