links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ► Καλοκαίρι: Οδηγίες για τα άτομα με διαβήτη..

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά την ζωή, τη φύση και την εποχή, να αφεθούμε στη γλύκα της ξενοιασιάς και της χαλάρωσης, να ανανεωθούμε και να αποκτήσουμε νέα ενδιαφέροντα και προοπτικές.

Όσοι ζουν με διαβήτη θα πρέπει στις διακοπές να δώσουν προσοχή σε μερικά πράγματα και καταστάσεις για να διασφαλίσουν ένα απρόσκοπτο καλοκαίρι χωρίς απορρύθμιση και χωρίς κινδύνους επιπλοκών.

Χρήσιμες συμβουλές για ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές:

  1. Να αποφεύγονται τα «βαριά» και μεγάλα σε ποσότητα φαγητά και να προτιμούνται τα μικρά και συχνά γεύματα, πράσινες σαλάτες, εύπεπτα ψάρια του αφρού, ψητά και ξηρά φαγητά. Να καταναλώνονται τα επιτρεπόμενα από το διαιτολόγιο του ασθενή φρούτα (μέχρι 3-4 μερίδες φρούτων ημερησίως), αλλά να ξαναμελετηθούν οι αντιστοιχίες φρούτων, πριν από τις διακοπές.
  2.  Να δίνεται προσοχή ιδιαίτερα στο πρωινό των διακοπών, το οποίο μπορεί να είναι άπαχο γάλα ή γιαούρτι με μαύρο ψωμί ή δημητριακά και φρούτα.
  3. Μπορούν να πίνουν χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς οποιοδήποτε αναψυκτικό θέλουν με στέβια ή ασπαρτάμη. Όσον αφορά τους φυσικούς χυμούς, να διαβάζουν στο περίβλημα την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και να μη λησμονούν ότι 10-15gr υδατάνθρακες αντιστοιχούν με ένα ισοδύναμο φρούτου.
  4. Μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι επιτρεπτή. Η μεγάλη κατανάλωση είναι αφετηρία βραχυπρόθεσμων (κίνδυνος υπογλυκαιμίας) και μακροπρόθεσμων προβλημάτων (αύξηση βάρους). Προτείνετε να πίνουν ποτά που αντιστοιχούν σε 20-25gr. οινόπνευμα ημερησίως κατανεμημένα σε 2 δόσεις. Ειδικά όσοι κάνουν ινσουλίνη και αν η λήψη οινοπνευματωδών συνοδεύεται από έντονη άσκηση, όπως είναι ο χορός, να μην ξεχνούν να τρώνε ενδιάμεσα ένα μικρό γεύμα υδατανθράκων (τόστ, χυμό, φρούτο ή κράκερς) για να αποφύγουν τις υπογλυκαιμίες. Και βέβαια να μην οδηγούν όταν έχουν πιει!
  5. . Να μην ξεχνούν το δεκατιανό πριν από το κολύμπι. Ένα φρούτο ή ένα μικρό σάντουιτς προστατεύει από ανεπιθύμητες υπογλυκαιμίες.
  6.  Να αποφεύγουν τη μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο, ιδίως αν κάνουν ινσουλίνη, γιατί επιτυγχάνεται γρηγορότερη απορρόφηση της ινσουλίνης και έτσι μπορεί να συμβούν ξαφνικές, ανεξήγητες υπογλυκαιμίες. Καλό είναι για το λόγο αυτό να φορούν καπέλο και να προγραμματίζουν το κολύμπι μέχρι τις 11π.μ. και μετά τις 4μ.μ. το απόγευμα. Εάν φορούν αισθητήρες συνεχούς καταγραφής σακχάρου, να αποφεύγουν τις καταδύσεις.
  7.  Να αποφεύγουν να βάζουν τα πόδια μέσα στην καυτή άμμο, να περπατούν χωρίς σανδάλια στην ακρογιαλιά. Να πάρουν μαζί τους τουλάχιστον δυο ζευγάρια άνετα παπούτσια και αρκετά ζευγάρια κάλτσες.
  8.  Να περπατούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν ταξιδεύουν με λεωφορείο ή με αυτοκίνητο, να κάνουν μικρούς περιπάτους κατά τη διάρκεια των στάσεων. Να έχουν μαζί σας κάτι πρόχειρο για φαγητό στην περίπτωση που τα γεύματα καθυστερήσουν. Αν ταξιδεύουν με αεροπλάνο, να ειδοποιήσουν εγκαίρως –κατά το κλείσιμο του εισιτηρίου– την αεροπορική εταιρεία, εάν επιθυμούν κάποιο ειδικό γεύμα για άτομα με διαβήτη ή να έχουν πάρει κάτι μαζί τους. Ο ξηρός αέρας κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ένα μικρό πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό να πίνουν αρκετή ποσότητα υγρών, όσο βρίσκονται μέσα στο αεροπλάνο: ένα ποτήρι νερό τουλάχιστον για κάθε ώρα πτήσης.
  9. . Να μην ξεχνούν, όταν φθάσουν στον προορισμό τους, να φυλάξουν τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσουν άμεσα, καθώς και την ένεση γλυκαγόνου στο ψυγείο. Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18-30οC.
  10. Να ενημερωθούν για την ύπαρξη νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας, κοντά στο τόπο διαμονής τους και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα αναλώσιμα, συσκευές, πένες ή/και αντιδιαβητικά δισκία και φάρμακα που αφορούν τυχόν επιπλοκές του διαβήτη. Τέλος, να μην ξεχνούν την τήρηση βασικών προληπτικών μέτρων για να εξαλειφθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό που εξακολουθεί, σε πολύ μικρότερη συχνότητα βεβαίως, να είναι παρών στην καθημερινότητά μας.

Ring Networks

 

ΜΕΛΙΔΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Γράφει ο Δρ Ανδρέας Μελιδώνης,
Παθολόγος – Διαβητολόγος
 Metropolitan Hospital

  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE