links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Αιτωλοακαρνανία: Με ελλείψεις η μάχη με τις φλόγες.

Αιτωλοακαρνανία: Με ελλείψεις η μάχη με τις φλόγες - Αποσπάσεις… αντί για ενίσχυση της Πυροσβεστικής
Αποσπάσεις… αντί για ενίσχυση της Πυροσβεστικής

Το σχέδιο δασών του 2024 δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, καθώς η υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία είναι μεγάλη.

Αποσπάσεις… αντί για ενίσχυση της Πυροσβεστικής. Με ελλείψεις η μάχη με τις φλόγες όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία υπάρχει αίτημα για επικαιροποίηση του Σχεδίου Δασών με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις μεταθέσεις του προσωπικού. Τι αναφέρει στη «Σ» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καγκάδης

Αναλυτικά το δημοσίευμα της Εφημερίδας "Συνείδηση"

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας στις 23 Απριλίου προειδοποιούσε έγκαιρα για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν όλες οι υφιστάμενες Υπηρεσίες της ΔΙΠΥΝ Αιτωλοακαρνανίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο προκειμένου να είναι σε θέση να μπορεί να εκτελεστεί το σχέδιο Δασών για το 2024. Η εν λόγω ανακοίνωση στον επίλογο της τόνιζε ότι κρίνεται άκρως απαραίτητη η ενίσχυση της όλων των Υπηρεσιών με προσωπικό από τις επικείμενες μεταθέσεις του Ιουνίου 2024.

Η ηγεσία όχι μόνο δεν προχώρησε σε ενίσχυση του Νομού , άλλα μέσω των μεταθέσεων τον αποδυνάμωσε περεταίρω καθώς τέσσερις Πυροσβέστες μέχρι το βαθμό του Πυρονόμου πήραν μετάθεση σε Υπηρεσίες εκτός Νομού. Οι δύο μάλιστα εξ αυτών πήραν άμεσα φύλλο πορείας . Έκτος αυτού απέρριψε για πρώτη φορά από εφαρμογής του 4662/2020 αιτήματα πυροσβεστών που ήθελαν να μετατεθούν σ την Αιτωλοακαρνανίας και οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο έκτος ώστε να έχουν δικαίωμα αίτησης για επιστροφή.

Επαληθεύεται έτσι στην πράξη το γεγονός ότι το σχέδιο δασών του 2024 δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, καθώς η υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στην Αιτωλοακαρνανία είναι μεγάλη.

Στο πλαίσιο αυτό τα αρμόδια όργανα ξεκίνησαν τις διαδικασίες σύγκλησης της αρμόδιας επιτροπής, ώστε να λάβει αποφάσεις βάσει των πραγματικών δεδομένων και να επικαιροποιήσει το Σχέδιο Δασών 2024 με βάση τα νέα δεδομένα.

kagkadis sinidisi
Ο Κώστας Καγκάδης

Οι πυροσβέστες εδώ και καιρό είναι στο όριό τους, ενώ παράλληλα η αντιπυρική περίοδος είναι ακόμα στην αρχή.

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Κώστας Καγκάδης μιλώντας στη «Σ» ανέλυσε και τεκμηρίωσε την κατάσταση που επικρατεί τονίζοντας:
«από την Παρασκευή 21/06 ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στη Δυτική Ελλάδα. Αρχικά εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Αχαΐα, η οποία έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Ζητήθηκε συνδρομή από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής της Αιτωλοακαρνανίας και σαφώς συνδράμαμε με μεγάλο αριθμό πυροσβεστών και οχημάτων.

Στη συνέχεια εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και στην Αιτωλοακαρνανία. Η πρώτη φωτιά στη Ρίγανη κινητοποίησε μεγάλη δύναμη των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ μεγαλύτερη δύναμη κινητοποιήθηκε για την φωτιά στον Πλατανίτη της Ναυπάκτου. Παράλληλα θέλω να τονίσω ότι οι ενάρξεις πυρκαγιών στην περιοχή μας είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και οι λιγοστοί συνάδερφοι δουλεύοντας με μεγάλο επαγγελματισμό προσπαθούμε να τις προλάβουμε στην έναρξη τους ώστε να μην παίρνουν διαστάσεις.

Όλες αυτές οι πυρκαγιές ανέδειξαν και πάλι το γεγονός ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού στις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παράλληλα το προσωπικό αυτό έχει μεγάλο μέσο όρο ηλικίας και είναι ήδη καταπονημένο τόσο από τις συνεχόμενες επιχειρήσεις κατάσβεσης, ανεξαρτήτως έκτασης της φωτιάς, αλλά και από τις συνεχόμενες επιφυλακές του Σώματος στην Αιτωλοακαρνανία και την Δυτική Ελλάδα.

Σημαντικό όμως είναι να λάβουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σχεδόν στην αρχή, της αντιπυρικής περιόδου. Αν συγκρίνουμε τον φετινό με τον περσινό Ιούνιο, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι πέρυσι έβρεχε τέτοια εποχή, ενώ φέτος υπάρχει παρατεταμένη ανομβρία και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την ένταση των ανέμων συνθέτουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο «κοκτέιλ».

Κλείνοντας θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε έναρξη πυρκαγιάς στην ύπαιθρο για οποιονδήποτε λόγο. Σε περίπτωση που αντιληφθούν είτε καπνό, είτε πολύ περισσότερο πυρκαγιά να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199.

Σε διαρκή εγρήγορση και η Πολιτική Προστασία του Δήμου Αγρινίου

Εκτός όμως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που δρα άμεσα σε όλα τα συμβάντα πυρκαγιάς και συντονίζει τους υπόλοιπους φορείς, που έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν στην κατάσβεση, υπάρχουν και τμήματα Πολιτικής Προστασίας. Στον Δήμο Αγρινίου ο Αντιδήμαρχος που συνεπικουρεί τον Δήμαρχο Αγρινίου στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Αγρινίου Μίμης Σκορδόπουλος μιλώντας στη «Σ» για τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας σημείωσε:
«το αυτοτελές τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα το Συντονιστικό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κύριο ζήτημα ήταν ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός και η όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Επίσης, έχουμε ως Δήμος εκπονήσει το ειδικό σχέδιο οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, αν και εφόσον χρειαστεί, και έχουμε επίσης επικαιροποιήσει το σχέδιο «Ιόλαος ΙΙ» που είναι το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.

Επίσης, έχουμε συντάξει το μητρώο ιδιωτών που διαθέτουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες, ώστε όταν και εφόσον απαιτηθεί ενεργοποιούνται, παρεμβαίνουν δηλαδή για την κατάσβεση μαζί με τα μηχανήματα του Δήμου Αγρινίου, όπως έγινε και στις πρόσφατες φωτιές. Διαθέτουμε άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και με το τμήμα της Πολιτικής Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα, διότι αναμένεται να έχουμε πολύ δύσκολο καλοκαίρι εξαιτίας των λιγοστών βροχοπτώσεων που είχαμε μέχρι στιγμής.

Στις πρώτες φωτιές που εκδηλώθηκαν και όπου μας ζητήθηκε να συνδράμουμε ως υπηρεσία στο έργο της Πυροσβεστικής το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου συνέδραμε άμεσα και φυσικά αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε συνεχώς στο μέλλον.

Βασικό είναι οι πολίτες να προβούν οι συμπολίτες μας έστω και την τελευταία στιγμή στον καθαρισμό των οικοπέδων τους. Στόχος και ζήτημα είναι η πρόληψη και γι’ αυτό απαγορεύονται οι εργασίες στην ύπαιθρο που είναι επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιάς».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Home page

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE