links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Γεώργιος Βαρνακιώτης: O άγνωστος «σαμποτέρ φάντασμα» που διέσυρε επανειλημμένα τους Γερμανούς

sampoter
Ποιος ήταν ο Γεώργιος Βαρνακιώτης (1917-2014) - Η ένταξή του στην αντιστασιακή οργάνωση «Απόλλων» - Οι απίστευτα θαρραλέες δολιοφθορές του, που του χάρισαν το προσωνύμιο «σαμποτέρ φάντασμα» - Η σύλληψή του από τους Γερμανούς και τα σκληρά βασανιστήρια που του έγιναν.

Στη διάρκεια της Κατοχής υπήρχαν πολλοί Έλληνες που συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση εναντίων των κατακτητών και αποτελούσαν πονοκέφαλο για τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Κάποιοι έγιναν ευρέως γνωστοί, αν και η προβολή τους ήταν δυσανάλογη με τις ενέργειές τους.

Υπήρχαν αντίθετα κάποιοι άλλοι, που αν και η δράση τους ήταν πολύ σημαντική και έπαιξαν πολύ συχνά τη ζωή τους κορόνα – γράμματα είχαν κάποια μικρή σχετικά, αναγνώριση στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αλλά στη συνέχεια καθώς και οι ίδιοι δεν επιδίωξαν να «εξαργυρώσουν» όσα έκαναν στην Κατοχή πέρασαν στη λήθη.

Για τους περισσότερους ιστορικούς, κορυφαίος σαμποτέρ της Κατοχής ήταν ο Ελληνοπολωνός Γεώργιος Ιβάνωφ (1911-1943), στον οποίο έχουμε αφιερώσει άρθρο μας στις 21/01/2023. Όταν πριν λίγο καιρό διαβάσαμε για τον Έλληνα «σαμποτέρ- φάντασμα» Γεώργιο Βαρνακιώτη και τις απίστευτα θαρραλέες ενέργειές του, μπροστά στα μάτια των Γερμανών στην κυριολεξία αναζητήσαμε περισσότερα στοιχεία γι’ αυτόν. Τα βρήκαμε σε ένα σπανιότατο βιβλίο του Ανδρέα Μ. Αργύρη, με τίτλο «Ο ΣΑΜΠΟΤΕΡ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», που εκδόθηκε το 1984. Στο βιβλίο αυτό μιλά και ο 67χρονος, τότε Γεώργιος Βαρνακιώτης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή 30 χρόνια αργότερα, το 2014 σε ηλικία 97 ετών. Στο ίντερνετ δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ολοκληρωμένη βιογραφία του Γ. Βαρνακιώτη, ελπίζουμε ότι με το σημερινό άρθρο – αφιέρωμά μας, θα γίνει ευρύτερα γνωστός.

sampoter-6

Ποιος ήταν ο Γεώργιος Βαρνακιώτης;

Ο Γεώργιος Βαρνακιώτης, γιος του Παναγιώτη και της Τασούλας Βαρνακιώτη γεννήθηκε στο Μεγανήσι, γειτονικό με τη Λευκάδα νησί και συγκεκριμένα στο Σπαρτοχώρι, ένα πανέμορφο χωριό, το 1917. Ήταν απόγονος του ήρωα του 1821 οπλαρχηγού Γεωργίου Βαρνακιώτη. Το επάγγελμά του ήταν ναυτικός, με ειδικότητα λοστρόμου. Όταν ξέσπασε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, ο Βαρνακιώτης βρισκόταν στο χωριό του. Μαζί με άλλους συγχωριανούς του κλήθηκε να παρουσιαστεί στον Πειραιά. Τοποθετήθηκε σ’ ένα επίτακτο καράβι που ονομαζόταν «Δάφνη» και μετέφερε πυρομαχικά από την Πάτρα σε διάφορες περιοχές. Πριν καταρρεύσει το μέτωπο, το «Δάφνη» βομβαρδίστηκε από ιταλικά αεροπλάνα και επισκευάστηκε στην Κέρκυρα. Το Πάσχα του 1941 το πλοίο μετέφερε προϊόντα της επιμελητείας του Στρατού στην Ιτέα. Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, η «Δάφνη» διατάχθηκε να μεταφέρει ελληνικά στρατεύματα από την Πάτρα στην Πύλο, όπου θα παραλαμβάνονταν από αγγλικά πλοία για να μεταφερθούν στη Μέση Ανατολή. Μετά από ένα ταξίδι, η «Δάφνη» αγκυροβόλησε στα Τριζόνια της Φωκίδας. Οι Γερμανοί διέταξαν τον πλοίαρχο της «Δάφνης» να μεταβεί στην Πάτρα. Ο Βαρνακιώτης με δική του πρωτοβουλία, ανάγκασε τον πλοίαρχο να κατευθυνθεί στο Μεγανήσι, κάτι που έγινε μετά από πολλές περιπέτειες. Ο Βαρνακιώτης πήγε στο Σπαρτοχώρι και εκεί «μυήθηκε» στην Εθνική Αντίσταση από τον απόστρατο Συνταγματάρχη Αναστάσιο Πολίτη και δύο ακόμα αποστράτους, τον Σπυρίδωνα Αργύρη και τον Γεώργιο Αργύρη. Οι αντιστασιακοί του χωριού είχαν συγκεντρώσει αρκετά όπλα τα οποία είχαν κρύψει σε μια σπηλιά για μελλοντική χρήση.

Όμως, η ενέργειά τους αυτή προδόθηκε στους Ιταλούς, οι οποίοι συνέλαβαν αρκετούς νέους του Σπαρτοχωρίου. Ο Βαρνακιώτης, μαζί με τους Νικόλαο Αργύρη, Μήτσο Μαρούλη και Φώτη Πολίτη κατάφεραν να φτάσουν στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και τελικά κρύφτηκαν σ’ ένα σπίτι στο έρημο σήμερα, χωριό Δραγαμέστο. Εκεί ήρθαν και τους βρήκαν τρεις ακόμα συμπατριώτες τους ναυτικοί, ενταγμένοι στην Αντίσταση: ο καπετάν Δημήτρης Πάλμος και οι Νίκος Κοντής και Σταμάτης Καρεκλάς. Προδόθηκαν όμως από έναν αγροφύλακα στους Ιταλούς. Έτσι, 1.500 (!) Ιταλοί περικύκλωσαν τα δύο σπίτια όπου είχαν βρει καταφύγιο οι επτά Σπαρτοχωρίτες. Ο μόνος που κατάφερε να ξεφύγει ήταν ο Βαρνακιώτης γιατί προνόησε να ντυθεί με γυναικεία ρούχα! Από το Δραγαμέστο, ο Βαρνακιώτης πήγε στο χωριό Χρυσοβίτσα, όπου ήταν παντρεμένη η ξαδέρφη του και από εκεί στο χωριό Ποδοβολίτσα. Οι Ιταλοί που είχαν συλλάβει τους άλλους έξι που κρύβονταν μαζί με τον Βαρνακιώτη έγιναν έξαλλοι όταν έμαθαν ότι αυτός το είχε σκάσει φορώντας γυναικεία ρούχα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE