links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Πίσω στο χρόνο: Το Ποδόμακτρο των σπιτιών.

Ποδόμακτρο 1

Χρόνια πριν, όταν η άσφαλτος δεν ήταν κάτι το αυτονόητο για τους δρόμους κάθε πόλης και χωριού, κάθε σπίτι είχε το ποδόμακτρό του.

Είχε δηλαδή μια σιδερένια λάμα που ήταν στερεωμένη είτε στο πεζοδρόμιο, είτε δεξιά της κεντρικής εισόδου του σπιτιού, ώστε να καθαρίζει όποιος μπαίνει τα παπούτσια του από τις λάσπες.

Ποδόμακτρο 2

Το ποδόμακτρο είναι ένα από τα τελευταία διακοσμητικά μιας άλλης εποχής που υπάρχει ακόμα σε πολλά σπίτια στην Ελλάδα. Από ένα σημείο και μετά, οι σιδεράδες της εποχής έμπαιναν στη διαδικασία να το κάνουν όμορφο και να δημιουργήσουν διάφορα σχήματα πάνω του.

Εκτός, λοιπόν, από ένα χρήσιμο αντικείμενο, ήταν κι ένα διακοσμητικό ταυτόχρονα! Το σίδερο για τις λάσπες συνδέθηκε με τα σπίτια που χτίστηκαν από το 1920 μέχρι το 1960 περίπου. Τα πιο παλιά σπίτια δεν είχαν ποδόμακτρο, αλλά ούτε και οι πολυκατοικίες που ακολούθησαν.

Ποδόμακτρο 3

Τα σίδερα για την λάσπη, τα ποδόμακτρα, ήταν άχρηστα, όταν ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι των πόλεων και δεν υπήρχαν πια λάσπες για να κολλούν στις σόλες των παπουτσιών…

Στις φωτογραφίες βλέπετε μερικά από αυτά που έχουν μείνει σε σπίτια της Τρίπολης.

Του Γιάννη Πετσέλη

toprotoselido logo admin

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE