links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Το γλυκό της Καθαράς Δευτέρας: Σιμιγδαλένιος χαλβάς με σταφίδες!

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που ταιριάζει απόλυτα με την περίοδο της νηστείας. 

Εδώ θα βρεις μια απλή και λαχταριστή συνταγή για να τον φτιάξεις:

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι (1 φλιτζάνι χοντρό και 1 φλιτζάνι ψιλό)
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Λίγες σταφίδες (προαιρετικά)
  • Αμύγδαλα ή καρύδια για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα. Βράζουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Προσέχουμε να μην καεί.
  3. Προσθέτουμε το σιρόπι: Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει το σιμιγδάλι.
  4. Βράζουμε το χαλβά: Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να απορροφήσει το σιμιγδάλι όλο το σιρόπι και να πήξει ο χαλβάς.
  5. Προσθέτουμε τα προαιρετικά υλικά: Αν θέλουμε, προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
  6. Σερβίρουμε: Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει λίγο. Τον σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με αμύγδαλα ή καρύδια.

Συμβουλές

  • Για πιο πλούσια γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στο σιρόπι.
  • Αν θέλεις, μπορείς να αντικαταστήσεις το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.
  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο χοντρό ή μόνο ψιλό σιμιγδάλι, αλλά η ανάμειξη των δύο δίνει καλύτερη υφή στο χαλβά.
  • Μπορείς να προσθέσεις καβουρδισμένα αμύγδαλα ή καρύδια μέσα στο χαλβά, αντί να τα χρησιμοποιήσεις μόνο για γαρνίρισμα.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE