Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που ταιριάζει απόλυτα με την περίοδο της νηστείας.
Εδώ θα βρεις μια απλή και λαχταριστή συνταγή για να τον φτιάξεις:
Υλικά
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1 φλιτζάνι χοντρό και 1 φλιτζάνι ψιλό)
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Λίγες σταφίδες (προαιρετικά)
- Αμύγδαλα ή καρύδια για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Βράζουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσέχουμε να μην καεί.
- Προσθέτουμε το σιρόπι: Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει το σιμιγδάλι.
- Βράζουμε το χαλβά: Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι όλο το σιρόπι και να πήξει ο χαλβάς.
- Προσθέτουμε τα προαιρετικά υλικά: Αν θέλουμε, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε: Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει λίγο. Τον σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με αμύγδαλα ή καρύδια.
Συμβουλές
- Για πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στο σιρόπι.
- Αν θέλεις, μπορείς να αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο χοντρό ή μόνο ψιλό σιμιγδάλι, αλλά η ανάμειξη των δύο δίνει καλύτερη υφή στο χαλβά.
- Μπορείς να προσθέσεις καβουρδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια μέσα στο χαλβά, αντί να τα χρησιμοποιήσεις μόνο για γαρνίρισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου