links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Ενημέρωση για την αποφυγή… χριστουγεννιάτικων κινδύνων!

-fwtia-xristoygenniatiko-dentro.jpg
Από την  Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών εκδόθηκαν οδηγίες που αφορούν στην ενημέρωση των πολιτών για την αποφυγή και αντιμετώπιση των χριστουγεννιάτικων κινδύνων

Αναλυτικότερα επισημαίνεται ότι, τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο όμορφες και αγαπημένες γιορτές του χρόνου που παραπέμπουν σε παιδικές αναμνήσεις και η αναμονή τους προκαλεί αισθήματα χαράς και ανυπομονησίας κυρίως στα μικρά παιδιά. Η κατ' έθιμο διακόσμηση των σπιτιών πριν και κατά την εορταστική περίοδο, συμβάλει στη δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας, με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να κυριαρχεί.

Είναι αλήθεια πως οι πολλές ηλεκτρικές συνδέσεις που υπάρχουν στα σπίτια κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αποτελούν κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας και τα μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, κίνδυνο κατάποσης από μικρά παιδιά, αν δεν ληφθούν οι κατάλληλες προφυλάξεις. Στατιστικά,, ο αριθμός των συμβάντων πυρκαγιάς την περίοδο αυτή είναι αυξημένος.

Για την αποτροπή και αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών, παρέχονται οι παρακάτω πληροφορίες:

Χριστουγεννιάτικα δέντρα

Όταν αγοράζετε τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, προσέξτε να γράφει πως είναι ανθεκτικό στη φωτιά και να πληροί όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές. Εάν επιλέξετε αληθινό, διαλέξτε ένα που να είναι φρέσκο, ώστε να διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να πιάσει φωτιά. Για τον ίδιο λόγο διατηρήστε το νωπό, προσθέτοντας νερό στη βάση που το έχετε τοποθετήσει.

Τοποθετήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μακριά από το τζάκι και τις συσκευές θέρμανσης και σε σημείο που να μην εμποδίζει την έξοδο από το σπίτι σε περίπτωση κινδύνου.

Τοποθετήστε το δέντρο σε μία γωνία του σπιτιού, ώστε να μην είναι πανταχόθεν ελεύθερο, αν έχετε παιδί. Έτσι ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα να αναποδογυρίσει το δέντρο.

Για τον ίδιο λόγο, φροντίστε το δέντρο να είναι πολύ καλά στερεωμένο. Ο κίνδυνος αναποδογυρίσματος υπάρχει κι από την ύπαρξη κατοικίδιου. Ειδικά οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε αυτό ή να παίζουν με τα επικρεμάμενα στολίδια. Στην περίπτωση αυτή ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού ή/και πρόκλησης πυρκαγιάς

Διακοσμητικά φώτα

Ελέγχετε πάντα τα φωτάκια των χριστουγεννιάτικων δέντρων πριν τα τοποθετήσετε, έστω κι αν τα έχετε μόλις αγοράσει. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χαλαρές ενώσεις, γυμνά εκτεθειμένα καλώδια με ελεύθερα σύρματα και χαλασμένες πρίζες. Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος, με αποτέλεσμα την εκδήλωση και ταχεία επιφανειακή μετάδοση πυρκαγιάς λόγω της συνθετικής κυρίως φύσης των υλικών, είναι πολύ μεγάλος.

Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτε εκτεθειμένο στο δρόμο του μικρού παιδιού σας, σε σχέση με ηλεκτρικό ρεύμα.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρικά φωτάκια σε μεταλλικά δέντρα. Αν υπάρχουν ελαττωματικά φώτα ή καλωδιώσεις, το δέντρο μπορεί να φορτιστεί και κάποιο άτομο που θα ακουμπήσει στα κλαδιά του μπορεί να πάθει ηλεκτροπληξία.

Αποσυνδέατε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος όταν απουσιάζετε, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Ομοίως και κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν κοιμηθείτε, καθότι σε περίπτωση προβλήματος αυτό δεν θα γίνει άμεσα αντιληπτό. Το σχετικό βίντεο  είναι ενδεικτικό της εκδήλωσης πυρκαγιάς σε χριστουγεννιάτικο δέντρο και της διάδοσης σε σχέση με το χρόνο.

Σε διάφορα φωτιστικά στοιχεία π.χ. Αϊ Βασίληδες κ.λπ. μην αντικαθιστάτε κυρίως τις εσωτερικές λάμπες με άλλες μεγαλύτερης ισχύος. Η παραγόμενη θερμότητα θα προκαλέσει αυτανάφλεξη.

Χριστουγεννιάτικα στολίδια

Σε σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά, τοποθετήστε τα στολίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια ή είναι αιχμηρά, στο πάνω μέρος του δέντρου σε σημεία που δεν τα φτάνουν, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο κατάποσης ή τραυματισμού

Μη χρησιμοποιείτε στολίδια που μοιάζουν με καραμέλες ή γλυκά, γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από τα πραγματικά

Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να κυλήσουν όμορφα, ήρεμα και ευχάριστα για όλους.

ΤΖΑΚΙΑ

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών καθ' όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, οι ανάγκες θέρμανσης κατοικιών και άλλων εγκαταστάσεων, κυρίως διαμονής ανθρώπων, αυξάνονται κατακόρυφα επιφέροντας ανάλογη αύξηση και των στατιστικών πιθανοτήτων εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, στρέφει τους ανθρώπους σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης ή σε παραδοσιακούς τρόπους όπου σαν καύσιμο χρησιμοποιείται το ξύλο, κυρίως σε εστίες τζακιών και ξυλόσομπες ή υγραέριο σε ειδικές θερμάστρες.

Ο τρόπος αυτός θέρμανσης αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης μιας πυρκαγιάς εφόσον οι χρήστες αμελούν να λάβουν τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα αποτροπής κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η οποία εν δυνάμει αποτελεί απειλή για την περιουσία και πολλές φορές την ίδια τη ζωή των ενοίκων.

Ένα τζάκι, μια σόμπα, ξύλου ή πετρελαίου ή πέλετ ή άλλη συσκευή θέρμανσης, μπορούν να προκαλέσουν θανάσιμους κινδύνους εάν οι χρήστες τους δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, δεν κάνουν συντήρηση και δεν φροντίζουν να γίνεται σωστή καύση των υλικών. Η επικινδυνότητα της χρήσης θερμαντικών μέσων με καπναγωγούς (καμινάδα ή μπουριά), καταδεικνύεται από τα δεκάδες περιστατικά ανάφλεξης και πυρκαγιών που καταγράφονται πανελλαδικά από τις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τη χειμερινή περίοδο.

Για την αποσόβηση των παραπάνω κινδύνων παρέχονται οι παρακάτω συμβουλές-οδηγίες:

Σωστή τοποθέτηση των καπναγωγών (μπουριά) και έλεγχος για τη ύπαρξη τυχόν οπών και σπασιμάτων, από όπου δύναται να εξέλθουν πυρακτωμένα σωματίδια, με κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς ή να κατακλυστεί το εσωτερικό του σπιτιού με αέρια καύσης όπως το διοξείδιο και μονοξείδιο του άνθρακα. Η ικανή συγκέντρωση των αερίων αυτών είναι θανατηφόρα.

Συχνός καθαρισμός των καπναγωγών (μπουριά) για αποφυγή ανάφλεξης της συσσωρευμένης αιθάλης. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αυξημένος αν ο καπναγωγός τζακιού διέρχεται από ξύλινη στέγη και θα πρέπει να υπάρχει ενισχυμένη μόνωση της καμινάδας στα σημεία επαφής.

Η ποιότητα του καυσίμου υλικού είναι σημαντικός παράγοντας ασφάλειας. Ειδικά τα ξύλα πρέπει να διατηρούνται στεγνά και να αποθηκεύονται σε στεγασμένο χώρο. Αυτό συμβάλει στην βέλτιστη καύση, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιβλαβών για την υγεία αερίων καύσης και την αύξηση της θερμαντικής απόδοσης.

Τοποθέτηση άφλεκτης προστατευτικής διάταξης μπροστά από την εστία τζακιού για την ανάσχεση εκτοξευόμενου πυρακτωμένου ξύλου.

Για το αρχικό άναμμα του τζακιού ή σόμπας ξύλου ή πέλετ μη χρησιμοποιείτε λίαν εύφλεκτα υγρά όπως οινόπνευμα ή βενζίνη. Η μεγάλη πτητικότητα, κυρίως της βενζίνης, δημιουργεί άμεσα στον θάλαμο καύσης περιβάλλον εκρηκτικού μίγματος με τον ατμοσφαιρικό αέρα και το πλησίασμα γυμνής φλόγας για το άναμμα της φωτιάς θα προκαλέσει έκρηξη.

Ενώ το τζάκι ή η ξυλόσομπα είναι αναμμένη μη. ρίχνετε ή εκτοξεύετε προς την εστία λίαν εύφλεκτα υγρά για την ενίσχυση και αναζωπύρωση της φωτιάς. Είναι βέβαιο ότι η φλόγα θα εξέλθει του θαλάμου καύσης επιστρέφοντας στο στόμιο του φιαλιδίου-περιέκτη. Στην περίπτωση αυτή, η ενστικτώδης αντίδραση πετάματος του περιεχόμενου υγρού καυσίμου, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών εστιών φωτιάς εντός του χώρου, δυνάμενων να εξελιχθούν σε πυρκαγιά, ή/και να σας προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα.

Για τις σόμπες υγραερίου πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες του κατασκευαστή που αφορούν στη χρήση και τη συντήρηση ( π.χ ασφαλής αλλαγή φιάλης, ύπαρξη τσακισμάτων ελαστικού σωλήνα τροφοδοσίας υγραερίου, καθαρισμός συστήματος καύσης από σκόνες κ λπ.)

Μη μεταφέρετε τη σόμπα από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.

Μην την τοποθετείτε κοντά σε αναφλέξιμα αντικείμενα, ρούχα, έπιπλα, κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, κ.λ.π. Η συνεχής έκθεση στην εκπομπή θερμότητας θα προκαλέσει αυτανάφλεξη των υλικών αυτών.

Μην απλώνετε πάνω στις θερμάστρες ρούχα για στέγνωμα.

Όταν απουσιάζετε από το σπίτι ή κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, το τζάκι ή οι θερμάστρες δεν πρέπει να μένουν αναμμένα. Αν αυτό είναι αναγκαίο, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει τα μέτρα έναντι όλων των περιγραφόμενων κινδύνων

Το οδυνηρό βίωμα μιας τραγωδίας αποφεύγεται με την κατ' αρχήν αναγνώριση και την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί η μη ασφαλής χρήση της φωτιάς. Απερίσκεπτες και επιπόλαιες ενέργειες που αντίκεινται στην κοινή λογική, οδηγούν στην υποτίμηση κι εσφαλμένη εκτίμηση μιας κατάστασης, δυνάμενες να επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα.
 

http://www.fireservice.gr/pyr_cms_files/static/images/default/header.gif 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE