links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Νταντάδες της γειτονιάς: Δεν έχει «αποδώσει» τα αναμενόμενα σε Αμφιλοχία και Αγρίνιο.

Νταντάδες της γειτονιάς: «Χαμηλές πτήσεις» σε Αγρίνιο και Αμφιλοχία όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία αν η σκοπιμότητα του προγράμματος είναι παραδεκτή από όλους, αυτό δεν έχει «αποδώσει» τα αναμενόμενα. 

Τι αναφέρουν για το πρόγραμμα οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου και Αμφιλοχίας, Ανδρέας Σκαρτσάρης και Κώστας Γαλάνης αντίστοιχα

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Συνείδηση - Home pageΤο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των γονέων, παρέχοντας υπηρεσίες φύλαξης παιδιών από επιμελητές ή και παππούδες / γιαγιάδες, σε δεν φαίνεται ότι βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τελικά.

Σύμφωνα με στοιχεία η Αττική συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων (μεταξύ γονέων και επιμελητών παιδιών), 265 συμβάσεις συγκεκριμένα, ενώ η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα ακολουθούν με 64 και 59 αντίστοιχα.

Αντίστοιχη βέβαια είναι η «εικόνα» και σε πανελλαδικό επίπεδο και στους 62 Δήμους της χώρας δηλαδή που λειτουργεί μέχρι τώρα πιλοτικά το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς». Συγκεκριμένα πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η «Καθημερινή» έχουν εγκριθεί 2.460 αιτήσεις γονέων και τελικά έχει προκύψει η σύναψη συμφωνητικού μόνο για μόνο 802 περιπτώσεις!

Στην Αιτωλοακαρνανία το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» είχε ξεκινήσει και συνεχίζεται στους Δήμους Αγρινίου και Αμφιλοχίας, αλλά δεδομένου ότι σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας (περιλαμβάνονται και δύο ακόμη δήμοι στην Ηλεία) υπήρξαν μόνο 59 συμφωνίες μεταξύ γονέων και επιμελητών φαίνεται ότι δεν απέδωσε το επιθυμητό ίσως αποτέλεσμα. Ένας από τους λόγους ότι τα 500 ευρώ είναι μάλλον λίγο για κάποιο επιμελητή, αν δεν είναι παππούς ή γιαγιά ή δεν έχει άλλα εισοδήματα.

Ωστόσο, το ενθαρρυντικό στο πρόγραμμα αυτό, καθώς έχει διαπιστωθεί από τους συμμετέχοντες γονείς ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι το γεγονός ότι στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του σε όλους τους Δήμους πανελλαδικά, χωρίς βέβαια να έχει γίνει γνωστό ακόμη πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Στη «Σ» μίλησαν για το πρόγραμμα, οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι δηλαδή ο Κώστας Γαλάνης Αμφιλοχίας  και  Ανδρέας Σακαρσάρης Αγρινίου, καθώς το έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ο Κώστας Γαλάνης

Ο κ. Γαλάνης ανέφερε: «είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα. Οι ενδιαφερόμενοι ακόμη μπορούν και υποβάλλουν αιτήσεις, είτε οι ενδιαφερόμενοι είναι οι γονείς είτε είναι οι επιμελητές ή ακόμη και αν είναι οι γιαγιάδες και οι παππούδες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Υπάρχει voucher 500 ευρώ για πλήρη απασχόληση και είναι σημαντικό αυτό. Στο Δήμο Αμφιλοχίας διαπιστώσαμε ότι υπήρξε ενδιαφέρον για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και γονείς και επιμελητές, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν τελικά το ενδιαφέρον που είδαμε εμείς «μεταφράστηκε» και σε αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, καθώς οι αιτήσεις γίνονται απευθείας στην πλατφόρμα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής. Επαναλαμβάνω επειδή το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη οι επαγγελματίες επιμελητές αμείβονται με 500 ευρώ και πριν όμως θα πρέπει να πιστοποιηθούν, αν δεν έχουν σπουδάσει κάτι σχετικό με τα παιδιά, ενώ οι γονείς εισπράττουν τα χρήματα που θα πληρώσουν στον επιμελητή από το Κράτος».

Ο Ανδρέας Σκαρτσάρης

Συγκεκριμένα ο κ. Σκαρτσάρης επεσήμανε: «δεν έχουμε πρόσβαση σε στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει στο Δήμο μας ενδιαφέρον ή όχι για το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», καθώς οι αιτήσεις, είτε από γονείς είτε από επιμελητές, γίνονται απευθείας στην πλατφόρμα του Υπουργείου Κοινωνική Συνοχής και Οικογένειας, κυρίως από λογιστές ή και από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος που οι συμπολίτες μας δεν έχουν απευθυνθεί σε εμάς για να τους ενημερώσουμε για τις δυνατότητες του προγράμματος ή για κάποια άλλη βοήθεια σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δικαίωμα στο να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έχουν και οι γιαγιάδες ή οι παππούδες των παιδιών όπου οι γονείς τους αποφάσισαν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Συνείδηση - Home page
Πηγή: sinidisi.gr


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE