links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η… «Ferrari» των τρακτέρ


Του Παναγιώτη Μαυραγάνη
Η τσεχική εταιρεία γεωργικών μηχανημάτων Zetor σε συνεργασία με τον γνωστό ιταλικό οίκο σχεδιασμού αυτοκινήτων Pininfarina παρουσίασαν τη… «Ferrari» των τρακτέρ!
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μοντέλο, το οποίο συνδυάζει την ιταλική φινέτσα με τη δύναμη, την αντοχή και την αξιοπιστία των αγροτικών βιομηχανικών προϊόντων που κατασκευάζει εδώ και 70 χρόνια ο τσεχικός κολοσσός με έδρα το Μπρνο στην Κεντρική Ευρώπη.
Τα αποκαλυπτήρια αυτής της ειδικής έκδοσης των σχεδιαστών της Ferrari, που χαρακτηρίζεται ήδη ως το πιο «σπορ» γεωργικό όχημα που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής, έγιναν μόλις πριν από τέσσερις μήνες στη διεθνή έκθεση «Agritechnica» στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Zetor, η νέα σχεδιαστική γραμμή που υιοθετήθηκε θα εφαρμοστεί και σε όλα τα επόμενα μοντέλα των τρακτέρ που διαθέτει η τσεχική εταιρεία στην παγκόσμια αγορά.

Τα σχόλια των αγροτών που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το νέας γενιάς τρακτέρ, τόσο στην αμερικανική έκθεση «Farm Machinery Show» στο Λούισβιλ του Κεντάκι πριν από μία εβδομάδα όσο και στην «Polagra Premiery» στο Πόζναν της Πολωνίας στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν άκρως ενθαρρυντικά, καθώς το «λίφτινγκ» των δημοφιλών ελκυστήρων βελτίωσε άρδην την εικόνα ενός αγροτικού μηχανήματος που είναι εξ ορισμού… άχαρο.

«Πρόκειται για ένα τρακτέρ με ολοκαίνουργια εμφάνιση, που εκφράζει τη δύναμη και την αντοχή των Zetor με έναν τρόπο που ταυτόχρονα επικοινωνεί το συναίσθημα και το πάθος», ανέφερε ο Fabio Filippini, διευθυντής δημιουργικού του ιταλικού οίκου, ενώ από την πλευρά της η υπεύθυνη επικοινωνίας της τσεχικής εταιρείας, Margareta Vighova, επεσήμανε ότι «η συνεργασία μας με την Pininfarina φανερώνει ότι, εκτός από την παρουσίαση νέων προϊόντων που ανταποκρίνονται στις τεχνικές απαιτήσεις του επαγγελματία, εστιάζουμε και στη δημιουργία μοντέρνων τρακτέρ με ελκυστικό σχεδιασμό».
AGRO-Business logo
Το αμάξωμα του τρακτέρ ξεχωρίζει για το περίβλημα κόκκινου χρώματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από την κομψή γραμμή κατά μήκος της επιφάνειας του καπό, που καλύπτει τον κινητήρα του ελκυστήρα. Τα πλαϊνά τμήματα του οχήματος είναι εξοπλισμένα με ανθεκτικά μαύρα καλύμματα που προστατεύουν τα μηχανολογικά μέρη του τρακτέρ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους σχεδιαστές, οι επιλογές των χρωμάτων, που καλύπτουν το βάρους δύο τόνων μοντέλο, δηλαδή αυτό του κόκκινου και του μαύρου, δεν είναι τυχαίες, καθώς βάσει αυτών διακρίνονται τα τεχνικά μέρη του οχήματος από τα υπόλοιπα.
Το νέο μοντέλο, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στις βελτιώσεις της εξωτερικής του εμφάνισης, αλλά θα φέρει και όλη την αξιοπιστία της τεχνολογίας που χαρακτηρίζει τις μηχανές που αξιοποιεί η εταιρεία και στα νέα μοντέλα Proxima, Proxima Power και Forterra HSX, ενσωματώνοντας τα 60 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή τρακτέρ.
Τα χαρακτηριστικά των νεότερων προκατόχων της επόμενης γενιάς Zetor που ακολουθούν δίνουν μια γεύση από τη μεγάλη αποδοτικότητα και την υψηλή αξιοπιστία ων τρακτέρ, ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας. Το νέο τρακτέρ ZETOR από τον Pininfarina θα παρουσιαστεί σταδιακά και σε άλλες χώρες, με την επόμενη να λαμβάνει χώρα στη διεθνή έκθεση «TechAgro», στις αρχές Απριλίου, στην «πατρίδα» του, το Μπρνο της Τσεχίας.


Proxima Power (90-100-110-120)

Περιγραφή

– Νέος κινητήρας Zetor, Euro III, turbo, intercooler, ηλεκτρονικά ελεγχόμενος 88 / 96 / 107 / 117 hp
– 3 βαθμίδες Power Shift με ηλεκτρική ρεβέρσα τελευταίας γενιάς
– 24+24 ταχύτητες
– Νέας σχεδίασης καπό μονοκόμματης κατασκευής
– Νέα σύνθεση φώτων
– Καμπίνα εργονομικά σχεδιασμένη με επιπλέον ανέσεις
– Λαστιχένιο κάλυμμα πατώματος για εύκολο καθάρισμα και αυξημένη θερμική μόνωση
– Ενσωματωμένο κάλυμμα για τα υδραυλικά χειριστήρια με ντουλαπάκι
– Νέες διαστάσεις ελαστικών: 540/65R34, 520/70R34 και 600/65R34
– Δεξαμενή καυσίμου 175 lt
– Νέα οροφή
– Εύκολη συντήρηση, μεγάλος χρόνος ζωής, ιδανικό για πολλές χρήσεις
– Ιδανικό για κάθε σκληρή αγροτική και κτηνοτροφική χρήση σε συνδυασμό με τον νέο φορτωτή της Trac-lift.
– 24 μήνες εργοστασιακή εγγύηση

Κινητήρας – Κιβώτιο ταχυτήτων – Καμπίνα

Το Proxima Power διαθέτει κινητήρες turbo, intercooler, οι οποίοι είναι πλήρως σύμφωνοι με τα πρότυπα εκπομπής αερίων TIER III και είναι σχεδιασμένοι για χαμηλού κόστους λειτουργία με μακροχρόνια αξιοπιστία. Το μονοκόμματο καπό ανοίγει εύκολα προς τα πάνω, για να παρέχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα μέρη της μηχανής για τις καθημερινές εργασίες και συντηρήσεις.
Οι 3 βαθμίδες του Power Shift μαζί με την ηλεκτροϋδραυλική ρεβέρσα δίνουν τη δυνατότητα στους χειριστές να αλλάζουν εύκολα κατεύθυνση κίνησης (μπρος-πίσω) μέσω των 24 εμπρόσθιων και 24 οπίσθιων ταχυτήτων. Η ηλεκτροϋδραυλική ρεβέρσα είναι έτσι τοποθετημένη ώστε να είναι προσβάσιμη με το αριστερό χέρι. Το PTO χαρακτηρίζει ένας ηλεκτροϋδραυλικά ενεργοποιούμενος πολύδισκος συμπλέκτης, ο οποίος είναι σχεδιασμένος ώστε να ανταπεξέρχεται πλήρως στα χαρακτηριστικά υψηλής ροπής του κινητήρα. Ο εργονομικά τοποθετημένος διακόπτης του PTO είναι ενσωματωμένος στη δεξιά πλευρά της καμπίνας. Ο μπροστινός άξονας με ικανότητα φορτίου 23 kN και η γωνία στροφής για σημαντική ευελιξία κάνουν το Proxima Power ιδανικό για εντατικές εργασίες φορτώματος.
Το Proxima Power έχει πολύ ευρύχωρη, άνετη καμπίνα και τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χειριστήρια είναι συγκεντρωμένα στη δεξιά πλευρά της.
Ο σχεδιασμός των χειριστηρίων, εργονομικά τοποθετημένων στην κονσόλα, κάνει την οδήγηση ευχάριστη.

Forterra HSX (100-110-120-130-140)

Περιγραφή

– Νέος κινητήρας Zetor 16V, Euro III-Β, turbo, intercooler
– Ηλεκτροϋδραυλική ρεβέρσα
– Καμπίνα εργονομικά σχεδιασμένη με εσωτερικές βελτιώσεις
– Νέο πάτωμα, το οποίο εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη ηχομόνωση
– Μεγάλη δεξαμενή καυσίμου 225 lt
– Power shift με 3 βαθμίδες, συχρονιζέ κιβώτιο 5 ταχυτήτων (30+30)
– Εμπρόσθιο υδραυλικό και PTO (προαιρετικό)
– Σύστημα Hitch Tronic
– 36% απόθεμα ροπής
– Εύκολη συντήρηση, μεγάλος χρόνος ζωής, στιβαρή κατασκευή
– 48 μήνες εργοστασιακή εγγύηση

Κινητήρας – Κιβώτιο ταχυτήτων – Καμπίνα

Η νέα σειρά τρακτέρ Forterra HXS είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και διατίθενται σε 96, 107, 117, 126 και 136 ίππους. Διαθέτει συγχρονιζέ κιβώτιο 5 ταχυτήτων (συνολικά 30+30) και 3 βαθμίδες Power Shift.
Στο πίσω υδραυλικό διαθέτει 2 υδραυλικές μπουκάλες με ανυψωτική ικανότητα 7.000 kg, ενώ το εσωτερικό έχει αναβαθμιστεί σημαντικά με την παρουσία ενός LCD ψηφιακού πίνακα ελέγχου σε συνεργασία με την Bosch.
Το σημαντικότερο, βέβαια, που διαθέτει το νέο Forterra HSX είναι η εντυπωσιακή δύναμη που διαθέτει ο 16 βαλβίδων κινητήρας, με απόθεμα ροπής πάνω από 36% και παράλληλα πολύ μεγάλη εξοικονόμηση σε καύσιμα, δίνοντας τη δυνατότητα με το ρεζερβουάρ των 225 λίτρων να μπορεί να δουλεύει όλη μέρα!

Η Zetor, εισαγωγέας Η ΔΗΜΗΤΡΑ Α.Ε.

Η Zetor έχει εξελιχθεί πλέον σε μια ανανεωμένη και δυναμική βιομηχανία σχεδίασης και κατασκευής τρακτέρ με παγκόσμια εμβέλεια. Ιδρύθηκε το 1946. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Zetor παρέμειναν ως τα μόνα τσεχικά τρακτέρ που συνέχισαν να πωλούνται σε διάφορες χώρες του κόσμου. Την εποχή εκείνη, η παραγωγή των τρακτέρ Zetor γινόταν σε μια από τις πιο σημαντικές και μεγάλες εγκαταστάσεις της τότε Τσεχοσλοβακίας.
Η εταιρεία Zbrojovka Brno διέθετε επίσης και σπουδαίους σχεδιαστές με πείρα στα αυτοκίνητα. Τα πρώτα σχεδιασμένα τρακτέρ ήταν έτοιμα τον Νοέμβριο του 1945. Τα τελευταία χρόνια, που ιδιωτικοποιήθηκε σε μορφή ομίλου εταιρειών, ξεχωριστά, έχουν αποκτήσει την αυτονομία τους τα τρακτέρ, τα ανταλλακτικά, καθώς και οι κινητήρες Zetor. Σήμερα, ως πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η Zetor έχει θέση υψηλότατους στόχους για να ανταγωνιστεί ξανά κατά μέτωπο τις μεγάλες εταιρείες στους γεωργικούς ελκυστήρες.
Η παραγωγή το περασμένο έτος έφτασε τα 8.000 τρακτέρ και για το επόμενο έτος αναμένεται σημαντική αύξηση. Τα τρακτέρ Zetor εισάγονται από το 1955 στην Ελλάδα από την Η ΔΗΜΗΤΡΑ Α.Ε. Εκτιμάται πως έχουν πουληθεί έως σήμερα, γύρω στα 33.000 τρακτέρ στην Ελλάδα μόνο!

AGRO-Business logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE