links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Το Δημογραφικό και η Φυγή των Νέων, μεγάλο πρόβλημα για την Δυτική Ελλάδα.

Η Δυτική Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες περιοχές της χώρας, βιώνει έντονα τις συνέπειες ενός σοβαρού δημογραφικού προβλήματος, το οποίο επιδεινώνεται από τη συνεχιζόμενη φυγή των νέων προς τα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό. 

Η περιοχή, που περιλαμβάνει τις περιφέρειες Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με τη μείωση του πληθυσμού, την υπογεννητικότητα, αλλά και την έλλειψη ευκαιριών για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.

Το Δημογραφικό Πρόβλημα: Στατιστικά Στοιχεία

Τα τελευταία χρόνια, ο πληθυσμός της Δυτικής Ελλάδας μειώνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ (2021), ο πληθυσμός της περιφέρειας έχει μειωθεί κατά περίπου 4% την τελευταία δεκαετία, και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί, με την πρόβλεψη για ραγδαία συρρίκνωση τις επόμενες δεκαετίες.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Αιτωλοακαρνανία, ο πληθυσμός μειώθηκε από 215.000 σε 210.000 κατοίκους μεταξύ 2011 και 2021.
  • Στην Ηλεία, ο πληθυσμός παρουσίασε μείωση περίπου 3,5%, με την περιοχή να χάνει πάνω από 7.000 κατοίκους.
  • Στην Αχαΐα, παρόλο που η Πάτρα αποτελεί μια ζωντανή πόλη, η συνολική πληθυσμιακή μείωση στις μικρότερες πόλεις και χωριά είναι σημαντική.

Ταυτόχρονα, η υπογεννητικότητα είναι ένα σοβαρό ζήτημα, με τον αριθμό των γεννήσεων να μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό γεννητικότητας στην περιοχή είναι χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, με αποτέλεσμα τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των ηλικιωμένων σε σχέση με τους νέους.

Η Φυγή των Νέων: Μια Συνεχιζόμενη Τάση

Η φυγή των νέων ανθρώπων από τη Δυτική Ελλάδα προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό είναι μια πραγματικότητα που πλήττει την περιοχή. Κύριες αιτίες για αυτήν την «μετανάστευση» είναι η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών, η χαμηλή ποιότητα των υποδομών, και η έλλειψη υποστηρικτικών πολιτικών για την ανάπτυξη των νέων.

Σύμφωνα με έρευνες του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, περίπου το 20% των νέων της Δυτικής Ελλάδας ηλικίας 18-34 ετών δηλώνουν ότι σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό ή να εγκατασταθούν σε μεγαλύτερες πόλεις εντός της χώρας, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες για εργασία και προσωπική ανάπτυξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της περιοχής και την έλλειψη νέων ανθρώπων που να αναλάβουν τη βιωσιμότητα και ανάπτυξή της.

Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης παρατηρούνται στις νεότερες ηλικιακές ομάδες, με τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας να πλήττονται περισσότερο. Η μετανάστευση για σπουδές ή επαγγελματική ανέλιξη είναι συχνή, με τον αριθμό των νέων που επιστρέφουν στην περιοχή να είναι εξαιρετικά χαμηλός.


Η Ανάγκη για Στρατηγικές Αντιμετώπισης

Η λύση στο δημογραφικό πρόβλημα και τη φυγή των νέων απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα. Ορισμένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστροφή αυτής της αρνητικής τάσης περιλαμβάνουν:

  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: Δημιουργία κίνητρων για την ανάπτυξη τοπικών επιχειρήσεων και τη στήριξη της καινοτομίας στη Δυτική Ελλάδα.
  • Βελτίωση των υποδομών: Επενδύσεις στην ψηφιακή υποδομή, τις συγκοινωνίες, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.
  • Στρατηγικές επιστροφής των νέων: Προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τους νέους να επιστρέψουν στην περιοχή ή να δημιουργήσουν επιχειρήσεις εκεί, προσφέροντας τους κίνητρα και ευκαιρίες.

Η Δυτική Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της, έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες για την αναστροφή της δημογραφικής καμπύλης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ο κίνδυνος για την περιοχή να παραμείνει σε μια πορεία παρακμής είναι άμεσος.


Κ̳̿͟͞ε̳̿͟͞ι̳̳̿́̿͟͟͞͞μ̳̿͟͞ε̳̿͟͞ν̳̿͟͞ο̳̿͟͞:̳̿͟͞ ̳̿͟͞Γ̳̿͟͞ι̳̿͟͞ω̳̳̿́̿͟͟͞͞ρ̳̿͟͞γ̳̿͟͞ο̳̿͟͞ς̳̿͟͞ ̳̿͟͞Γ̳̿͟͞υ̳̿͟͞ρ̳̿͟͞ν̳̿͟͞α̳̳̿́̿͟͟͞͞ς̳̿͟͞

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE