ρομάΗ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της Θεσσαλίας επιλέχθηκαν να σχεδιάσουν Περιφερειακά Επιχειρησιακά Σχέδια ως πιλότο για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Έτσι, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κοινωνική Ένταξη των ΡΟΜΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήρθε για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε για κάθε μία από τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αχαΐας, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) και χωρισμένο ανά Δήμο ή Δημοτικό Διαμέρισμα όπου υπάρχουν οικισμοί Ρομά. Περιλαμβάνει πολλές δεκάδες έργα ή παρεμβάσεις σε κάθε έναν από τις παραπάνω δράσεις, προϋπολογισμού μερικών δεκάδων εκατομμυρίων. Ο προϋπολογισμός είναι χωρισμένος σε δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (δηλαδή από το ΕΣΠΑ, μέχρι το 2015 ) και σε αυτές που σχεδιάζονται για την περίοδο 2014 – 2020. Το σύνολο δεν παρουσιάστηκε. Ενδεικτικά, από αθροίσεις που κάναμε στους πίνακες που μας δόθηκαν, τα ποσά αυτά είναι για το Δήμο της Πάτρας πάνω από 14 εκ. €, για Μεσολόγγι σχεδόν 13 εκ. €, Ναύπακτο σχεδόν 5,5 ε. € και Πύργο πάνω από 11 εκ. €. Αρκετά από αυτά (σε ποσοστό από 25 έως 45%) αφορούν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.



Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Παπακωνσταντίνου και Νεκτάριος Φαρμάκης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο. Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «όλα αυτά είναι «ασκήσεις επί χάρτου» διότι ελάχιστα θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικά. Για παράδειγμα, από όλα εκείνα που αναφέρονται για το τρέχον ΕΣΠΑ, διαθέσιμα είναι μόλις 3 με 4 εκ. € (ένα από το ΕΤΠΑ και περίπου 3,3, από το Υπ. Εργασίας) και αφορούν κυρίως σε θέματα απασχόλησης. Αλλά κι αυτά, δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα υλοποιηθούν – όταν αναφέρθηκε η πιθανή επιλογή της γνωστής «πεπατημένης» μέσω των ΜΚΟ, ξεσηκώθηκε «θύελλα» αντιδράσεων».
Και πρόσθεσε πως «μια πρώτη γενική εκτίμηση είναι ότι σε αυτό το σχέδιο, όπως και στα άλλα δύο που ετοιμάζονται αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα, πρέπει να εστιάσουμε στο σχεδιασμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο, για δράσεις που θα έχουν σχεδιαστεί και ιεραρχηθεί σωστά κι ας ξεκινήσουν αυτές σε 2, 3 ή και παραπάνω χρόνια από τώρα. Για την τρέχουσα περίοδο, όπου κριτήριο δεν είναι μόνο το τι «πρέπει» αλλά και το τι «μπορούμε και προλαβαίνουμε» θα πρέπει να μελετηθεί ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο παρεμβάσεων και να μη δημιουργείται μπέρδεμα με το δήθεν σχέδιο που ξεκινά από τώρα μέχρι το 2020″.
Από την πλευρά του ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη εισήγησή του τόνισε ότι «το παρουσιαζόμενο περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ παρουσιάζει χαρακτηριστικά που το καθιστούν ανεδαφικό, αναποτελεσματικό, σε πολλά δε σημεία που θα έχει στην εφαρμογή τους τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ίσως επιδιώκουμε» Και εξήγησε λέγοντας «ενώ σε όλο το σχέδιο αλλά και τους πίνακες περιγράφονται δράσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντλήσεως δικαιωμάτων από τους ΡΟΜΑ (νομιμοποίηση χώρων υπό κατάληψη, αδειοδότηση εγκαταστάσεων που δεν πληρούν προδιαγραφές της πολεοδομίας κλπ), ουδόλως γίνεται λόγος για υποχρεώσεις που αυτοί θα πρέπει να έχουν».www.agrinioculture.gr