Συνοδέψτε με ψωμί ή χρησιμοποιήστε το σε κέικ ή κρουασάν
Συνοδέψτε με ψωμί ή χρησιμοποιήστε το σε κέικ ή κρουασάν
Ορίστε μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για σπιτικό άλειμμα φουντουκιού, που θυμίζει τη γνωστή "Nutella".
Μπορείτε να το φτιάξετε με απλά υλικά και να το απολαύσετε σε φρυγανιές, κρέπες ή ακόμη και σε τοστ!
Υλικά:
- 200 γρ. φουντούκια
- 100 γρ. ζάχαρη (ή και λιγότερη, αν το προτιμάτε λιγότερο γλυκό)
- 2 κουταλιές σούπας κακάο (άγλυκο)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας φυτικό λάδι (όπως ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
- 1 κουταλιά σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά, για περισσότερη γλυκύτητα)
Εκτέλεση:
Ψήσιμο των φουντουκιών:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Απλώστε τα φουντούκια σε ένα ταψί και ψήστε τα για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τα μια φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τα φουντούκια είναι έτοιμα όταν η φλούδα τους αρχίζει να ξεφλουδίζει και η μυρωδιά τους γίνεται έντονη.Αφαίρεση της φλούδας:
Μόλις τα φουντούκια ψηθούν, τα βάζετε σε ένα καθαρό πανί και τα τρίβετε για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη από τη φλούδα τους. Δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί τελείως, αλλά όσο περισσότερη φλούδα αφαιρέσετε, τόσο πιο λείο θα γίνει το άλειμμα.Αλέστε στο μίξερ:
Τοποθετήστε τα φουντούκια στο μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα. Αρχικά θα γίνουν σκόνη, αλλά μετά από λίγο θα αρχίσουν να βγάζουν λάδι και θα αποκτήσουν την υφή του βουτύρου. Ενδέχεται να χρειαστεί να σταματήσετε και να ξύσετε τα τοιχώματα του μπλέντερ κάποιες φορές.Προσθήκη των υπόλοιπων υλικών:
Όταν θα φτάσει στην επιθυμητή υφή, προσθέστε τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, το λάδι και το μέλι (αν το χρησιμοποιείτε). Συνεχίστε να αλέθετε μέχρι όλα τα υλικά να ενσωματωθούν καλά και το άλειμμα να γίνει λείο και κρεμώδες.Αποθήκευση:
Μεταφέρετε το άλειμμα σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο. Μπορεί να διατηρηθεί για 2-3 εβδομάδες.
Αυτό το σπιτικό άλειμμα φουντουκιού είναι έτοιμο για να το απολαύσετε! Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και κομματάκια σοκολάτας για να το κάνετε ακόμα πιο σοκολατένιο ή να το συνδυάσετε με άλλα υλικά, όπως καρύδια ή αμύγδαλα, για ποικιλία γεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου