links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Γιώργος Γεννηματάς: 30 χρόνια από το θάνατo ενός σπουδαίου πολιτικού.

Σαν σήμερα 25 Απριλίου του 1994, πριν από 30 χρόνια ακριβώς, με ένα λακωνικό ανακοινωθέν που διάβασε ο πρόεδρος του «Ευαγγελισμού», Β. Θεοδώρου, έγινε γνωστός ο θάνατος του τότε υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιώργου Γεννηματά: «Η καρδιά του Γ. Γεννηματά έπαψε να κτυπά στις 9.15 π.μ., σήμερα το πρωί».

Ήταν μόλις 55 ετών ενώ έξι μήνες νωρίτερα είχε χάσει την σύζυγό του Κάκια Βέργου, με την οποία ήταν μαζί από τα φοιτητικά του χρόνια και απέκτησαν δυο κόρες, τη Φώφη Γεννηματά και την Μαίρη Γεννηματά.

Ο Γιώργος Γεννηματάς υπήρξε ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και εμπνευστής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής της UNRRA (ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ) στην Ελλάδα, σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και αργότερα της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Θείος του ήταν ο αντιστράτηγος και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, Ιωάννης Γεννηματάς. Από τη μητέρα του, Φωτεινή, ήταν δισεγγονός του μεγάλου ευεργέτη της Σύμης και της Δωδεκανήσου, Γεωργίου Νικήτα Πετρίδη.

Φοίτησε στο 1ο Γυμνάσιο Πλάκας και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από το πανεπιστήμιο κιόλας αναμείχθηκε με την πολιτική και διοργάνωσε πολλές διαδηλώσεις για την Κύπρο. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο Πολεμικό Ναυτικό αρρώστησε σοβαρά και διαγνώσθηκε με την ασθένεια Addison, από την οποία έπασχε και ο John Kennedy.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, εναντιώθηκε στο καθεστώς μέσα από τις γραμμές της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Παράταξης Μηχανικών, η οποία έδρασε, κυρίως, πριν και μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τη σύστασή του και ήταν υποψήφιος Α’ Περιφέρειας Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε την συνέχεια στο: www.newsbeast.gr

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE