links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Περιμένοντας τα εγγόνια τις γιορτές …στα ορεινά χωριά της Ελλάδας


Πηγή: ΑΜΠΕ.  Του Αλέκου Λιδωρίκη
Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν σιγά σιγά τα ελληνικά χωριά ετοιµάζονται να υποδεχτούν τους επισκέπτες που θα τα προτιµήσουν και ιδιαίτερα όσους έχουν καταγωγή από αυτά.
Οι γιαγιάδες και οι παππούδες περιµένουν πως και πως να ξαναδούν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους. Η προγιαγιά του ορεινού χωριού στον Άγιο Ιωάννη (Κόκκιανη), του Δήµου Θέρµου του νοµού Αιτωλοακαρνανίας, κρατά το χωριό ζωντανό και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα της Ελληνίδας γιαγιάς που κρατούν ζωντανά τα ορεινά χωριά.
Έµεινε πιστή και παραµένει µέχρι σήµερα στον τόπο που γεννήθηκε. Δεν το εγκατέλειψε, ούτε µετά την απώλεια του συζύγου της, µιλά µε νοσταλγία και συγκίνηση για τα χρόνια που έφυγαν, χωρίς ηλεκτρικό, µε νερό µόνο από τις πηγές και τα πηγάδια, τα δύσκολα χρόνια, τους πολέµους.

Θυµάται τα νιάτα και στεναχωριέται που δεν έχει τις δυνάµεις να βοηθήσει στις καθηµερινές εργασίες του χωριού. Μια από τις Ελληνίδες γιαγιάδες, που δεν ήρθαν στην Αθήνα και στα µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που µε δύναµη ψυχής κράτησαν όρθια ολόκληρα χωριά για δεκαετίες, που σήµερα ορισµένα από αυτά ερηµώνουν, και εάν δεν αλλάξει κάτι, ορισµένα τουλάχιστον θα «χαθούν» από τον χάρτη.
Θα παραµείνουν απλά κάποια εγκαταλελειµµένα σπίτια, καλυµµένα από θάµνους, κάποιες πέτρες που θα θυµίζουν στους περαστικούς ότι κάποτε εκεί υπήρχε ζωή.
Γύρω της, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, µε κάθε ευκαιρία, όπως σε λίγο τα Χριστούγεννα, αλλά κυρίως το Πάσχα και στην καρδιά του καλοκαιριού στη Γιορτή της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο, η οικογένεια της: 9 παιδιά, 22 εγγόνια και 14 δισέγγονα που θα περάσουν κάποια µέρες από το χωριό, από όπου και αν βρίσκονται, να τη δουν, να µοιραστούν µαζί της στιγµές από το παρελθόν αλλά και από τη ζωή τους σήµερα.
Κάποια από τα παιδιά της που βγήκαν στη σύνταξη και αποφάσισαν να γυρίσουν πίσω στο χωριό. Η πολυετής οικονοµική κρίση συνέβαλε σε αυτό. Ένα από τα ελάχιστα καλά της κρίσης, καθώς οδήγησε κάποιους να γυρίσουν πίσω στα µέρη που γεννήθηκαν, στην περιφέρεια, να κάνουν ένα νέο ξεκίνηµα, συµβάλλοντας στην αναγέννηση τους.
Τα δισέγγονα τρέχουν ανέµελα στα χωράφια της γιαγιάς. Απολαµβάνουν κάθε στιγµή, γνωρίζουν µια διαφορετική ζωή από αυτής της πόλης, και αισθάνονται την αγάπη της µεγάλης τους γιαγιάς που τα θυµάται όλα µε το µικρό τους όνοµα! Και σίγουρα όταν µεγαλώσουν, κάποια από αυτά τουλάχιστον, θα συνεχίζουν να έρχονται στο χωριό, στα πανέµορφα ελληνικά χωριά.
Κάθε φορά που φεύγουν και την αποχαιρετούν η προγιαγιά τους δίνει την ευχή της. Τι πιο πολύτιµο για την ζωή τους! Για την ιστορία αναφέρουµε ότι σύµφωνα µε την επίσηµη απογραφή του 2011 οι µόνιµοι κάτοικοι στον Άγιο Ιωάννη ήταν 70, στην πραγµατικότητα όµως πολύ λιγότεροι. Βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιοµέτρων από το Θέρµο, της Ορεινής Τριχωνίδας.
Συνεχίζοντας πιο ορεινά συναντά κανείς τα όµορφα χωριά της Κόνισκας και του Διπλάτανου, ενώ σε κοντινές αποστάσεις συναντούµε µεταξύ άλλων τα χωριά Χρυσοβίτσα, Πετροχώρι, Διασελλάκι, Δρυµώνα, όλα µε την δική τους οµορφιά. Ο Δήµος Θέρµου έχει πληθυσµό 9.299 κατοίκους και αποτελείται από 23 Τοπικά Διαµερίσµατα, στα οποία συµπεριλαµβάνονται 59 οικισµοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE