links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Εφηβεία και ορμόνες: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και έφηβες

Εφηβεία και ορμόνες: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και έφηβες

Η εφηβεία είναι μια περίοδος στη ζωή των κοριτσιών που βιώνουν αλλαγές τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. 

Πολλά συναισθήματα που αλλάζουν ώρα με την ώρα και το σώμα τους που διαφοροποιείται μέσα σε διάστημα μηνών τροποποιούν τη σχέση των εφήβων κοριτσιών με τον εαυτό τους, με την οικογένεια, το φιλικό και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Φως σε αυτήν την περίοδο, δίνει η δρ Χρυσάνθη Σαρδέλη, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Κλινικός Φαρμακολόγος με εξειδίκευση στην Αναπαραγωγική Τοξικολογία, Αναπλ. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ.

Ο ορισμός της εφηβείας για τα κορίτσια

Ξεκινώντας ήδη από την ηλικία των 7 ή 8 ετών, το σώμα αρχίζει να παράγει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τις αλλαγές της εφηβείας. Στην αρχή της εφηβείας, ο παιδικός εγκέφαλος απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπινών (GnRH). Η GnRH ενεργοποιεί την υπόφυση –ένα μικρό αλλά σημαντικό αδένα που ελέγχει την παραγωγή πολλών σημαντικών ορμονών–, ώστε να εκκρίνει τη θυλακιοτρόπο (FSH) και την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH ) στην κυκλοφορία του αίματος.

Στα άτομα που καταχωρούνται ως κορίτσια κατά τη γέννηση, η κύρια ορμόνη του φύλου είναι τα οιστρογόνα (παράγεται από τις ωοθήκες). Για τα άτομα καταχωρούνται ως αγόρια κατά τη γέννηση, η τεστοστερόνη είναι η πρωταρχική ορμόνη του φύλου (παράγεται από τους όρχεις). Όμως, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια παράγουν κι άλλες ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα, αν και τα αγόρια παράγουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες. Άλλες εφηβικές ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη και την σεξουαλική ωρίμανση είναι η διυδροτεστοστερόνη (DHT), η οιστραδιόλη και η αυξητική ορμόνη.

Η έναρξη της εφηβείας τυπικά τοποθετείται μεταξύ των ηλικιών 7 και 13 ετών για τα κορίτσια και 9 και 15 ετών για τα αγόρια. Ορισμένες από τις σωματικές αλλαγές που σχετίζονται με την εφηβεία, όπως η ανάπτυξη των μαστών, ολοκληρώνονται περίπου στην....

Διαβάστε την συνέχεια στο: www.newsbeast.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE