Μεγάλο το ενδιαφέρον στη σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Πάμπολλες είναι οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι Δήμοι της περιοχής στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.
Η πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε όλους του Δήμους της περιοχής. Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο που είναι βέβαιο ότι τα χρήματα δεν θα φτάσουν για να χρηματοδοτηθούν όλες οι προτάσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι προτάσεις των Δήμων δεν θα τύχουν χρηματοδότησης, καθώς αυτή η πρώτη σχετική πρόσκληση που εκδίδεται από την Περιφέρεια και πιθανότατα θα υπάρξει και συνέχεια με την αναθεώρηση μελλοντικά του ΕΣΠΑ – εξάλλου βρισκόμαστε ουσιαστικά μόλις στο πρώτο χρόνο της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ. Πέραν τούτου όμως εκτός από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας υπάρχουν και άλλα τομεακά προγράμματα που χρηματοδοτούν ανάλογα έργα.
Ωστόσο αξίζει κανείς να παρατηρήσει την ετοιμότητα που έχουν δείξει οι Δήμοι της περιοχής για τέτοιου είδους έργα, πράγμα που εξηγείται από το γεγονός πως όχι μόνο στη φάση της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, αλλά ακόμη και σήμερα το ενεργειακό κόστος είναι κάτι που «πιέζει» αρκετά τα οικονομικά των Δήμων.
Η πρόσκληση της Περιφέρειας αφορά νέα έργα για ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων και υποδομών, που θα πρέπει να είναι νομίμως υφιστάμενα για τη χρήση τους (στατική επάρκεια, οικοδομική άδεια κλπ), με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα με προαπαιτούμενη τη μείωση τουλάχιστον κατά 30% των ετήσιων εκπομπών ρύπων ή/και τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ειδικότερα τα έργα αυτά αφορούν ενδεικτικά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση), αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση φωτισμού μόνο εντός πλαισίου ολοκληρωμένων παρεμβάσεων ανακαίνισης με βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, σε υιοθέτηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας. Στο πλαίσιο παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, προτεραιότητα θα δοθεί στη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ΑΠΕ. Προβλέπεται να υλοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό επενδύσεις για ενσωμάτωση χρήσης ΑΠΕ στα κτίρια (π.χ. φωτοβολταϊκά στη στέγη, μικρές ανεμογεννήτριες, ηλιοθερμία κλπ) με κατεύθυνση και στην υλοποίηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
Όπως ανέφερε πρόσφατα το ΑγρίνιοCulture.gr ο Δήμος Αγρινίου στην συγκεκριμένη πρόσκληση κατέθεσε δύο προτάσεις. Η πρώτη αφορά την «Ενεργειακή Αναβάθμιση Παπαστρατείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγρινίου και Αίθουσας Τέχνης Χρ. Καπράλου» και η δεύτερη την «Ενεργειακή Αναβάθμιση του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου».
Από εκεί και πέρα ο Δήμος Αμφιλοχίας έχει καταθέσει πρόταση για την «ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο του δημαρχείου Αμφιλοχίας» προϋπολογισμού 508.000 ευρώ. Ο Δήμος Ναυπακτίας συμμετέχει με την πρότασης για την «ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου» προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ
Ο Δήμος Ξηρομέρου έχει καταθέσει πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Φυτειών, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ και πρόταση για την ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (ΔΑΚ) Αστακού, προϋπολογισμού 2.490.000 ευρώ.
Ενώ τρεις προτάσεις έχει καταθέσει ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας. Οι δύο από αυτές μάλιστα αφορούν σχολικά κτίρια και συγκεκριμένα πρόκειται για την Προμήθεια και Εγκατάσταση Καινοτόμων Πράσινων Τεχνολογιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Σχολικού Κτιρίου – Δημοτικό Κατούνας» προϋπολογισμού 491.040 ευρώ και την «Προμήθεια και Εγκατάσταση Καινοτόμων Πράσινων Τεχνολογιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γυμνασίου -Λυκείου Βόνιτσας προϋπολογισμού 843.200 ευρώ. Τέλος, ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας προτείνει και την «Ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου Βόνιτσας», προϋπολογισμού 2.841.832 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου